Коментари - Всеки ВУЗ ще определя сам таксите и приема | dnes.dir.bg
назад

Всеки ВУЗ ще определя сам таксите и приема

Народното събрание прие на първо четене двата законопроекта за промени в Закона за висшето образование (ЗВО), внесени от НДСВ и група депутати, и от Лютви Местан и Пламен Славов от левицата.

Обратно в новината

Коментари - Всеки ВУЗ ще определя сам таксите и приема | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Кандидат-студенте драгий, най-добре ще е първо да усвоиш поне основите на правописа, пък после да лееш велемудри разсъждения!

Кандидат студент, ти защо си толкова сигурен, че ще станеш студент? Като ти гледам българския, най-вероятно ще кандидатстваш с математика... :)

това просто е капака на простотията на сегашното правителство просто нямам думи. аз като един бъдещ студент надявам се по медицина как мога да се справя с една такса от 2000 лева и накакво отгоре трябва да е такава както е казано от другите нали образуванието е безплатнона какво отгоре това увеличене като минималната заплата в БГ е 160 лв просто това е една голяма глупост . как да остана в БГ като в една германия за пример се плаща около 400 лева не евро на година и след това защо кадрите бягали ми ще бягат ми едно че по ефтино дръго че е по качествено и за заключение бих казал НЕПРЕВРАЩАЙТЕ ОБРАЗОВАНИЕТО В БИЗНЕС !!!

Истина е, че чрез платеното обучение ВУЗ-овете ще подобрят своето положение и заплащането на преподавателите (което е голям плюс), но аудиториите ще са пълни с богаташки чеда, запълващи си времето с учене на вишу и след завършването си ще заемат работни места без дори да имат понятие какво вършат. Високата цена на обучението няма да доведе до по-доброто му оценяване от студентите, а до още по-ясно разделение на класите и невъзможност за умни и амбициозни, но бедни хора да се изявят и да получат образование. Замислете се колко сираци продължават да учат след средното си образование? Не знам точната бройка, но със сигурност не са много. А ако решиш да инвестираш в образовение, защо да не е в някой чуждестранен университет? Там поне имаш бъдеще - още като студент някоя компания ще те привлече като нейн служител. А тук - излизаш безработен специалист на трудовата борса. И пак старото , но златно българско правило - имаш ли връзки, диплома не ти трябва.

не вярвам университетите до толкова да вдигнат таксите, че да си изгубят студентите. Сега се дава повече власт на университетите и възможност те сами да преценят как е по-добре за тях

Един друг Студент и друг друг по-добър студент са се обадили вместо мен! Аз до сега хамалувах! С някои неща съм съгласен, но не съм съгласен с Друг по-добър студент, че трябва всичко ние да плащаме! В Конституцията пише, че в България образованието е безплатно! В същност-ние и родителите ни го плащаме с труд и данъци! А сега готвят промяна, според която е по-добре човек да си купи дипломата от чужбина и там да мие чинии. И с купена диплома и с 3 годишно обучение със студентски кредит ще е все тая. Погребението на Българското образование ще бъде второто закъсняло с повече от век погребение, след това на Цар Калоян! От Цар Калоян поне само кости са останали, след 800 години! Образованието ни ще бъде погребано живо, благодарение на Министри с Вълчи нрави и малко мозък! СОС- това значи Спасете Образованието Студенти! Професорите могат само да го закопаят! СОС!!

ако някой си мисли че с високи такси и налози ще промени качеството на висшето образование жестоко се лъже.когато студента има стимул да учи защото по дипломата или по стажа в съответната фирма ще го приемат на работа като завърши тогава нещата ще се оправят.в момента в българия всеки учи някъде и не знае защо го прави...т.н .любов на българина да изучи децата си. учи тати да не работиш после максимата важи и днес.и се получава следното.на пазара на труда излизат хиляди млади хора които стават сервитьори, автомивкаджии и какво ли не още защото нямат работа по специалноста.така, че таксите до небето да скочат нищо няма да се промени.ще намалее тотално броя на студентите и ще лъсне истинската безработица в страната.мамини синчета с много пари ще вземат платеното образование ЗАЩОТО СИ ПЛАЩАТ ЗА НЕГО и пак нивото на образование няма да се вдигне.невярвам някой да иска да се оперира при лекар който си е платил образованието..та истината си е една.има ли икономика ще има и образование, ще има и достойни заплати и във висшите училища.глупости за макрорамки и доброто развитие на държавата в момента се оглеждат именно в нашата образователна система..та нека не се самозалъгваме с такси, защото образованието не е само стока а и убеждение.ако е стока нека си я купуваме, ако ще учиш да си полезен на себе си и околните трябва да имаш и убеждението че го правиш съзнателно.и нека не се забравя че образованието/и висшето/ е грижа на държавата, частните вузове да се оправят с такси както си искат.който иска да си плаща и да учи да се записва навън или в частен вуз.в противен случай на българия и трябват десет вуза..не повече.толкова е нуждата от висшисти в тая държава.я ги вижте тия 240 висшисти в парламента на какво ни правят.

Смятам, че промените са за добро, защото: 1. Съдава се конкурентност между университетите! 2. По този начин последните вече няма да се оправдават, че няма пари и затова има слаба материална обезпеченост и малко пари за заплати! 3. В колко университета се развива изследователска дейност?..0..Ми ето възможност малко от малко да се финансира такава! 4. И един чисто психологически ефект към студентите! Когато плащаш повече за обучение от издръжката ти за живот за две седмици (обено в София), ще започнеш да цениш повече това, което получаваш в аудиториите! Промян има и минуси донякъде, но наистина вярвам, че положителните ефекти ще са повече.

Смятам, че промените са за добро, защото: 1. Съдава се конкурентност между университетите! 2. По този начин последните вече няма да се оправдават, че няма пари и затова има слаба материална обезпеченост и малко пари за заплати! 3. В колко университета се развива изследователска дейност?..0..Ми ето възможност малко от малко да се финансира такава! 4. И един чисто психологически ефект към студентите! Когато плащаш повече за обучение от издръжката ти за живот за две седмици (обено в София), ще започнеш да цениш повече това, което получаваш в аудиториите! Промян има и минуси донякъде, но наистина вярвам, че положителните ефекти ще са повече.

Това е поредната глупост в българското образовабие.като резултат ще се получи раздут прием на студенти които не са мотивирани да учат а само вегетират на гърба на своите родители.този които е решил да учи той заваршва с добър успех без значение на приема.в момента 1 от 7 завършили студенти намира реализация по специалността си.средният успех на абсолвентите за 10 години е спаднал с повече от 30%.това означава че студентите не са мотивирани да учат,респективно преподавателите не са мотивирани да ги учат след като на студентите не им пука изобщо.като се добави и ниското заплащане на преподавателите картинката става апокалиптична.едино добро решение е да се увеличат субсидиите за университетите,да се намали приема с цел подбор на по-качествени студенти.в резултат на което продукта на университетите ще бъде по-качествен а не количествен както сега.по-добре подготвените студенти ще намерят по-добра реализация при по-добри финансови условия за тях в бъдеще.самият министър се изказа че преподавателският състав застарява откъдето следва че няма кои да го замени след не повече от 10 години.друга мярка е ограничението на колежите които са паразитите на българското образование и бавно убиват университетите.с тяхното премахване освободеният брой студенти ще се насочи към университетите които са хранилищата на науката,а не малки сгради без материална база и пътуващи преподаватели все едно извършват разносна търговия.в заключение искам да кажа увеличете субсидията на наложените през годините университети

Бог да е на помощ на родителите ,които имат умни и амбициозни деца,а нямат средстваСамододоволн простаци с много пари ще властват навсякъдеНакъде сме тръгнали.....

задължително е да се определи таван на таксите и промените да важат най-рано от следващата година,за 2007/2008 изпитите започнаха и поставят кандидатстедентите пред свърше факт.Следване в чужбина!

Безспорно трябва да плащаш всичко, което получаваш, това е пазарна икиномика! Друг е въпроса какво може да плати човек с тези доходи в България? Работодат също трябав да плащат това, което получават, а то е труд, който им носи печалби и това също не е за подценяване!!! Да прочетох, че таксата в Медицинския институт ще стане около 4000 лв., а кога този , който плати това обучение, ще си възвърне вложеното и ще започне да печели за да отгледа децата си? Нали се сещате, че едно такова обучение ще струва над 50000 лв.? Е тогава не може и заплатите да бъдат 1000 лв., а много повече!!! Да в Англия например, при такса около 3000 паунда, това е една средна заплата, но тук 4000 лв. за много хора са годишен доход!

Кой тогава ще отиде на учи в Нов български университет ? Там и сега таксите са много високи, защото учат само чалга- звезди и пишман манекенки, които другаде няма да могат да учат.Според мен ще е най-честно, ако в държавните ВУЗ таксите са достатъчно малки, за да може всеки добър ученик, независимо от това колко е бедно семейството му, да може да получи добро образование и държавата да има реална полза от него.В измислените частни ВУЗ може да има и такси с космически размери.Все тая, защото там не учат , а си убиват времето децата на богаташите и след получаване на дипломи естествено не работят, така че няма страшно.Все едно ще е дали тази, дето пее в кръчмата по гол задник има диплом и магистърска степен , или няма.

да се замислим как може в една европейска държава един шофъор на такси и изобщо шофъор да взема от 3 до 10 пъти повече от един асистент.

студенте, ти очевидно си твърде прост за да се изказваш така. вече не сме в комунизма и всичко трябва да се плаща, за да има качество и конкуренция и в образованието. а държавата трябва повече да контролира и финансира, отколкото да администрира образованието. приветствам тези промени, както и създаването на работеща система за кредитиране на студенти! а ти студенте от първия коментар по-добре вземи прочети някоя книжка по икономика преди да философстваш:)

Нека първо повишат доходите, иначе в България няма да има студенти

Няма да протестирате. Дори и да го направите нищо няма да промените. Всичко е решено за жалост. Ще се радвам да видя студентското недоволство как ще се изрази и колко време ще продължи. Успех-дано ви чуят,защото ние родителите ще трябва да живеем на палатки, за да могат децата ни да учат.

Студентите се обучават от добре подготвени,но нископлатени кадри.Например заплатата на един асистент е чисто около 290.00 лв,което е понякога по-ниско дори от разполагаемите пари от 1 студент.

Но вече са приети на първо четене заонопроектите за промени в Закона за висшето образованието, но въпреки това е нужна стачка. Иначе ще има много необразовани и недоучили хора, талантливи деца, които нямат финансовата възможност да продължат да учат. Нали на това правителство и на Европейкия съюз му трябват слуги и прости хора, за да може по-лесно да ги манипулират и използват за ниско платен и слугински труд. Хайде да покажем възмущението и несъгласието си, както това правят в другите европейски страни и не се примиряват с всичко като нас.

ДА!

студенте, ти очевидно си твърде прост за да се изказваш така. вече не сме в комунизма и всичко трябва да се плаща, за да има качество и конкуренция и в образованието. а държавата трябва повече да контролира и финансира, отколкото да администрира образованието. приветствам тези промени, както и създаването на работеща система за кредитиране на студенти! а ти студенте от първия коментар по-добре вземи прочети някоя книжка по икономика преди да философстваш:)

Безспорен факт е, че висшето образование е като всяка друга услуга, следователно трябва да се заплаща. Друг е въпросът по какъв ред следва да става това...

Dobre sa promenili zakona, zastoto naistina univeristetite trqbva sami da opredelqt kolko studenta ste priemat i kolko struva obu4enieto na 1 student. Ne moje vsicki universtiteti da sa pod edna cherta, navsqkde podobni taksi i priemi. Kudeto ima golqm interes i konkurencia za vlizane ste ima i po-visoki taksi za da se zapazi i povishi nivoto. A inache studentite vinagi sa iskali da nqma taksi i da priemat vseki, no nali nqkoi trqbva da plasta na profesorite i da plasta za laboratorii i novi uchebni zgradi.

Г-н бизнесмена Даниел Вълчев и депутатите вносители на законопроекта се оливат жестоко с тази демагогия. Ние студентите НЕ ЖЕЛАЕМ студентско кредитиране, НЕ ЖЕЛАЕМ увеличение на семестриалните такси дори и с 1 стотинка, НЕ ЖЕЛАЕМ ръководствата на вузовете да определят сами таксите за обучение. ИСКАМЕ висшето образование да е БЕЗПЛАТНО и ШИРОКО ДОСТЪПНО, а държавният бюджет да субсидира всички официални държавни вузове и сметната палата да засили критериите и контрола над финансовото управление на субсидийте за вузовете. Г-н бизнесмена Вълчев много лековато си играе с най-тънките струни в студентската душа. ИСКАМЕ ДА СМЕ ВИСОКО ОБРАЗОВАНИ ЗА ДА БЪДЕ И ДЪРЖАВАТА НИ СИЛНА!!! КОЛЕГИ ЩЕ ПРОТЕСТИРАМЕ ЛИ ИЛИ ДА!!?

какви бяха таксите когато вие учехте във ВУЗ господа депутати