Коментари - Русия къса с Естония заради Паметника на съветския воин | dnes.dir.bg
назад

Русия къса с Естония заради Паметника на съветския воин

Един човек е загинал, 44 са ранени, а 300 души са арестувани в Талин при сблъсъци между полицията и протестиращи заради демонтажа на паметника на Бронзовия войник в естонската столица, предаде АФП. Русия заплаши със скъсване на дипломатическите си отношения с прибалтийската република.

Обратно в новината

Коментари - Русия къса с Естония заради Паметника на съветския воин | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Бай Пандо, защо не вземеш отношение по въпросите, които поставям, вместо да говориш бланкетно и декларативно, че съм бил глупак? Ако съм глупак, обори ме! Глупостта лесно се познава от средно интелигентните хора с нормална психика! Т.е. Не би трябвало да е проблем да обориш аргументите ми - и за Либия, и за СССР, и за Северна Корея. Защо българите си пращат децата да учат на Запад?? Абе пусти запад, защо ходим там като не ни харесва и ни дразни и ни заробва, експлоатира и т.н.??!?! Колко са студентите ни в Германия, Австрия, САЩ, Франция, Англия и колко са в Русия и Китай? Кои университети са по-добри - руските или Харвард и Принстън и МИТ?? Аз разбирам да съм пенсионер и целия ми живот да е минал под комунистическо робство - сигурно въпреки всички доказателства ще бъда проруски възпитаник!!! Обаче през 2007 г., бидейки членове на НАТО (ах колко ги боли комунягите за това) и ЕС, ходейки по света свободно, можейки да говорим каквото си искаме без да се съобразяваме с мръсните доносници и пачаври на БКП - и пак да казваме на черното бяло - това не мога да го проумея!!! Бога ми - не мога! Защо не коментираш бай Пандо скандала с пачаврата Масларова и мъжа и - гушнали са 5 млн. лв. незаконно, не са ги декларирали, има конфликт на интереси - изобщо смърди отвсякъде! Кога ще се събудите другари комунисти. Тази червена свиня масларова урежда фирмата на мъжа си за доставки без конкурс и ограбва парите на всички ни, вие сте седнали да ми дърдорите за съветския войн в Талин!?! Непонятно ми е. Колко е пенсията на баща ви и майка ви (баба и дядо ви)? Колко е заплатата ви? Стига ли ви? Ако ви стига - шапка ви свалям, браво ви казвам. Ако не ви стига - значи сте непоправим бай Пандо.

Всяка нация позволила си да тръгне на война с Русия е била разбивана тотално, това е историята и тя не може да се преиначи от никой, то Наполеон, то Хитлер, все е едно и също. А ние да помним, че всеки път когато сме били в съюз с Запада и против Братушките сме патили яко - националните ни катастрофи са точно тогава! И сега пак...

Не знам дали си виждащ, но си глупак. В последното съм сигурен.

bravo vigdast!!!komuniagit rasbirat samo ot boi.otstapvam im osranata ot teh i ot turzite balgaria i kato asparuh ste si tarsia nova dargava kadeto nema 4erveni urudi !!!!

Ееее, досега спазвах добрия тон, но като гледам комунистическите отпрепки какви думи ползват, не мога да се сдържам. Мръсни червени боклуци - дано бъдете изселени от България, дано ви пратят в Сибир, вас и хората ви до 9то коляно! Да работите там до края на живота си и никога да не севръщате в България! Дано не остане нито един комунист в България - за нейно добро е. Вие сте едни червени съветски подлоги - цяла европа живее нормален живот, благоденства, но цената за това е много работа и спазване на законите. Който и да погледне държавите в света - веднага прави впечатление едно нещо - където е стъпил червения ботуш - нищо хубаво не е последвало! Еталон на проблеми са Китай, Северна Корея, Куба, Монголия, Русия! Другата вълна са Украйна, Молдова, Беларус, Сърбия, Албания, Македония, може би и България. Я погледнете Чехия, Полша, Словения, Унгария и бившата източна Германия - бяха наравно с нас през 89 г., а сега са 2 пъти по-добре!! А какво ще кажете за Либия, дългът им към нас + проблема с медиците? Защо путин (тази руска п*тка) нито веднъж не каза в прав текст 1 добра дума за нашите медици??Защо не отиде да говори с Кадафи?? Нали сме много големи приятели, нали сме славянски братя?? Защо не се застъпи за тях?? А трябва французи, германци, италианци и американци да се застъпват. Колко пари даде русия за фонда на заразените деца от СПИН??? Нали е световен колос - да даде 5 милиона евро. А едно време по комунистическо им целувахте гъза на арабските маймуни - иранци, иракчани, либийци учеха и живееха в България, ходеха по нашите заведения. Даже се оказа, по думите на наш разузнавач-генерал (Бояджиев в шоуто на Слави), че ние сме спасили онзи рязан калашник Кадафи от американските бомби, като сме го предупредили. Работили за родината казват за разузнавачите ни от преди 89 г. - и този ли акт го причисляваме към работата за Родината? Ето ви благодарността на арабските маймуни!!! Наште медици гният в затвора 8 години... Я ми кажете за 1 българин, несправедливо държан в американски затвор и тероризиран и бит и измъчван? Или френски и немски затвор? Може би английски? Нали те са гадовете, империалистите, престъпниците??? си останем нещастници, бедняци и боклуци... Това е. Накрая турците просто ще ни завладеят окончателно и този път без бой ще се дадем - просто турците и циганите ще станат равни по брой на българите, защото 2-3 милиона българи ще са извън България и няма да им пука за Родината!!!

Ти БУРГАЗЛИЕВ сигурно не само яхнат а и изчукан че приказваш глупости! Върви целуни задника на Буш!

Хан ТУТКУ, даже не пишеш правилно, фес мръсен ! защото името на този наш хан е ТОкту, глупако, само като ти гледам ниската обща култура, лошо ми става. Щатите са просто една скрита диктатура. Там всичко, различно от републиканци и демократи, се преследва. Ако си всичко друго, но не и американец, ченгетата са готови да те арестуват. Кр за САЩ, кр за ЕС и НАТО, Кр за демокрацията. Ние ще се оправим само при една добра диктатура - тва е истината. Разстрел за всички корумпирани, мафиоти, политици-предатели, и всичкият подобен боклук. Господа демократи, мка ви. Господа естонци, литовци, поляци, латвийци, чехи, грузинци - м*ка ви !

Абе Alex, ти си тотално збъркан! Значи понеже естонци воювали в Червената армия срещу Хитлер били герои!!! Кой ги е питал бе глупако? Знаеш ли колко българи са воювали в турската армия? И те ли са герой бе тъпанарино? Нашата освободителка е била в българските земи през 1829 и 1839 година. Събрала е когото е видяла да воюват срещу турската войска за освобождаване на Гърция и Сърбия. А когато се е изнизала всичко ни се е върнало на съдрания гръб. Учи историята без да използваш шлайфания си от комунягите мозък. Да не забравяме, че с помощта на братската Киевска Рус император Иаон Цимиски нанася смъртна рана на Първото Българско царство. Империята на злото е най-абсурдната империя от сътворението на света. За първи път господстващата метрополия на пусна империята. Спомни си как русия като плъх първа ИЗБЯГА от СССР.

До всички,които се изказаха лошо за тези воини.Вие знаете ли ,че през освободителната война война 70 % са доброволци.Руснаците записващи се идват да освобождават българите ,като братя славяни.Нямат никакво превземане на ум.През втората световна война цялата ми рода измира ,като доброволци в червената армия.Не са се били за Сталин..а за майка Русия.Затова помислете за чувствата на руския човек към България ,като на славянин към славянин.И земете прочетете повече история..деца.

НИКАКВА СЪВЕТСКА АРМИЯ НЕ НИ Е ОСВОБОЖДАВАЛА ОТ НИКОГО.НА ПРОТИВ,ТЯ Е ДАЛА ВЪЗМОЖНОСТ ПОЛУЧОВЕЦИ ДА НИ ЯХАТ ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИН ВЕК.

stom ste se u4im na istoria ste vi napomnia ,4e aprilskoto vastanie,e provokirano ot rusia s zel da doide ida ,,osvobodi,,bosvora i dardanelite.taka poglednato i sa bataskoto klane trebva da blagodarim kakto na turzite ,taka i na rusnazite.na vsi4ki koito taka obi4at ,,bratuskite,,prepor ekskursia ednoposo4na do sibir.ruskiia narod moge bi ne e po los ot drugi narodi,no ruskite politizi vinagi sa imali imperski ambizii.sa teh kakto i sa amerikanzite nie sme samo tor ili indianzi,a amerikanska ,e madrata misal,3e nai dobria indianez ,e martvia indianez.ne sam bil v estonia,no bravo na tesi hora.dori kostite na vargovete ni nemat mesto v nasata semia,a rusnazite vinagi sa bili nasi vragove.bili porugali grobove!!,a pusnazite se gavriat s givi hora.kato sa tolkova veliki da si stoiat v matuskata rusia i da ne ni sanimavat s imperskite si problemi.!!!tova vagi i sa amerikanskite oligofreni!!!

Ne,ne sam ot Ataka.Mnogo se obarka.Za vui4o Vanyo sam.Ne moga da bada za Ataka,zashtoto az sam varl podraghnik na etni4eskata toleratnost,ravenstv ot cvyat na koghata i religiya ).Vsichki sa ravni.Zatova i obicham USA,zashtoto e simvola na zachitaneto na pravata i demokraciyata.Ne sme v Ruskata federaciya,za da mi kazvash za kakvo da pisha,parvo. Vtoro,kazvam BRAVO za mahaneto na pametnika,no ne i za grobovete.Tozi pametnik e bil simvol na edin prestapen reghim i e normalno da go nyama.

който не помни миналото повтаря грешките в бъдещето-германците и французите няма да копуват литовски стоки защото са некачествени-руснаци също ще ги отрежат и пак ще си гладуват-както обикновенно-сега ги крепят наливанията защото ги използват за плацдарм срещу Русия но и първи ще дадат фира през ВОЙНАТА;)

Правилно! Нека българките ''работят'' за родния потребител.Мъка...мъ

До 6 - 5. Явно някои ти е промил мозъка за да не можеш да разсждаваш. Нима не виждаш глупако, че Русия е велика сила и ще навре Естония на кучето в ......, а ЕС и НАТО ще гледат как става това. Не може в 21 век някои глупаци да бутат паметници. По тази логика дай да бутнат германците Райхстага защото в него са заседавали Бисмарк, Хитлер и Хонекер. Опомни се глупако докато е време, иначе ще те пратим в Сибир там да си духаш сам на ....

И от глобалистична, и от фройдистка гледна точка всички сме виновни пред Русия. На когото това не е ясно, да подкрепи проектозакона за проституцията. А най не са наясно 240-те хомункулусчета в онази жълта сграда в центъра на София.

Тъпи са естонците, бил съм в Талин - комплексирани русоляви пияндета, безлични и прости. Не ровете костите на загиналите воини!

...za6to nqkoi hora produljavat da govorqt za Komunizum v Rusiq????tupi li ste ili kakvo???vremeto leti ama tuka mai ne se dvijat rabotite bre rusofobi...

Малки корекции по писанията надолу. Думата Естония идва от думата Eesti, така тамошното население нарича тази земя Eesti maa. Нито Сталин нито Хитлер ги е кръщавал. Eesti, ако не се лъжа, означава - ниска земя. Тази територия е била освен руска, още немска и пруска. Императрица Екатерина Втора в крайна сметка придава на градовете на Естония този вид, в който са сега. На всеки по-голям град старата част е строен от нея. Естония е била външна граница на Руската Империя. В тази част от Европа се смята, че живеят малко викинги, финци и руснаци. 40% от населението на Естония е руско, про-руската партия спечели 26% на изборите преди месец, два. Не забравяйте, че в Руско-Турската война 1877-1878 участват фински войни, дали пък не е имало хора и от този район, Разстоянието Талин - Хелсинки е 80км. Изминава се за около 100 минути с ферибота и струва около 600 EEK (8EEK 1лв). Естонците са точно толкова умни колкото нас и точно толкова глупави колкото нас - съветска образователна система. Леко по-мързеливи са, но това е характерно за тези народи. Езика им е много объркан прилича на унгарски и на фински в същото време, а те твърдят, че са немско говорящи :-). Там живеят 36 българи (35 в Талин и 1 в Тарту). Казвам ви всичко това, защото запощвате да давате някакви оценки за някакви хора, които даже нямате и най-елементарни познания за тях, но ги оценявате, типицхно за нас и нетипично за естонците.

До ''ИСТИНАТА ПОБЕЖДАВА'' Ти да не си активист на АТАКА? Мозъкът ти е прегрял като на тях.Не пиши за неща които не разбираш.

Добавям. Учудващо колко много интелектуалци в този форум!?

Споровете са академични и напълно некореспондиращи с действителността.Рус малцинство в Естония е 29% ,отделно има Украинци и Белоруси.В България при 10%турско малцинство влиянието им в политическия живот е натрапчиво осезаемо и въпреки това ЕС продължава да ни критикува за някаква видима само за тях дискриминация.В същото време в тази членка на ЕС има тотална дискриминация към рускоязичното население граничеща с откровена гавра ,а ЕС мълчи.Пита се защо?Който има глава с нещо вътре,ще се сети-двойни стандарти.

Bravo Talin.BRAVO ESTONIYA.Komunizma e nai-golyamoto prestaplenie v choveshkata istoriya.Ideologiya i totalitaren reghim gasesht svobodnoto dvighenie na horata,chastnata sobstvenost i religiyata.

Същата война в която като съюзници на Хитлер България НЕ изпрати нито един войник на фронта, докато съюзници на СССР изпрати хиляди воини на смърт.

Вярно е че простотията няма почивен ден, ама тика хубав спор се е заформил. Първо - общочовешка ценност е това да почиташ хората които са загинали за свободата ти. Второ : Да не забравяме че Русия е велика световна сила и не би трябвало да позволи да бъдат поругавани национални паметници, пък били те и на чужда територия. Тук по същия начин бихме реагирали ако срутят примерно БГ църквата в истамбул. 3. За тези които гъзоближат американските братя - да си спомнят извращенията в иракските затвори, и как без повод Янките си позволяват да раздават правосъдие в целия близък изток, че и дори в Европа, само защото влиза в бизнес планът им . Не забравяйте , че всичко е с една единствена цел : $$$$$$$$$$$$

Аз също като някои от писалите съм била в Естония и ми е странно как са получили такива негативни впечатления от нея. Невероятно приятен и лъчезарен народ измъчен присъствието на множество велики сили през вековете. Те не се опитват да се правят на скандинавска страна. Финладския и Естонския са с много близки езици - угро-финска група. По-усмихнати хора от естонците не съм виждала. Не знам защо така ги напададе, те нямат нищо общо с руснаците нито като език нито като култура нито като нищо така че е нормално да искат да се разграничават от тях. Те са си толкова различни от руснаците колкото гърците от нас. Жалко че има жертви само.

Г-н Виждащ, по-заблуден човек не ми се беше случвало да срещна. Какво общо имат дънките и колата с темата на статията? Като има по-голямо разнообразие от дънки, по-добре ли се чувствате? Май е време да ПРОГЛЕДНЕТЕ и наистина да ВИДИТЕ за какво става въпрос и да престанете да съдите едни или други, защото били комунисти, хитлеристи и какви ли не. Точно тези републики (вкл Украйна е Беларус) са страдали доста от нацистите по време на 2-та СВ. И ако събитията се бяха развили по друг начин - нямаше да е Сталин, щеше да е Хитлер. Кое е по-добро според Вас? Има и една съществена разлика: Хитлер убива/избива на расова основа, а Сталин гони/заточава/убива политическите си опоненти. Последното се случва и днес, вкл. в обичните Ви САЩ. Просто вече не се прави така открито както преди 30-40 години. Забравихте ли големия лов на вещици, който съсипа сума образовани хора в САЩ, преследвайки ги като комунисти? За Ваше сведение по време на комунизма поне имаше спокойствие. Да, ограничения има навсякъде. Днес не мога да се чувствам сигурен да изляза на улицата - някой случаен куршум може да ме настигне, или да ме цапардосат по главата с някое желязо да ми вземат 5-те лева от джоба? Вижте какво донесе демокрацията в България - шепа хора ошушкаха осигуряването и спестяванията на хората. Толкова за достойни старини. А точно тези хора трябва да уважавате. Защото за разлика от сегашните демократи - те поне са градили. А всичко, което съградиха - демократите насила съсипаха. А това са обичните Ви демократи в България. За най-голямо съжаление - това са хора от всички политически партии, но най-силно са представени в СДС,ДСБ,ССД. Отвори очи и ВИЖ. За руското пиянство - и вие да бяхте загубили братя, сестри, баща, майка,роднини,деца - и вие щяхте да пиете като смок. Товарът е прекалено голям. Да, естонците имат право да правят каквото си пожелаят с намиращото се на тяхна територия. Аз лично не одобрявам подобно поведение. Както не съм одобрявал и случващото се тук. Защото е много лесно да рушиш. И много, ама много трудно да градиш. И още по-трудно да създадеш трайни контакти с взаимна полза. Защото Запад-а гледа на България като на колония. Да, ние сме жертва на американската колониална система. Поредният американски посланник се опитва да се бърка в работите на Българската държава. Нещо което не одобрявам, както и мълчанието на БГ властите.

Няма умни хора нито на запад, нито на изток. А Висоцки, светла му памет, пееше: Зато, говорю, мы делаем ракеты и перекрыли Енисей, а также в области балета мы впереди планеты всей.

Ei vijdashtia ia pogledni prez edin post nadolu

Ei vijdashtia ia pogledni prez edin post nadolu

Ще ти дам няколко примера. Руснаците имат по-добро самолетостроене. Техните космически двигатели са в пъти по-добри и сигурни (всички американци използват вече Руските космодруми). А това 'осведомени' е най-високото ниво технологии в света. Руските промишлени машини, (дори автомобилите им) са най-използвани при тежки условия, защото те не са проектирани за удобство, а за надеждност... има ли нужда да продължавам още??? Подводници, Транспортна Авиация.... Много са примерите. Ама ти как да ги знаеш???

Ще ти дам няколко примера. Руснаците имат по-добро самолетостроене. Техните космически двигатели са в пъти по-добри и сигурни (всички американци използват вече Руските космодруми). А това 'осведомени' е най-високото ниво технологии в света. Руските промишлени машини, (дори автомобилите им) са най-използвани при тежки условия, защото те не са проектирани за удобство, а за надеждност... има ли нужда да продължавам още??? Подводници, Транспортна Авиация.... Много са примерите. Ама ти как да ги знаеш???

6-5 kva voina? Da ne e onazi det BGto beshe zaiuznik n Germaniq.

Mamka im! Prosti estonski politici! Kreteni!!!! Daje i chovek e zaginal...

Може да спорим дали за нас Русия е освободител или окупатор. За Естония спор няма! Естония е ЗАВЛАДЯНА от Русия /струва ми се при Петър/. Добива независимост след разпада на царска Русия и отново е ОКУПИРАНА от СССР през 1940 с одобрението на нацистка Германия. Естонци са МОБИЛИЗИРАНИ в Червената армия, но много служат доброволци в немската /врагът на моя враг е мой приятел/. СССР стимулира заселването на руснаци в Естония за да разреди и претопи естонците. Естонцит нямат причини да обичат Русия и нейната армия. Друг е въпросът че трябва да се уважават военните гробища, дори и на враговете.

Не забравяйте за освобождението ни от турско иго!Путин реже глави на силните отгоре,привлича обратно в страната си умните люде,докато нашето правителство ни гони от страната, отваря се за турците, демонстрира сила срещу обикновенните си граждани !!!

За тъпаци от рода на НЕ на турското робство ще напомня че любимият му СССР ОБЯВЯВА ВОЙНА на България. А за мен Русия до 1917г. и сталиновия СССР предизвикват противоречиви емоции.Не съм чул някой, някога ,дори да спомене с лошо руски паметник от Руско-турската война./Защо ли???/ Не мога да разбера животинското желание у някои българи непремено да са наврени в руския задник.Явно си мислят , че там ще им е много топло.Имам чуството, че ще бъдат по-щастливи ако си сменят българските паспорти с руски. Ами да вземат да го направят. А комунистите да го ду..т.

Estonia pokazva samo kakva e razlikata mejdu naziite koito ostavat neshto sled sebe si i parazitite. Mantalitet - tva e , na kadeto duha vqtara na tam se obra6tat. V bg sashto mnozinstvoto sa takiva. Mnogo e lesno da sudi6 za gre6kite ot distanziqta na vremeto oba4e, kogato ve4e znae6 kakvi sa posledstviqta. Nie trqbva da izberem dali Bg she bade takav parazit ili iskame da ostavim neshto , ...

Всички тия Естонци,Латвийци,Лит са фашисти.

Ух, русофилчета на скара. Естония има право да разпорага както пожелае с разни каманаци. Русия да земе да си научи безсловесния добитък, дето му вика народ, да пише и да чете, а не да се бърка където не й е работа.

за рускините съм съгласен :) Но те са хора бре, човешки същества като мен и вас - тях ги е създала Господ (природата ако не сте вярващи) или най-простичко казано - родителите им - но това е извън възможностите на хората. Човекът не може да моделира все още как ще изглежда бебето като порасне - дали ще е грозно, космато, беззъбо и т.н. Освен това хубави жени има и в България и в Русия, и в Индия, и в Китай, и в САЩ - навсякъде!!! Е знае се, че англичанките и немкините по принцип са грозни и едри кранти, но изключенията са доста много. А за АК 47 - това е продукт със специално предназначение - оръжие създадено за убиване. Дали е най-доброто е най-малкото спорно... Модели автоматично оръжие колкото искаш. Не питах за оръжия; питах за продукти и услуги, които се ползват от цялото човечество, от нас, от вас, от децата и бабите ви, от всички обикновени хора, които искат да живеят нормално в нормална държава. А този въпрос за продуктите и руската техническа/изследова и откривателска мисъл го повдигнах, за да онагледя бездарието и непродуктивността на руснаците защото са азиатци и комунисти. Не че руснаците по природа са некадърни, но Ленин и Сталин са избили милиони заможни хора, продуктивни, мислещи, независими - и резултатът се вижда ясно. русия от световна сила се превръща в регионален фактор - не може да се справи с едни чеченци, камо ли да играе роля в световната политика.

daaaa,qvno 500 godini baq sa transformirali suznanieto na nqkoi hora,manafi...

до дир и останалите несъгласни :) Аз може да съм боклук, идиот, всякакъв - важният въпрос е какви са съветските пияндури? И какво общо имат съветските паметници със суверенното право на всяка независима държава (в случая Естония) да се разпорежда с всичко на своя територия? Никой не държи сметка на руснаците за паметниците на руска територия, но и никой няма право да държи сметка на естонците кои паметници къде ще държат и дали ще държат! А все още нямам отговор на поставения от мен въпрос - дайте ми 1 пример за продукт (или услуга) от материално естество, в който руснаците са по-добри от западняците? Само едно загатване от мене - защо 99% от българите ходим с дънки и пием кока-кола? нали това са символите на америка и гадните империалисти? дънките са облеклото на американските селяни и работници... кока-колата - тя не беше ли вредна? как може да сме такива жалки безсрамни подражатели?

Какви фереджета щяла да носи майка ти ако не бяха руснаците не знам, но знам как сега детето й е станало еничар и държи ибрика на ЦИГАНО-ТУРЧИНА Доган. Пък моите прародители са били 500 години под турско и последни са излезли от границите на Турция, но нито фередже са сложили, нито ибрик са държали.

Pich, otgovariam na tvoia vupros- rusnatsite praviat edno nesto po-dobre ot zapadniatsite i to se kazva AK 47, ili taka narechenia `Kalasnikov` A i zhenite im sa 200 puti po krasivi ot ostanalite, vkliuchitelno bulgarkite

Ами те са си фини - естонци е измислена народност от Сталин, в превод означава нещо като източни, което не е националност, също както и македонци.

Браво на естонците!!!