Коментари - Религията става задължителна в училище | dnes.dir.bg
назад

Религията става задължителна в училище

Децата от I до IV клас да учат задължително религия по един час седмично като изучават християнството, исляма, юдеизма и будизма чрез игри и приказки.

Обратно в новината

Коментари - Религията става задължителна в училище | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Здравейте нва всички! Бих искал и аз да се включа коментар. Студент съм последна година по православна теология и подкрепям концепцията на Проф.Бакалов.Религия трябва да има защото ефектът е голям.Аз посещавам СИП по Религия като практикант и съм на мнение от това което виждам , че формата на преподаване и материала днес ,са много достъпни за учениците. Има игри,забавления но и сериозна работа.Считам ,че не трябва да се налага мнение над децата чрез която и да е институция институция , а Религията ще помогне на децата да опознаят Църквата,Христос и другите религии. В един клас ,особено деца от селата има и турчета и циганчета. А , въпросите по Религия според учебния план заложен от МОН и примерните уроци които сега подготвяме в часовете по практикум ,отговарят на морала и устоите на Църквата , и духовността на нацията ни. Темите са приятни. Например: Що е болка? ; Що е вяра и суеверие? ; Да живеем заедно и т.н. Има интерес,радост и освен това учениците оцветяват,пеят и разказват на родителите си вкъщи,какво са научили. Децата се запознават със светиите,честитят си именни дни и т.н. Его защо смятам ,че Религията ще върне хората към Бога и Църквата.

i az ne sım religiozen no naistina iskam da uçat v uçilişteto no ne ot 1 klas moje bi ot 4 klas ,da imat pone obşta kultura za religiite i vqrvam çe togava nama da se pişe tuka vıv foruma gluposti za razliçnite religii,

Ha ha vie suvsem izprastyahte v tazi banana republic

Мили хора, сигурни ли сте, че познавате онова, което сте коментирали ?! Идвало ли Ви е на ум, че всъщност се страхувате от НЕПОЗНАТОТО ? Е...да. Всъщност отрицаването на непознатото става за секундички. А запознаването и опознаването искат много мисъл и широко сърце, и много време... От една нормална, нефанатизирана даскалка по Религия, при това - с разбиране и усмивка!

Абе, хора! че възрастта е ранна-така е. ама преобладаващото мнение ме плаши-какжо е това тотално залитане към секуларизъм. Ами, че вие май много го бъркате с либерализа.защо да не се учи вероучение(за възрастта не споря) -особено в балканския ни контекст. ние не сме в разжити(и побаркани) общества като някъде на запад. та нали религията ни- Правослажието ни е запазило и е било белег за това,че сме други, различни от управляващите в Истанбул. както и да е. Всеки има мнение. АМА ДАЙТЕ ДА СЕ РАЗБЕРЕМ- РЕЛИГИЯ НЕ Е МРЪСНА ДУМА!!! КРАСОТАТА В РЕЛИГИЯТА Е ВЕЛИКА...

Ей, тез управници съвсем изкуфяха! Стоят , дремят и изведнъж викат на магаретоЧуш. За на нафталин и тамян ! Бой се от Бога, почитай Царя - Колкото е по-прост народа , толкова по-лесно се управлява. Размътва на мозъка на хората трябва да стане от ранна детска възраст, така стадото по-лесно се управлява. След време тези вероучения ще дадат добър плод - повече пари от паството за коя да е църква или джамия , и за политиците.

В Америка има жена сериен убиец - 7 убийства. Това не и пречи да носи на врата си 10 сантиметров кръст и да ВЯРВА че е добър човек.

Обучението в идиотизъм и кретенизъм не е от вчера. То най лесно намира почва за разпространение.

Лично аз смятам, че идеята да се изучават принципите на различни религии (НО НЕ САМО НА ЕДНА!) е доста добра. Отделен е въпросът обаче, как това ще се прилага тук в България. Първо, 1ви до 4ти клас са прекалено малки децата, за да разберат изобщо за какво става въпрос на интелектуално ниво, а не просто да вярват сляпо и да повтарят каквото им се казва. Тодор, също така, е много прав, че в БГ няма създадена система за контрол какви учители ще бъдат наемани, за да преподават този предмет. Както стоят нещата сега, всякакви фанатици, сектанти и психопати могат да се промъкнат между капките и да започнат да пълнят главите на децата с абсолютни простотии и да нанесат огромна вреда на развитието им като личности. Както обикновено, типично българска недообмислена работа.

Тези хора съвсем се побъркаха!!! Как задължително ще се учи религия!? Аз не искам да пълнят главите на децата ни с измишльотини!!!

Майка съм на две деца,не съм вярваща ,но не съм и отявлена атеистка .Почитам християнските традиции, но според мен общочовешките ценности и моралните закони са тези ,които липсват в нашето общество , във възпитанието на нашите деца . Изучаването на християнската религия, запознаването на децата ни и с други вероизповедания /макар да считам възрастта 1-4 клас за твърде ранна за това/ , със сигурност няма да ги направи по-добри Човеци . Съвременното ни семейство , обшеството като цяло е болно и безпътно. То се лута между крайния материализъм и озлоблението , духовната пустота в душите и отношенията ни се запълват с вулгарни реалити-шоута , липса на всякаква цензура било в новинарски емисии , TV-реклами, компютърни игри с брутално насилие и т.н. В целия този хаос болезнено осезаемата нужда от духовност /не само на децата ни / едва ли ще бъде запълнена с изучаването на религия .Религия, вяра , духовност - не бива да размиваме и припокриваме тези понятия . Престъпността,която ни залива едва ли се дължи на атеизма , а по-скоро на липсата на общуване и от там възпитание в семейството , липсата на законност в държавата ни .

Няма ли закон който да спре престъпленията срещу личността. В това число и срещу най-беззащитните - децата.

Тези хора съвсем се побъркаха!!! Как задължително ще се учи религия!? Аз не искам да пълнят главите на децата ни с измишльотини!!!

явно не почитате празници като Коледа, Великден....няма нищо лошо децата да се запознаят с християнството, никой няма да ги прави фанатици...а от обща култура

този форум е пълен с лоши, озлобени хора...добре че не ви познавам лично...

Поредния удар по Православието!Църква отново мълчи...

Tozi narod si ostava DIV I VARVARSKI.

Tozi narod si ostava DIV I VARVARSKI.

Съжалявам всички родени и неродени деца за ненормалното решение да изучават религия в 21 век! Анатемосвам високопоставените учени и тяхната комисия завинаги!

Сериозно обмислям варианта, ако такава малоумна програма влезе в сила в българското училище, да спра дъщеря си от учебния процес и пагубното действие на мултикултурния модел, който силово ни се налага в момента. Такива фундаментални промени в българското образование, трябва да бъдат поставяни за разискване на широк публичен дебет, в който да вземат отношение абсолютно всички заинтересовани страни на нашето общество, като родители, представители на Свети синод, видни български интелектуалци, както и представители на учителските съсловия. А не да си го налагат самосиндикално една шепа безмозъчни бюрократи, защото съм се преситила от варварщината, на която ни подлагат в последните години. Интересно ми е също така, да ни бъде разяснено, дали в израелските училища се изучава Православие, будизъм или уахабитски ислямизъм? Детето ми ще изучава талмуда, само през моя труп! По-скоро мисля, че е дошло времето пак да се отварят килийните училища от родолюбиви, български будители.

Ще трябва да изпратя децата ми да учат в чужбина.

Всичко е много хубаво,но нямаме добре подготвени преподаватели. С какво образувание ще са? И кой ще гарантира че децата няма да попаднат на някой сектант изперкал?Кой ще контролира какво точно се преподава? това са само част от многото въпроси които имам към господата от министерството.

Добре е децата да изучават религия, но да не се наемат учители, които за щяло и нещяло се кръстят като баби попадии! Свидетел съм как една моя колежка вижда друга колежка в черно и я пита: Кого жалее?Попитаната отговаря, че внезапно е починал баща и, а клюкарката веднага се прекръства! Тази жена е попска съпруга и учител по религия! Тя никога не е чувала за презентации и мултимедийни продукти! Как такива хора ще направят, иначе скучния предмет религия, интересен за малките ученици? Мисля, че вярата е много личен акт! Кръстенето само по себе си е символика, която не трябва да се изразява по този просташки начин. Това е грозно! Уважаемите експерти да помислят първо за хората, които ще преподават религия, защото няма да позволя детето ми да го обучават разни фанатизирани и прости попадии! Предпочитам аз да го подготвям по религиозните въпроси, защото съм много по-вярваща от всички учители по религия и попове, които познавам! А защо предлагат предмета да се изучава в ЗИП, за да задължат децата и идиотските учителки да ги тормозят сглупости! Не трябва да се изучава в ЗИП, а в СИП и да се направи пожелание от страна на родителите и децата! Религията не бива да бъде със задължителен характер, а трябва да възпитава толерантност към различните вероизповедания!

Тези хора съвсем се побъркаха!!! Как задължително ще се учи религия!? Аз не искам да пълнят главите на децата ни с измишльотини!!!

В скоро време и предмет история на КОМУНИЗМА.

Нещо бъркате религията с морала. Хората могат да се възпитават да бъдат добри и състрадателни и без религия. Доброто и общочовешка ценност, а не религиозна.

А ще бъде ли споменато с какво безумно клане е натрапено християнството в България? Това е исторически факт а не глупост.

Ideqta e adski tupa i neobmislena!Qvno celta e da se nameri rabota na bezrabotnite bogoslovi,a u4ebnata natovarenost na decata im minava prez ...ne znam kude!

и още един път да подкрепя Тодор и да кажа, че моя най-голям страх е именно: Представете си че попаднат на учител, който е яростен привърженик на една от изброените религии!? Тогава ще Ви попитам господа управлиаващи как ще осъществите контрол върху това дали преподаването в тези часове не е субективно? А най-лесното нещо е да объркаш детския ум и да го поведеш в посока, която на теб ти допада.

Направо да дадат номера за СМС, ко който да им плащаме и да не ни занимават децата с глупости!

и още един път да подкрепя Тодор и да кажа, че моя най-голям страх е именно: Представете си че попаднат на учител, който е яростен привърженик на една от изброените религии!? Тогава ще Ви попитам господа управлиаващи как ще осъществите контрол върху това дали преподаването в тези часове не е субективно? А най-лесното нещо е да объркаш детския ум и да го поведеш в посока, която на теб ти допада.

и още един път да подкрепя Тодор и да кажа, че моя най-голям страх е именно: Представете си че попаднат на учител, който е яростен привърженик на една от изброените религии!? Тогава ще Ви попитам господа управлиаващи как ще осъществите контрол върху това дали преподаването в тези часове не е субективно? А най-лесното нещо е да объркаш детския ум и да го поведеш в посока, която на теб ти допада.

Глупаво е да има отделен премдет Религия. В часа по история може да се изучава историята на религиите и това е достатъчно.

Interesno, za6to goliama 4ast ot komentarite tuk sa protiv izu4avaneto na razli4nite religii 4rez prikazki i igri? Na pove4eto tuk sigurno ne im e iasno, 4e tova ve4e se izpolzva s goliam uspex v razli4ni u4ili6ta v Germania, Francia, Anglia i Italia. Va6ite deca sami 6te izberat, kakva pouka da si vzemat ot nau4enite istorii i prikazki. A tova, 4e pove4eto ot vas gledat na sveta kato s kon s kapaci e drug problem. Neka pone decata vi ne izrasnat tolkova ograni4eni... Sram..

трябва да протестираме! точно, защото религията е важна, не смятам, че някой друг, освен родителите има право да обяснява на детето какво е религия.

Тодор е абсолютно прав! Това е безумие!

Тодор е абсолютно прав! Това е безумие!

Az ne sym ateistka, no prodylzhavam da tvyrdja, che ne e naj-podhodjashto njakakva smesena teologichna sistema ot mitove i legendi da se nasjava v glavite na detzata oshte ot 4-te klas. Naj-dobre e tova naistina da stava v spetzialni nedelni uchilishta i to hristijanski, zashtoto BG e hristijanska strana. Detzata shte imat vreme kato zapochnat da se samoopredeljat da se zapoznajat i priemat kakvato religija si pozhelajat ili da ostanat ateisti. Namiraneto na pyt kym Boga e mnogo lichno i osyznato izzhivjavane. Vazhen e svobodnijat izbor, a ne razpalenoto sektantstvo i promivane na mozytzi, na koeto vse po-chesto se natykvame ot strana na vsjakakvi religii. A i ot vjara do religija ima ogromna razlika vse pak.

Толкова векове религия не ви ли доказа, че тя не е донесла нищо добро на човечеството. Да слагате равенство между атеизъм и зло е късогледство. Няма нужда от отделни часове по религия, а такива може да има като част от уроците по история. Нека даскалите да им обясняват как трябва да се спазват 10 божи заповеди, а около тях цялото общество да живее в тотален разрез с тия правила, пък чакай възпитателен ефект на куково лято. Още едно доказателство за двуличието на нашата цивилизация, за пълно разминаване между думи и дела.

Предлагам Религия да се изучава в неделно училище,по желание... Навремет нашите родители,баби и дядовци са изучавали ВЕРОУЧЕНИЕ,но то няма нищо общо с това ,което искат сега да наложат.Има една книжка по ВЕРОУЧЕНИЕ НА Елин Пелин,която е много подходяща за най-малките. Цялата дандания се инспирира отвън,и после гледат СЕИР... ДО КОГА ЩЕ БЪДЕМ ОПИТНИ ЗАЙЧЕТА? Аз съм купила на децата си Библия за деца.От трите ми деца,само най-малката прояви интерес и я прочете от кора до кора и понякога я препрочита,но другите ми деца не проявиха интерес. Така,че съм против задължителното обучение!!!

те щото в близкия изток са много религиозни и хич не се избиват шиити и сунити, разберете религията не решение а още един начин някой да ни казва какво да мислим и да ни държи в подченение, стига с догми бе да не сме в средновековието

Религията е вярата,която родителите трябва да дадат на децата си .Образованието в България се води светско,т.е. няма място за религия,особено за такива малки деца.Вместо да направят учебниците им по-разбираеми те се чудят каква глупост да измислят още.Все си мисля,че са се изчерпали,но очевидно съм в грешка и съм пак с неприятна изненада!

Идеята е много хубава! Дано да се реализира най-накрая! Човек трябва да има понятие поне от основните религии! Що за християнин е, например, ако не може да дефинира кое го прави такъв и кое различното спрямо другите религии в християнството. Невежеството никога не е довод. Нито фанатизмът! Затова идеята за светско образование по този въпрос е най-доброто. Обаче си мисля, че наистина деца от 1-ви до 4-ти клас са малки... Религиите не са само приказки-митове или дестки игри - там се иска концепциално мислене. Не са и само проблем на вяра... Даже точно само вярата без познание и мислене ги прави фанатици вярващите.

nema loso,ot malki de4itsata da rasberat sto ,e to pedofil i ima li po4va toi u nas.ako u4at kakto trebva isliam ste rasberat 4e da 4i4ko mohamed e pedofil,a drugite besbognitsi ste si plastat!!!IDE ARMAGEDON.

Ама, моля ви се, правете разлика между обучение по религия, вероучение и история на религиите. И не подценявайте възпитаването на децата в семейството. Патрий Максим, който и да си ти, шапка ти свалям за написаното. Нека дадем на децата си време да натрупат знания и опит и тогава да им пълним главите с религиозни въпроси. Нека да могат сами да изберат пътя си. Всичко останало е опит да ги направим по наш калъп, образ и подобие.

Идеята е много хубава! Дано да се реализира най-накрая! Човек трябва да има понятие поне от основните религии! Що за християнин е, например, ако не може да дефинира кое го прави такъв и кое различното спрямо другите религии в християнството. Невежеството никога не е довод. Нито фанатизмът! Затова идеята за светско образование по този въпрос е най-доброто. Обаче си мисля, че наистина деца от 1-ви до 4-ти клас са малки... Религиите не са само приказки-митове или дестки игри - там се иска концепциално мислене. Не са и само проблем на вяра... Даже точно само вярата без познание и мислене ги прави фанатици вярващите.

НЯКОЙ ОТ ВСИЧКИ ВАС КОИТО ТОТАЛНО ОТРИЧАТЕ ИДЕЯТА ЗАДАВА ЛИ СИ ВЪПРОСА ЗАЩО БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО Е ТОЛКОВА ДЕГРАДИРАЛО-НАСИЛИЕ В УЧИЛИЩЕ, НАРКОМАНИИ И ДР. ЗАЩОТО ТОТАЛНО Е ИЗХАБЕНА ЦЕННОСТНАТА СИСТЕМА НА БЪЛАГРИНА ТОЧНО ПОРАДИ 45 Г. АТЕИЗЪМ. КАКВО ЛОШО ИМА В ТОВА ДЕЦАТА ОТ НАЙ-РАННА ВЪЗРАСТ ДА УЧАТ ХРИСТИЯНСКИ ЦЕННОСТИ КАТО: НЕ КРАДИ, НЕ УБИВАЙ, УВАЖАВАЙ МАЙКА СИ И БАЩА СИ.

Предлагам децата от основните деноминации да изучават своята религия поотделно както трябва, а не на куп защото тогава ще им стане каша в главата. Не мога да разбера този вой срещу изучаването на религия явно фундаменталисткия атеизъм съвсем е промил мозъците на хората. Кога Българската православна църква е горила някого на клада или е спирала прогреса та се страхувате. Явно някой са гледали много филми за инквизицията и за горенето на вещици, но там става въпрос за католици и протестанти и то през Средновековието. Ако през Средновековието в Европа Просвещението е свързано с борба срещу църковните догми то нашето Възраждане започва именно с усилията на БПЦ.

Ами като сте атеисти, не се чудете после защо изнасилват децата ви, защото децата ви се дрогират, защото децата ви умират при нещастни случаи, защо се разболяват от страшни болести. Ако отричате Бога, и Той ще се отвърне от вас. И после ще ви прати в ада на вечни мъки. Просто и в ада трябва да има разни нещастни души, и ако вие си избирате да отидете там - Господ няма да ви попречи! Все още обаче може да си помислите и ако са ви промили мозъците с атеизъм и неверие - все още може да приемете Христос да ви спаси!