Коментари - 20 000 лв. за училище, което въведе униформи | Днес.dir.bg

20 000 лв. за училище, което въведе униформи

Около 20 000 лв. ще получат през новата учебна година училищата, които искат да въведат униформи, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Обратно в новината

Коментари - 20 000 лв. за училище, което въведе униформи | Днес.dir.bg

Коментари

Глупаво е. Не заради загубата на идентичност и т.н... Аз се смятам за човек, независещ от облеклото, от модата т.н. Имам собствен стил и не държа да имам дънки от 200лв. Мога да направя панталон от 40 да изглежда различно и оригинално...Но проблема в униформите е това, че не на всеки биха му стояли добре...Не е редно някой да се притиснява, заради приумиците на Министерството. Уча в едно от най-елитнитр училища в БГ. Защо матерялната ни база не е на поне средно европейсно ниво? Не може ли с тези 20 000 да се купи нещо по-стойностно. Нямаме с какво да пишем на белите дъски. Правете си изводи нужни ли са униформи.

Заставам твърдо ЗА тази идея.С предложение заедно с униформите да се върне отново така наречената сутрешна ведрина-събирането на учениците преди занятия съртин в училищния двор и правене на физически упражнения( нещо като кратка гимнастика) или дори играене на народни хора и ръченици.Според мене това би довело до един вид сплотяване на учениците от класовете.Също така да се обръща внимание не само на униформата,да се обърне внимание и на прическите на учениците-в днешно време ученик в 5-6 клас вече е с тъмна коса и боядисани светли кичури.Страшно голямо безумие според мене.На мнозина тези мерки биха се сторили твърде строги.Но тези мерки имат способността да създават едни полезни навици за личната хигиена на всеки един ученик.В днешно време има родители,които нямат времето или желанието да възпитават децата си точно в насока лична хигиена.И резълтатът аз лично срещам всеки ден по улиците.И освен финансов стимул към училищата защо да няма финансов стимул и към родителите-възпитава ли правилно децата си- данъчни облекчения,не ги ли възпитават както трябва-по-големи данъци.Брутално е,но тази важна битка според мен е почти пред загуба ваче.

Въвеждането на униформите може да бъде само една стъпка в правилна посока, защото за съжаление доживяхме разни пикльовци и пикли /незнайно по какви причини се наричат личности/ да дават съвети, да оценяват учителите си и какво ли още не. Ако тези деца бяха се потрудили да прочетат поне една книжка щяха да разберат поне малко от истината за човешкото развитие, за съжаление на много от тях единственият начин е да научат нещо от улицата или от филми, които нямат нищо общо с действителността на Запад. Учудвам се на изключителната информираност на някой тинейджъри, които не са били родени когато е имало униформи как говорят за годините преди 10-20 год., оставам с впечатлението, че или не съм нещо наясно каво е било или имам бели петна, които сегашните деца ми ги запълват. Няма никаква логическа причина хора, които не са живяли във времето на униформите да коментират каквото и да било. В момента в България няма никаква образователна система, защото държавата позволи разни недорасляци, за които всичко дето хвърчи се яде да се качват на главите на учителите, да правят каквото си искат в час , да идват когато си искат и да пречат на всички останали. В училищата няма място за деца наркомани, пияници и изроди. Да си ги прибират родителите, които са ги направили такива или държавата да се погрижи за тях защото с криворазбраната си демокрация допусна цяло едно поколение да се изроди.Ако сега родителите имат все по малко възможностти да възпитават децата си поради икономическата обстановка в страната то държавата в лицето на училищата трябва да вмени все повече възпитателни функции още повече ,че децата би трябвало повечето време да са на училище , а не в близкото кафе. Говори се за материалната база на училищата, еми нека тези заможни родители, които дават за своите нагли отрочета вместо да им купуват скъпи дрешки, телефони и коли да купят я компютър , я нещо полезно за училището та поне нещо и на тяхните деца да влезе в главите, защото заслушаш ли се в приказките на някои тинейджъри само глупости може да научиш и , че света се върти около тях и за тях. Въвеждането на униформи едва ли ще обогати някой като се има впредвид колко ученици има само, пък и обикновено тези поръчки ги дават на социални предприятия на кооперации с увреждания, така че не е необходимо да се комерсиализира нещо , за което не сте компетенти господа многознайковци.И накрая уважаеми родители нека направим децата си хора, а не престъпници защото след още десетина години, като станете пенсионери ще бъдете още по зле от вашите майки и бащи сега, вашите деца нека вземат отговорни решения по своето възпитание чак като навършат 18 години а дотогава отговорността е ваша, не го забравяйте.

Комунизмът се завръща...

УДОБРЯВАМ ТАЗИ ИДЕЯ. КАКВО СРЕЩАМЕ ПО КОРИДОРИТЕ НА УЧИЛИЩЕТО ?- ФОЛК ПЕВИЦИ ,ТАКА ПЕРВЕРЗНО И ПРЕДИЗВИКАТЕЛНО ОБЛЕЧЕНИ ,ТАКА ФРАПИРАЩО ПОКРИТИ С ГРИМ , А ВСЪШНОСТ ЗА ВСЕ ОЩЕ ДЕЦА . иЗГЛЕЖДАТ ПО- ВЪЗРАСТНИ ОТ ПРЕПОДАВАТЕЛКИТЕ СИ . тАКА ЧЕ ПОДКРЕПЯМ ТОЗИ УМЕН ХОД !!!!

Като чета коментарите и започвам да си мисля, че това българите са тъпо племе и не са дорасли да носят униформи, пък дори и да са от сорта на униформите на чалгаджиите.

Ученичките ходят на училище ,облечени като проститутки.С униформите ще придобият вид,какъвто е необходим.А мозъците на роптаещите против това родители вече е деформиран.Всички в Европа имат нормален вид,само нашите деца са като мърлячи и нечистоплътни !Нека има униформи!

Униформата не само придава чувство за принадлежност. Тя кара носещите я да мислят еднакво. И това е страшното.За няколко години младите и подрастващите българи и българки се унифицираха в мозъците си като прясно подстриган чишир. И сега масовата култура е много далеко от министерството на културата. Тя е на поп-фолк чалгаджиите, на състезанията в които отявлени кретени печелят награди колкото заплатите на един доцент за 2-3 години, четат масово хороскопи( то иначе никой не би бил на кирия да продава книжки с тях) и се зарибяват да теглят кредити, та да стават лесно управляеми като са борчлии. Мнозина тука плючт социализма. Имаше си кривици - спор няма. Но той не направи това с хората, може би защото не е искала, а може би и защото под престилките и униформите беше оставено място за ум и сърце.. Впрочем цените на униформените кустюми тогава бяха преференциално ниски и не затормозяваха родителите. За няколко години, просто съм изумен как успяха да направят това което сега виждаме - тъпотия, безпросветност, издигане в култ на лесното в живота и пълна идиотия. Боже, пази България Мноо здрае от Андрешко

Tova triabva da se napravi spored men,zashtoto taka vsichjki detza shte izglejdat ravni, a ne edni dunki za 100lv primerno a drugi sus skusani antzunzi.Az ne jiveia v BG i tuk uniformite sa zaduljitelni dokato deteto otide v kolej i tuk vsi4ki detza gi nosiat.Az sum za!!!

Vinagi sum se radval na liberalnata sistema na obrazovanie v BG. E, yavno ne vseki iska tova. Da ne govorim kolko glupavo e da se sponsorira ot durzhavata neshto, koeto yavno horata ne biha izbrali bez da poluchat neshto sreshtu izbora si. Kogato ti tryabva zaplashtane, za da poluchish neshto, to yavno ne go iskash! Ako puk MON ima nuzhda ot suveti kude da si vlozhi parite: - opravete tavanite - pomognete s transporta na bednite - plashtajte poveche na silnite uchiteli - kupete kompyutri - izpolzvajte gi tezi kompyutri (tova oznachava v chasa po literatura da se pishat eseta na kompyutur; v chasa po geografiya da se gledat interaktivni atlasi; v chasa po matematika da se pokazva nagledno kak se promenya funktziya s promyana na paramtri; i prochee i prochee)

palen kretenizam e tova s uniformite. dano samo ne varnat i boia s prachki...

Абе, какви са тея пенсии, дето 'приветствали' униформите. Няма вие да ги носите, че да решавата да ги има ли или не. Все пак уениците ще са тези, които ще ги носят и те трябва да решат дали да се въведат. Лично АЗ СЪМ ПРОТИВ!!! От тях няма никава полза, нито ще започнем да учим повече, нито ще спрем да вършим глупостите, които и сега правим. Това е поредната тъпнярска идея, която идва на нашия министър, който преди време беше решил и да намали лятната ваканция.

А червени лентички ще им раздадат ли?

Униформите са стъпка в правилната посока и ТРЯБВА да бъдат въведени отново. Whatever the cost! По-лошо от желязната дсциплина е липсата на всякакв дисциплина. В момента училищата мязат на нещо средно между чалгаджийска дискотека и публчен дом. Хора, все пак там учат ваште деца!

За въвеждането на униформи съм и то не поради морална загриженост за учениците, макар, че като видя някой 14-15 годишни мадами облечени като магистрални проститутки се чудя що за откачени майки имат да ги пускат така по улиците. Идеята ми допада поради простата причина, че не всички деца с еднакви финансови възможности и е много потискащо за тези, които си купуват дрехи от Илиенци и носят маратонки по 3 години да виждат други с блузки от Версаче и Унгаро и обувки Саламандър.

za ili protiv, triabva da ne si krivim dw6ata a da priemem za fakt 4e wniformite se nosiat s gordost ot w4enitsite navsiakade v tsivilizovanite strani, NO, naistina triabva da poopraviat i drwgi ne6te ZARDNO s wniformite - sgradite, kompiwtrite, i vsi4ko ostanalo...togava w4enitsite sami 6te iskat da ia nosiat. Da ste vidiali niakoi da iska da nosi T-shirt na 93 ili 138 w4ili6te - ne. Twk v Texas, v knijarnitsata na koleja v koito w4a se prodavat strahotni blwzki, 6apki, 4anti i t.n. s imeto na koleja i po4ti vsi4ki gi nosiat...no i koleja si go biva...VSE PAK TRIABVA DA SE SLOJI NIAKAKVO NA4ALO, ako ne ot wniformite, ot drwgo, no leka poleka neka se vavede!

Само униформи, без мобилни телефони и зам.директора на вратата да проверява за опрятен външен вид и да връща. На туй българско племе /народ/ му трябва дисциплина... чеее много се разхайтиха юношите бледни...почти като родителите си...Който има ОЧИ да чете.

Целта на въвеждането на униформи е да спечелят много пари фирми, които ще получат поръчки за изработването на униформите. Не е трудно да се досетим, че това няма да са случайни фирми и всичко ще е за сметка на родителите, за които униформите са един допълнителен разход (не по-малко от 200 лева на година). Ползата от тях е нулева. Абсолютно са прави тези, които твърдят, че не униформата те кара да се гордееш с училището си. А и с тези 20 000 лева, които се отпускат на училищата, директорите ще се надпреварват, кой първи да въведе униформите, като голяма част от парите няма да отидат по предназначение.

porednata izcepka na skapanoto pravitelstvo

Министър Вълчев е един голям фаттазоьор и популист... Униформата е нещо много хубаво, но заедно с училищата с порутени сгради, изрисувани с готини надписи, счупени чинове, лоши компютри , изнемощяли учители, и полудели директори тази идея прилича на поговорката На свинче звънче

Abe kakvi uniformi 6a vavejdate.nie jiveem v syvsem drygo vreme a ne kato predi.doide li edno momiche da kaim s pola na daskao i elate da vidite kvo stava ta kamoli vsi4ki y4enici.to y4ili6te li 6 budi ili ne6to drygo.ai nema da yto4nqvam.

Направо се шашкам колко от вас, родителите, сте толкоз наивни. Униформата щяла да ви намали парите за дрехи ли!? Бе вие на кой свят живеете бе, хора?! Какво смятате, че отрочето ви ще кара на една униформа през цялото време?! А що се отнася до тези, които смятате учениците за недосраляци, явно доста сте позабравили какво е да сте на тази възраст и всички да ви смятат за пълен кретен, щото имат 10-ина годинки повече от вас. Новинка за вас: Децата са личности и като и такива имат права. А случайно имат и мозък и никой няма право да им налага как да се обличат. Стига да не се виждат разни органи, всеки има право да се облича както си ще, да се гримира, да си слага обици, където си ще и да си прави косата какъвто цвят иска, ако ще да е като дъгата, независимо от пола! Ако училище иска да въвежда униформи, да направи запитване сред собствените си ученици. Ако мнозинството е за, да въвежда. Иначе да си затваря устата! Униформат няма да оправи дисциплината в училище, това може да се постигне само с възпитание вкъщи, което на огромната част от децата им липсва, просто защото родителите нямат време и сили за тях и сте ги оставили на самотек. Действителността ни го налага, за съжаление, но такава идиотска идея като униформите няма да оправи проблема. Вие какво, да не мислите, че униформите могат да скрият например един GSM за 700 или 1000лв?! Социалната разлика между учениците пак ще си е явна, просто ще има повече лицемерие. Ах, да, щях да забравя. Тук една дама обясняваше на ученичките как техните униформи били диктувани от Бритни Спиърс и разни чалга певици. Това може и да е така, но то си е въпрос на личен избор, и такива като Вас, госпожо, нямат никакво право да им го отнемат. А що се отнася до тези от вас, които твърдят, че индивидуалността не зависи от дрехите, я си спомнете за китайците, с техните чистички, синички, еднаквички работнически дрешки и после пак говорете за дрехи и индивидуалност, ако смеете! И последно, на аргумента как западните държави имат униформи, значи и ние да ги въведем, за това си има чудесната приказка за коня, жабата и подковаването!

Министъра на просвещението пак миризливо се насра. Сега остава и пионерски връзки да раздаде. Ами, то от комсомолец какво да очакваш?

Браво на това! Всяко уважаващо себе си училище трябва да въведе униформи. Трябва като срешнеш нйакой ученик от пръв поглед да ти е ясно от кое училище е.

Приветствам идеята за въвеждане на униформи в училище. Бяла риза или блуза, черен панталон или пола и черен пуловер например е и модерно и подхожда на всяка фигура. Комбинацията бяло и черно е класическа.

Не мисля, че униформата е панацеята за разрешаване на проблемите в образованието! Носила съм униформа, не съм я възприемала като наказание или като принадлежност към училището в което съм учила. Тогава нямаше алтернатива. Според мен проблемите в образованието са функция на скапаната ни икономика и съсипания живот на хиляди семейства, тръгнали да си изкарват хляба в чужбина и оставили децата си на произвола на съдбата!

Аз не обичам да се изказвам често... за посрледен път се изрепчих да изоком пред ...1987... пак по този въпрос..резбрете..и тогава им казах... аз бях горд че уча в еди-коя си гимназия...затова си пазя емблемата и днес...докато дацата нямат чувството на принадлежност към училището си (ПРЕСТАВЕТЕ СИ КОЛКО МНОГО ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ) няма да се радват на унформите! НЕКА училищего им даде повод да си гордеят че учат в него!!

Тези 20 хиляди лева могат да се използуват за нещо полезно, а не за фелдфебелски идиотизми. Могат да се закупят компютри или да се ремонтират баскетболните табла в училищата. В държавните и общински училища никой няма право да въвежда униформи.

Чета и се дивя! На Вас, учениците, не ви трябват по-високи стипендии, а повече акъл!!! Ходите на училище не да припечелите някой друг лев, а за да научите нещо, което ще ви бъде полезно занапред. Не напразно в конституцията е написано, че трябва да имаш 18 години за да вземаш решения. Затова по-добре да не се оставя това решение на учениците, с тези овчи мозъци и модерно мислене, защото съм обеден, че ако зависеше от тях, то те нямаше да ходят и на училище, според тях това е загуба на време. Който не иска да носи униформа, да не носи!!! Образованието след 8 клас НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, никой не ви кара да ходите на училище и там да ви мъчат. Аз, ако бях директор на някое училище отдавна да съм въвел задължителното носене на униформи. На който не му допада, да си търси друго училище или още по-добре, да си търси работа!

Елитът на едно училище се определя от качеството на преподаването на учителите в наго и от материалната му база. Сега се замислете: тези униформи ще променят ли поне едно от тези две неща? Ами НЕ. Тези 20 000 могат да отидат за подобряването на базата на училищата. Или по-скоро за да има изобщо такава...

Хайде ново 20! Виждам как ще върнем старото в нови окраски.Нали свободата изискваше приоритет на добрата воля.А то ще стане така,че отново задължителни униформи,плитки и къси подстрижки,никакъв грим и маникюри и накрая училищата ще заприличат на бастилии,като едно време 22-ра.Нещо по-умно не можаха ли да измислят?! За какво беше цялата тая демокрация и свободния избор?!Пак ли доброволното ще бъде задължително?!

Тези които одобряват унофирмите са куку :D Вие наред ли сте ? Всички пишете тамън ще спестим пари за дрехи и т.н. Така се изказахте, че ще пратите децата си на кафе и навън с униформа и това ще им бъде единствената дреха. Това е разход в ПОВЕЧЕ, защото униформата в даскало и после ? :D Това няма да стане в близките 50 години :D

Подкрепям идеята!В белия свят това е традиция.Време е да си сверим часовниците с цивилизованите страни!

според мен трябва да има униформи но преди тях има още много важни неща да се решават

Прочетох всички коментари и какво ми направи впечатление - тези които подкрепят въвеждането на униформи почти във всеки post коментират като положителна черта това, че облеклото ще излиза по-евтино... Каква аналогия си правя - готови сте да жертвате самочувствието и чувството за идентичност на детето си, само за да замажете въпроса за собствената си неспособност да му осигурите нормални условия за живот! Доста лицемерно ми се струва... Аз също съм завършил една от най-елитните езикови гимназии в моя град - това че не съм се разкарвал с униформа като общинска охрана по улиците не означава, че не съм изпитвал гордост, че уча там. Само че това не се показва с униформи, а с поведение. Нека да направят проект на тия униформи, пък който толкова иска - да ги носи...

Giveia v Anglia,London.Tuk vsiako u-ste ima zadalgitelna uniforma i vinagi e bilo taka ot vreme ono v tazi dargava ,koito e 4ast ot civilizovania zapaden sviat.Tova poslednoto go pisa v otgovor na tezi koito pitat kade go ima tova.Tuk v London i Uk navsiakade go ima.Dano obrazovanieto v Bg bade i za v badeste taka dobro i na nivo kakvoto e bilo do sega,4e ina4e pazi boge ot 4algata decata na Bg.

на О,боже мой ще кажа само - иди се застреляй!Съжалявам, сте от по-възрастните хора и се извинявам за този тон,но как да реагирам на глупостите,които пишете?Явно сте от хората,които не признават друга музика освен тази от техните младини.Да,аз също не харесвам чалгата,но всеки си слуша каквото иска и повярвайте ми,тези от хората,които слушат друго,далеч не са толкова раздърпани,мръсни и скъсани,колкото явно Ви се струва!Огромната част от тях изглеждат по-добре от чалга-феновете и ако не беше така,щяхте да ходите с ароматна кърпичка под носа,защото нямаше да има какво да дишате от смрад на непрани по цяла година дрехи!Съжалявам за ограничеността на вижданията Ви,а сега по темата: според мен униформите няма да променят абсолютно нищо - няма да облекчат родителите,защото по 100-200 лева годишно /или когато униформата стане за смяна,а това не е толкова трудно/ само ще натоварват родителите допълнително.Все пак с тези униформи ще се ходи само в училище,а иначе пак ще се купуват дрехи,защото никой няма да си ходи с униформата на кафе или кино дори под заплаха от смъртно наказание,повярвайте ми.Колкото за престижа на училището,НЕГ да има униформа?Или НПМГ?Или НГДЕК?Посочете ми само една престижна гимназия,която да има униформа!И въпреки това всяка година седмокласниците буквално се избиват,за да влязат в тези гимназии.Който иска да се счита за елитен,като има униформа,да иде да се лекува от комплекси,елитните са си такива и в скъсаните дънки.Замисляли ли сте се,че униформите могат да станат и повод за подигравки и обиди на ученици от по-елитно училище към такива от някое по-обикновено?За да накарате учениците да са горди с училището си,униформите няма да ви помогнат.Помислете по-добре за подобряване на материалната база,за увеличаване на стипендиите,защото за 21 лева ученическа стипендия месечно никой не е горд с успеха си...За подобряване качеството на даваното образование и това образование да служи на младите,а не да е просто нещо,което трябва да се изтърпи,а косле да става каквото ще...Не се измъквайте с униформите,те няма да направят нищо.Учениците пак ще са по-богати и по-бедни,това не е въпрос само на обличане.Пак ще има подигравки и шеги,а който иска да блесне със знания.може да го стори и сега,нищо не му пречи.Не,аз,въпреки че също не съм от заможно семейство,не виждам смисъл в униформите и мога да защитавам мнението си пред който пожелае.Кажете ми дори НОВ един аргумент за униформите,който да не се е казал досега!??

V momenta prepodavam v sredno uchilishte v USA. Moqt sin e uchenik v gimnaziq v sashtiq grad. I v dvete uchilishta uchat uchenici ot semeistva s nisak dohod. I v dvete uchilishta ima uniforma- bqla ili zalena bluza, cheren pantalon ili pola. Tova e politika na obshtinite, koito finansirat uchilishtata. Lichno az kupih tezi neshta na vtora raka za moq sin. Samite uchilishta predlagat za prodajba uniformi ot veche zavarshili uchenici ili ot uchenici, na koito uniformite sa veche malki i sa gi darili na uchilishteto. Direktorite vnasqt tezi pari v uchilishteto, ne gi kradat.

абе вие луди ли сте, българите са толкова изостанали, къде ще ги мерите с Харвард и т.н., иначе униформите са хубава идея ама трябва да се одобряват от всички в училището - учители, родители и ученици, да служат за гордост от принадлежност, в нашата пиклива действителност това няма как да стане а и народа е прост, едва ли това е приоритет, ала нищо лошо да се опита

Завърших Строителният техникум в София и винаги съм искала моето училище да има униформа. За мен щеше да е чест да я нося. Искрено се надявам да въведат униформи, както на запад престижните училища имат!!!

Постепенно придобиваме човешкия си образ от преди 17 години, защото боклуците ни направиха на изродска държава, обраха ни и сега всички са невинни. Ако ги не бием, не сме хора и си го заслужаваме това, което ни се случи.

Приветствам униформите. Ураааа. Ебати кефа ще е. Ще се спрат простотиите в училище от типа на кои какъв марков парцал си е взел или защо на мацката от предния чин и се вижда дупето. Ще се гордея че съм различен от боклуците от другите училища и най- вече няма повече да нося индивидуалната си идентичност облечена по последна мода като абсолютно всичките ми съученици, демек ученици събудете се. Първо сме големи недорасляци точно ние да взимаме такива решения и вижте по дяволите че нормалния свят вече го е рабрал. А пък вие старите размърдайте се и стига с тази свободия при нас че ние вече се изклахме и издрусахме.

не мисля, че ще са голям проблем, тъй като ще се купуват един път, а ще се носят поне 2-3 години. така ще може всеки родител да не се чуди от къде да вземе пари да купи последния писък на модата, щото и другите деца имали

saglasna sam s uniformite.bravo! dano da se vavede

Аз съм за униформите.Родител съм на две деца и съм на мнение че много ще облекчи семеения бюджет за дрехи .Остатъка от парите ще вложа извън класни занимания.За спорт и изучаване на чужди езици.

Коментари - 20 000 лв. за училище, което въведе униформи | Днес.dir.bg

20 000 лв. за училище, което въведе униформи

Около 20 000 лв. ще получат през новата учебна година училищата, които искат да въведат униформи, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Обратно в новината

Коментари - 20 000 лв. за училище, което въведе униформи | Днес.dir.bg

Коментари

Глупаво е. Не заради загубата на идентичност и т.н... Аз се смятам за човек, независещ от облеклото, от модата т.н. Имам собствен стил и не държа да имам дънки от 200лв. Мога да направя панталон от 40 да изглежда различно и оригинално...Но проблема в униформите е това, че не на всеки биха му стояли добре...Не е редно някой да се притиснява, заради приумиците на Министерството. Уча в едно от най-елитнитр училища в БГ. Защо матерялната ни база не е на поне средно европейсно ниво? Не може ли с тези 20 000 да се купи нещо по-стойностно. Нямаме с какво да пишем на белите дъски. Правете си изводи нужни ли са униформи.

Заставам твърдо ЗА тази идея.С предложение заедно с униформите да се върне отново така наречената сутрешна ведрина-събирането на учениците преди занятия съртин в училищния двор и правене на физически упражнения( нещо като кратка гимнастика) или дори играене на народни хора и ръченици.Според мене това би довело до един вид сплотяване на учениците от класовете.Също така да се обръща внимание не само на униформата,да се обърне внимание и на прическите на учениците-в днешно време ученик в 5-6 клас вече е с тъмна коса и боядисани светли кичури.Страшно голямо безумие според мене.На мнозина тези мерки биха се сторили твърде строги.Но тези мерки имат способността да създават едни полезни навици за личната хигиена на всеки един ученик.В днешно време има родители,които нямат времето или желанието да възпитават децата си точно в насока лична хигиена.И резълтатът аз лично срещам всеки ден по улиците.И освен финансов стимул към училищата защо да няма финансов стимул и към родителите-възпитава ли правилно децата си- данъчни облекчения,не ги ли възпитават както трябва-по-големи данъци.Брутално е,но тази важна битка според мен е почти пред загуба ваче.

Въвеждането на униформите може да бъде само една стъпка в правилна посока, защото за съжаление доживяхме разни пикльовци и пикли /незнайно по какви причини се наричат личности/ да дават съвети, да оценяват учителите си и какво ли още не. Ако тези деца бяха се потрудили да прочетат поне една книжка щяха да разберат поне малко от истината за човешкото развитие, за съжаление на много от тях единственият начин е да научат нещо от улицата или от филми, които нямат нищо общо с действителността на Запад. Учудвам се на изключителната информираност на някой тинейджъри, които не са били родени когато е имало униформи как говорят за годините преди 10-20 год., оставам с впечатлението, че или не съм нещо наясно каво е било или имам бели петна, които сегашните деца ми ги запълват. Няма никаква логическа причина хора, които не са живяли във времето на униформите да коментират каквото и да било. В момента в България няма никаква образователна система, защото държавата позволи разни недорасляци, за които всичко дето хвърчи се яде да се качват на главите на учителите, да правят каквото си искат в час , да идват когато си искат и да пречат на всички останали. В училищата няма място за деца наркомани, пияници и изроди. Да си ги прибират родителите, които са ги направили такива или държавата да се погрижи за тях защото с криворазбраната си демокрация допусна цяло едно поколение да се изроди.Ако сега родителите имат все по малко възможностти да възпитават децата си поради икономическата обстановка в страната то държавата в лицето на училищата трябва да вмени все повече възпитателни функции още повече ,че децата би трябвало повечето време да са на училище , а не в близкото кафе. Говори се за материалната база на училищата, еми нека тези заможни родители, които дават за своите нагли отрочета вместо да им купуват скъпи дрешки, телефони и коли да купят я компютър , я нещо полезно за училището та поне нещо и на тяхните деца да влезе в главите, защото заслушаш ли се в приказките на някои тинейджъри само глупости може да научиш и , че света се върти около тях и за тях. Въвеждането на униформи едва ли ще обогати някой като се има впредвид колко ученици има само, пък и обикновено тези поръчки ги дават на социални предприятия на кооперации с увреждания, така че не е необходимо да се комерсиализира нещо , за което не сте компетенти господа многознайковци.И накрая уважаеми родители нека направим децата си хора, а не престъпници защото след още десетина години, като станете пенсионери ще бъдете още по зле от вашите майки и бащи сега, вашите деца нека вземат отговорни решения по своето възпитание чак като навършат 18 години а дотогава отговорността е ваша, не го забравяйте.

Комунизмът се завръща...

УДОБРЯВАМ ТАЗИ ИДЕЯ. КАКВО СРЕЩАМЕ ПО КОРИДОРИТЕ НА УЧИЛИЩЕТО ?- ФОЛК ПЕВИЦИ ,ТАКА ПЕРВЕРЗНО И ПРЕДИЗВИКАТЕЛНО ОБЛЕЧЕНИ ,ТАКА ФРАПИРАЩО ПОКРИТИ С ГРИМ , А ВСЪШНОСТ ЗА ВСЕ ОЩЕ ДЕЦА . иЗГЛЕЖДАТ ПО- ВЪЗРАСТНИ ОТ ПРЕПОДАВАТЕЛКИТЕ СИ . тАКА ЧЕ ПОДКРЕПЯМ ТОЗИ УМЕН ХОД !!!!

Като чета коментарите и започвам да си мисля, че това българите са тъпо племе и не са дорасли да носят униформи, пък дори и да са от сорта на униформите на чалгаджиите.

Ученичките ходят на училище ,облечени като проститутки.С униформите ще придобият вид,какъвто е необходим.А мозъците на роптаещите против това родители вече е деформиран.Всички в Европа имат нормален вид,само нашите деца са като мърлячи и нечистоплътни !Нека има униформи!

Униформата не само придава чувство за принадлежност. Тя кара носещите я да мислят еднакво. И това е страшното.За няколко години младите и подрастващите българи и българки се унифицираха в мозъците си като прясно подстриган чишир. И сега масовата култура е много далеко от министерството на културата. Тя е на поп-фолк чалгаджиите, на състезанията в които отявлени кретени печелят награди колкото заплатите на един доцент за 2-3 години, четат масово хороскопи( то иначе никой не би бил на кирия да продава книжки с тях) и се зарибяват да теглят кредити, та да стават лесно управляеми като са борчлии. Мнозина тука плючт социализма. Имаше си кривици - спор няма. Но той не направи това с хората, може би защото не е искала, а може би и защото под престилките и униформите беше оставено място за ум и сърце.. Впрочем цените на униформените кустюми тогава бяха преференциално ниски и не затормозяваха родителите. За няколко години, просто съм изумен как успяха да направят това което сега виждаме - тъпотия, безпросветност, издигане в култ на лесното в живота и пълна идиотия. Боже, пази България Мноо здрае от Андрешко

Tova triabva da se napravi spored men,zashtoto taka vsichjki detza shte izglejdat ravni, a ne edni dunki za 100lv primerno a drugi sus skusani antzunzi.Az ne jiveia v BG i tuk uniformite sa zaduljitelni dokato deteto otide v kolej i tuk vsi4ki detza gi nosiat.Az sum za!!!

Vinagi sum se radval na liberalnata sistema na obrazovanie v BG. E, yavno ne vseki iska tova. Da ne govorim kolko glupavo e da se sponsorira ot durzhavata neshto, koeto yavno horata ne biha izbrali bez da poluchat neshto sreshtu izbora si. Kogato ti tryabva zaplashtane, za da poluchish neshto, to yavno ne go iskash! Ako puk MON ima nuzhda ot suveti kude da si vlozhi parite: - opravete tavanite - pomognete s transporta na bednite - plashtajte poveche na silnite uchiteli - kupete kompyutri - izpolzvajte gi tezi kompyutri (tova oznachava v chasa po literatura da se pishat eseta na kompyutur; v chasa po geografiya da se gledat interaktivni atlasi; v chasa po matematika da se pokazva nagledno kak se promenya funktziya s promyana na paramtri; i prochee i prochee)

palen kretenizam e tova s uniformite. dano samo ne varnat i boia s prachki...

Абе, какви са тея пенсии, дето 'приветствали' униформите. Няма вие да ги носите, че да решавата да ги има ли или не. Все пак уениците ще са тези, които ще ги носят и те трябва да решат дали да се въведат. Лично АЗ СЪМ ПРОТИВ!!! От тях няма никава полза, нито ще започнем да учим повече, нито ще спрем да вършим глупостите, които и сега правим. Това е поредната тъпнярска идея, която идва на нашия министър, който преди време беше решил и да намали лятната ваканция.

А червени лентички ще им раздадат ли?

Униформите са стъпка в правилната посока и ТРЯБВА да бъдат въведени отново. Whatever the cost! По-лошо от желязната дсциплина е липсата на всякакв дисциплина. В момента училищата мязат на нещо средно между чалгаджийска дискотека и публчен дом. Хора, все пак там учат ваште деца!

За въвеждането на униформи съм и то не поради морална загриженост за учениците, макар, че като видя някой 14-15 годишни мадами облечени като магистрални проститутки се чудя що за откачени майки имат да ги пускат така по улиците. Идеята ми допада поради простата причина, че не всички деца с еднакви финансови възможности и е много потискащо за тези, които си купуват дрехи от Илиенци и носят маратонки по 3 години да виждат други с блузки от Версаче и Унгаро и обувки Саламандър.

za ili protiv, triabva da ne si krivim dw6ata a da priemem za fakt 4e wniformite se nosiat s gordost ot w4enitsite navsiakade v tsivilizovanite strani, NO, naistina triabva da poopraviat i drwgi ne6te ZARDNO s wniformite - sgradite, kompiwtrite, i vsi4ko ostanalo...togava w4enitsite sami 6te iskat da ia nosiat. Da ste vidiali niakoi da iska da nosi T-shirt na 93 ili 138 w4ili6te - ne. Twk v Texas, v knijarnitsata na koleja v koito w4a se prodavat strahotni blwzki, 6apki, 4anti i t.n. s imeto na koleja i po4ti vsi4ki gi nosiat...no i koleja si go biva...VSE PAK TRIABVA DA SE SLOJI NIAKAKVO NA4ALO, ako ne ot wniformite, ot drwgo, no leka poleka neka se vavede!

Само униформи, без мобилни телефони и зам.директора на вратата да проверява за опрятен външен вид и да връща. На туй българско племе /народ/ му трябва дисциплина... чеее много се разхайтиха юношите бледни...почти като родителите си...Който има ОЧИ да чете.

Целта на въвеждането на униформи е да спечелят много пари фирми, които ще получат поръчки за изработването на униформите. Не е трудно да се досетим, че това няма да са случайни фирми и всичко ще е за сметка на родителите, за които униформите са един допълнителен разход (не по-малко от 200 лева на година). Ползата от тях е нулева. Абсолютно са прави тези, които твърдят, че не униформата те кара да се гордееш с училището си. А и с тези 20 000 лева, които се отпускат на училищата, директорите ще се надпреварват, кой първи да въведе униформите, като голяма част от парите няма да отидат по предназначение.

porednata izcepka na skapanoto pravitelstvo

Министър Вълчев е един голям фаттазоьор и популист... Униформата е нещо много хубаво, но заедно с училищата с порутени сгради, изрисувани с готини надписи, счупени чинове, лоши компютри , изнемощяли учители, и полудели директори тази идея прилича на поговорката На свинче звънче

Abe kakvi uniformi 6a vavejdate.nie jiveem v syvsem drygo vreme a ne kato predi.doide li edno momiche da kaim s pola na daskao i elate da vidite kvo stava ta kamoli vsi4ki y4enici.to y4ili6te li 6 budi ili ne6to drygo.ai nema da yto4nqvam.

Направо се шашкам колко от вас, родителите, сте толкоз наивни. Униформата щяла да ви намали парите за дрехи ли!? Бе вие на кой свят живеете бе, хора?! Какво смятате, че отрочето ви ще кара на една униформа през цялото време?! А що се отнася до тези, които смятате учениците за недосраляци, явно доста сте позабравили какво е да сте на тази възраст и всички да ви смятат за пълен кретен, щото имат 10-ина годинки повече от вас. Новинка за вас: Децата са личности и като и такива имат права. А случайно имат и мозък и никой няма право да им налага как да се обличат. Стига да не се виждат разни органи, всеки има право да се облича както си ще, да се гримира, да си слага обици, където си ще и да си прави косата какъвто цвят иска, ако ще да е като дъгата, независимо от пола! Ако училище иска да въвежда униформи, да направи запитване сред собствените си ученици. Ако мнозинството е за, да въвежда. Иначе да си затваря устата! Униформат няма да оправи дисциплината в училище, това може да се постигне само с възпитание вкъщи, което на огромната част от децата им липсва, просто защото родителите нямат време и сили за тях и сте ги оставили на самотек. Действителността ни го налага, за съжаление, но такава идиотска идея като униформите няма да оправи проблема. Вие какво, да не мислите, че униформите могат да скрият например един GSM за 700 или 1000лв?! Социалната разлика между учениците пак ще си е явна, просто ще има повече лицемерие. Ах, да, щях да забравя. Тук една дама обясняваше на ученичките как техните униформи били диктувани от Бритни Спиърс и разни чалга певици. Това може и да е така, но то си е въпрос на личен избор, и такива като Вас, госпожо, нямат никакво право да им го отнемат. А що се отнася до тези от вас, които твърдят, че индивидуалността не зависи от дрехите, я си спомнете за китайците, с техните чистички, синички, еднаквички работнически дрешки и после пак говорете за дрехи и индивидуалност, ако смеете! И последно, на аргумента как западните държави имат униформи, значи и ние да ги въведем, за това си има чудесната приказка за коня, жабата и подковаването!

Министъра на просвещението пак миризливо се насра. Сега остава и пионерски връзки да раздаде. Ами, то от комсомолец какво да очакваш?

Браво на това! Всяко уважаващо себе си училище трябва да въведе униформи. Трябва като срешнеш нйакой ученик от пръв поглед да ти е ясно от кое училище е.

Приветствам идеята за въвеждане на униформи в училище. Бяла риза или блуза, черен панталон или пола и черен пуловер например е и модерно и подхожда на всяка фигура. Комбинацията бяло и черно е класическа.

Не мисля, че униформата е панацеята за разрешаване на проблемите в образованието! Носила съм униформа, не съм я възприемала като наказание или като принадлежност към училището в което съм учила. Тогава нямаше алтернатива. Според мен проблемите в образованието са функция на скапаната ни икономика и съсипания живот на хиляди семейства, тръгнали да си изкарват хляба в чужбина и оставили децата си на произвола на съдбата!

Аз не обичам да се изказвам често... за посрледен път се изрепчих да изоком пред ...1987... пак по този въпрос..резбрете..и тогава им казах... аз бях горд че уча в еди-коя си гимназия...затова си пазя емблемата и днес...докато дацата нямат чувството на принадлежност към училището си (ПРЕСТАВЕТЕ СИ КОЛКО МНОГО ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ) няма да се радват на унформите! НЕКА училищего им даде повод да си гордеят че учат в него!!

Тези 20 хиляди лева могат да се използуват за нещо полезно, а не за фелдфебелски идиотизми. Могат да се закупят компютри или да се ремонтират баскетболните табла в училищата. В държавните и общински училища никой няма право да въвежда униформи.

Чета и се дивя! На Вас, учениците, не ви трябват по-високи стипендии, а повече акъл!!! Ходите на училище не да припечелите някой друг лев, а за да научите нещо, което ще ви бъде полезно занапред. Не напразно в конституцията е написано, че трябва да имаш 18 години за да вземаш решения. Затова по-добре да не се оставя това решение на учениците, с тези овчи мозъци и модерно мислене, защото съм обеден, че ако зависеше от тях, то те нямаше да ходят и на училище, според тях това е загуба на време. Който не иска да носи униформа, да не носи!!! Образованието след 8 клас НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, никой не ви кара да ходите на училище и там да ви мъчат. Аз, ако бях директор на някое училище отдавна да съм въвел задължителното носене на униформи. На който не му допада, да си търси друго училище или още по-добре, да си търси работа!

Елитът на едно училище се определя от качеството на преподаването на учителите в наго и от материалната му база. Сега се замислете: тези униформи ще променят ли поне едно от тези две неща? Ами НЕ. Тези 20 000 могат да отидат за подобряването на базата на училищата. Или по-скоро за да има изобщо такава...

Хайде ново 20! Виждам как ще върнем старото в нови окраски.Нали свободата изискваше приоритет на добрата воля.А то ще стане така,че отново задължителни униформи,плитки и къси подстрижки,никакъв грим и маникюри и накрая училищата ще заприличат на бастилии,като едно време 22-ра.Нещо по-умно не можаха ли да измислят?! За какво беше цялата тая демокрация и свободния избор?!Пак ли доброволното ще бъде задължително?!

Тези които одобряват унофирмите са куку :D Вие наред ли сте ? Всички пишете тамън ще спестим пари за дрехи и т.н. Така се изказахте, че ще пратите децата си на кафе и навън с униформа и това ще им бъде единствената дреха. Това е разход в ПОВЕЧЕ, защото униформата в даскало и после ? :D Това няма да стане в близките 50 години :D

Подкрепям идеята!В белия свят това е традиция.Време е да си сверим часовниците с цивилизованите страни!

според мен трябва да има униформи но преди тях има още много важни неща да се решават

Прочетох всички коментари и какво ми направи впечатление - тези които подкрепят въвеждането на униформи почти във всеки post коментират като положителна черта това, че облеклото ще излиза по-евтино... Каква аналогия си правя - готови сте да жертвате самочувствието и чувството за идентичност на детето си, само за да замажете въпроса за собствената си неспособност да му осигурите нормални условия за живот! Доста лицемерно ми се струва... Аз също съм завършил една от най-елитните езикови гимназии в моя град - това че не съм се разкарвал с униформа като общинска охрана по улиците не означава, че не съм изпитвал гордост, че уча там. Само че това не се показва с униформи, а с поведение. Нека да направят проект на тия униформи, пък който толкова иска - да ги носи...

Giveia v Anglia,London.Tuk vsiako u-ste ima zadalgitelna uniforma i vinagi e bilo taka ot vreme ono v tazi dargava ,koito e 4ast ot civilizovania zapaden sviat.Tova poslednoto go pisa v otgovor na tezi koito pitat kade go ima tova.Tuk v London i Uk navsiakade go ima.Dano obrazovanieto v Bg bade i za v badeste taka dobro i na nivo kakvoto e bilo do sega,4e ina4e pazi boge ot 4algata decata na Bg.

на О,боже мой ще кажа само - иди се застреляй!Съжалявам, сте от по-възрастните хора и се извинявам за този тон,но как да реагирам на глупостите,които пишете?Явно сте от хората,които не признават друга музика освен тази от техните младини.Да,аз също не харесвам чалгата,но всеки си слуша каквото иска и повярвайте ми,тези от хората,които слушат друго,далеч не са толкова раздърпани,мръсни и скъсани,колкото явно Ви се струва!Огромната част от тях изглеждат по-добре от чалга-феновете и ако не беше така,щяхте да ходите с ароматна кърпичка под носа,защото нямаше да има какво да дишате от смрад на непрани по цяла година дрехи!Съжалявам за ограничеността на вижданията Ви,а сега по темата: според мен униформите няма да променят абсолютно нищо - няма да облекчат родителите,защото по 100-200 лева годишно /или когато униформата стане за смяна,а това не е толкова трудно/ само ще натоварват родителите допълнително.Все пак с тези униформи ще се ходи само в училище,а иначе пак ще се купуват дрехи,защото никой няма да си ходи с униформата на кафе или кино дори под заплаха от смъртно наказание,повярвайте ми.Колкото за престижа на училището,НЕГ да има униформа?Или НПМГ?Или НГДЕК?Посочете ми само една престижна гимназия,която да има униформа!И въпреки това всяка година седмокласниците буквално се избиват,за да влязат в тези гимназии.Който иска да се счита за елитен,като има униформа,да иде да се лекува от комплекси,елитните са си такива и в скъсаните дънки.Замисляли ли сте се,че униформите могат да станат и повод за подигравки и обиди на ученици от по-елитно училище към такива от някое по-обикновено?За да накарате учениците да са горди с училището си,униформите няма да ви помогнат.Помислете по-добре за подобряване на материалната база,за увеличаване на стипендиите,защото за 21 лева ученическа стипендия месечно никой не е горд с успеха си...За подобряване качеството на даваното образование и това образование да служи на младите,а не да е просто нещо,което трябва да се изтърпи,а косле да става каквото ще...Не се измъквайте с униформите,те няма да направят нищо.Учениците пак ще са по-богати и по-бедни,това не е въпрос само на обличане.Пак ще има подигравки и шеги,а който иска да блесне със знания.може да го стори и сега,нищо не му пречи.Не,аз,въпреки че също не съм от заможно семейство,не виждам смисъл в униформите и мога да защитавам мнението си пред който пожелае.Кажете ми дори НОВ един аргумент за униформите,който да не се е казал досега!??

V momenta prepodavam v sredno uchilishte v USA. Moqt sin e uchenik v gimnaziq v sashtiq grad. I v dvete uchilishta uchat uchenici ot semeistva s nisak dohod. I v dvete uchilishta ima uniforma- bqla ili zalena bluza, cheren pantalon ili pola. Tova e politika na obshtinite, koito finansirat uchilishtata. Lichno az kupih tezi neshta na vtora raka za moq sin. Samite uchilishta predlagat za prodajba uniformi ot veche zavarshili uchenici ili ot uchenici, na koito uniformite sa veche malki i sa gi darili na uchilishteto. Direktorite vnasqt tezi pari v uchilishteto, ne gi kradat.

абе вие луди ли сте, българите са толкова изостанали, къде ще ги мерите с Харвард и т.н., иначе униформите са хубава идея ама трябва да се одобряват от всички в училището - учители, родители и ученици, да служат за гордост от принадлежност, в нашата пиклива действителност това няма как да стане а и народа е прост, едва ли това е приоритет, ала нищо лошо да се опита

Завърших Строителният техникум в София и винаги съм искала моето училище да има униформа. За мен щеше да е чест да я нося. Искрено се надявам да въведат униформи, както на запад престижните училища имат!!!

Постепенно придобиваме човешкия си образ от преди 17 години, защото боклуците ни направиха на изродска държава, обраха ни и сега всички са невинни. Ако ги не бием, не сме хора и си го заслужаваме това, което ни се случи.

Приветствам униформите. Ураааа. Ебати кефа ще е. Ще се спрат простотиите в училище от типа на кои какъв марков парцал си е взел или защо на мацката от предния чин и се вижда дупето. Ще се гордея че съм различен от боклуците от другите училища и най- вече няма повече да нося индивидуалната си идентичност облечена по последна мода като абсолютно всичките ми съученици, демек ученици събудете се. Първо сме големи недорасляци точно ние да взимаме такива решения и вижте по дяволите че нормалния свят вече го е рабрал. А пък вие старите размърдайте се и стига с тази свободия при нас че ние вече се изклахме и издрусахме.

не мисля, че ще са голям проблем, тъй като ще се купуват един път, а ще се носят поне 2-3 години. така ще може всеки родител да не се чуди от къде да вземе пари да купи последния писък на модата, щото и другите деца имали

saglasna sam s uniformite.bravo! dano da se vavede

Аз съм за униформите.Родител съм на две деца и съм на мнение че много ще облекчи семеения бюджет за дрехи .Остатъка от парите ще вложа извън класни занимания.За спорт и изучаване на чужди езици.