”Сивата” икономика гълта 1 млрд./г.

Председателят на Икономическия и социален съвет Лалко Дулевски посочи, че годишните загуби, които “сивата“ икономика нанася чрез непостъпили данъци и осигуровки, са между 700 милиона лева и 1 милиард лева.

Обратно в новината

Коментари - ”Сивата” икономика гълта 1 млрд./г. | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Сивата икономика в момента е основен спонсор на благосъстоянието на народа. Хората имат пари благодарение на сивата икономика. Това го знаят всички. Държавата обаче се е превърнала от слуга на интересите на народа в експлоататор на народа. Тя не е в услуга на хората, а съществува заради сама себе си и своите чиновници и политици. Ако се елиминира сивата икономика - народа ще затъне в точно такава бедност и зависимост от държавата каквато нечестивите политици желаят. Истински свободния народ е народ който е богат и който държи властта под контрол а не обратното. Минималения държавен апарат е задължителна част от свободата и просперитета на една държава. Високите данъци и осигуровки съсипват бизнеса и от там икономиката на страната. За тези които не знаят, за да е на светло една заплата от 418 лв струва на работодателя 700 лв. Т.е работника трябва да заработи тези 700 лв и да остане печалба за работодателя (иначе няма да бъде държан на работа) обаче ще получи само 418 лв, останалото го гълта държавата. Отделно от тия 418 лв работника плаща допълнителен данък 20% ДДС във всяка стока която купи плюс акцизи които са част от цената на стоки като газ, бензин и прочие. Така че държавата му взима пряко 40% от парите и косвено още 20% чрез ДДС и още %-ти чрез акцизи. Отделно гражданите си плащат за всяка отделна държавна услуга която ползват. Реално се получава, че държавата претендира за около 70% от това което народа заработва. Ако това не е икономическо робство, експлоатация и безмерна държавна арогантност, не знам кое би било. За справка под турско робство данъците са били в ПЪТИ по ниски. Още една справка според Библията Бог претендира само за 10% от приходите на хората си. Тези искат 70% !!! Ето защо така нареченото светло е всъщносът мрак, тъмнина и мизерия за народа, и облага за бюрократичната върхушка. Истинското светло на народа е когато парите които е заработил остават в него самия! И се отделя разумно малък данък за поддръжка на жизненоважните държавни функции, оптимизирани и със сведени до минимум разходи.

Сивата икономика е така нужна на управляващите както мъглата за вълка !

Във всичко написано тук има колкото истина ,толкова и лъжа по отношение ползата за наемния работник.1.Вярно е,че ако се внесат осигуровки на реална заплата работникът ще получи по-малко,пък и внесените пари отиват (по-голямата част) за всичко друго,но не и в полза на осигурения.2.Но е вярно и това(работодателите го крият от работниците),че при пенсиониране размера на пенсията се определя от внесените осигуровки,който факт рязко намалява размера на пенсията на наемния работник,което не влияе на работодателя,а само на работника.Вместо да пишат странни неща уж в защита на работника,работодате е по-добре да заплащат труда на хората по европейски(в България експлоатацията на труда изчислена по формулите на ПИ е далеч по висока от тази в ЕС) и да ги осигуряват върху реалната им заплата.Не е коректно да бъдат лъгани работниците само поради факта,че безработицата е голяма и хората са принудени да приемат каквити и да са условия на работа и заплащане на труда .

Всеки работещ сам да преценява колко пари да внася за пенсия и здравно осигуряване, не работодателя а работика!!!!!! /Не откриваме топлата вода отново нали ?/

Politizite sa se zagrijili da pulniat budjeta i pensionnite fondove za da ima kakvo da KRADAT posle! Nikoi ne spomenava za borba s korupziata i iztochvaniata - krade se pogolovno!!!

Най-много ме дразни това безумно наливане на всички осигуровки в КЮПА.И да се осигуряваш на по-висока заплата не е никаква гаранция,че ще вземеш след време по-висока пенсия.Защо не реформираха пенсионната система така,че всеки да знае колко пари е внесъл и да са СИ НЕГОВИ,а не някой да ги харчи без сметка..Отговорът е ясен-няма келепир

Нашите пари не отиват в пенсионен фонд! С тях и с пари от бюджета се плащат пенсиите на сегашните пенсионери.Когато дойде време да получаваме пенсии,нашите деца може съвсем справедливо да кажат:Извинявай,но твоите пари ги изяде баба,а нейните ги окраде държавата.Аз ще плащам за моята пенсия,а за твоята намери мазната министърка на 2 правителства. ДЪР ДА СИ ПОЕМЕ ОТГОВОРНОСТИТЕ-ТЯ Е ИЗЯЛА ФОНДОВЕТЕ,СЕГА ДА ПЛАЩА ПЕНСИИ САМО ОТ БЮДЖЕТА.ИСКАМ МОИТЕ ОСИГУРОВКИ ДА СА НА МОЯ СМЕТКА.НЯМА ДА ХРАНЯ ЧИНОВНИЦИ ОТ НЯКАКЪВ СЪВЕТ!

За да създадеш работеща и в същото време справедлива осигурителна система, трябва малко акъл и загриженост към народ и държава. А управляващите имат само колкото да ни обират. Трябва да развалим машината за манипулиране и подземно определяне на жокерите. Трябва да обърнем всички хастари на обратно. Време е за Атака !

сумата 1 милиард, спомената от Дулевски е твърде скромна.всеки ,които работи в средно голямо предприятие и огледа нещата ,разбира какви пари се покриват, а какво да кажем за инспекторите-меко казано са мързеливи, нкорумпирани......

..годишните загуби..Поне напишете пропуснати ползи.Е сега ми стана ясно -НАП си е търговско дружество .И като такова печалбата му зависи от оборота който одира от хората,а печалбата...пенсионе хич да не си и помислят за нея.Колко офиси ,коли,семинари и командировки има да се правят....няма да стигнат и 2 милиарда.Ще ги краднат/пардон усвоят по програми/ за нула време....как да не крият хората и фирмите като не са слепи .Оправете се първо горе та после искайте по високи данъци...

искате да осигуряваме на реалните заплати ???????вие откачихте ли???защо да не дам тези пари на работника , да не си мислите че ако сега взима 500 лева и го осиг. на мин. работна заплата то заплатата ще му остане същата ако го осиг. на пълната сума - НЕ - просто ще му намаля заплатата за сметка на осигуровките. От това ще загубят всички , включително и държавата защото потреблението ще спадне с 1милиард лева и така по веригата надолу всички отиват на кино. но въпросът е ЗАЩО - пари ли няма в държавата??????НЕ - пари има за всичко но има и некадърни и крадливи политици които в своята алчност искат да свалят и ризата ни от гърба.Навсякаде по света се краде от народа но така че да остава и на него нещо така че всички да са доволни само тука не се нкрадоха. Не мога повече така - патриот съм и искам да си плащам данъците но НЕ и на тази цена.ТВЪРДО НЕ НА БИРНИЦИТЕ.

работя като луд,скапвам се ежедневно,не спя , давам си здравето за да постигна нещо да изкарам някой лев и как мислите се чувствам като трябва да дам 10% от това което съм изкарал на онези които си обзавеждат луксозни згради и си купуват BMW-та за служебни коли , които нищо не правят за да вдигнат покупателната способност на българина. и защо да го правят та нали точно те купиха на безценица пвсички апетитни обекти в държавата за които дребния бизнес плаща баснословни наеми и в стремежа си да оцелее и осигори бъдещето си е принуден да крие данъци и осигуровки.

Абе пърдухали-политици, нали като плащам 100% осигуровки и ДОД служителите ми ще вземат по-малко. Това, което мога да отделя за заплати го давам на работниците, не на вас алчните задници. Моите пари, постъпвайки в бюджета биват откраднати от вас-политиците в голямата си част. Не се ли наядохте бе гадове! Искате да има по-малко пари заработницити и повече в бюджета з акрадене, че не ви стига! У-у-у----!

Биле скривали данъци от заплати и осигуровки... А някой споменава ли за данъците от печалбата на сивата икономика?Не за заплатите на работещите в нея, а печалбите на фирмите? А чия впрочем е сивата икономика? Нямат ли в нея пръст ония които ги няма там да гласуват, ами други гласуват с картите им? Къде хойкат те през това време питам аз като данъкоплатец и избирател. И от де накъде аз да плащам всичко по устав, а те да не са там да си гледат работата? Мноо здрае от бае ви Андрешко

знаете ли първо какво е сива икономика ?сива икономика е не само осигуровки ами парите които доктора взе под масата ами катаджията на пътя ами проститутките някои води ли ги на отчет ами тези които теглят ддс и т.н. затова че в държава нещо мирише на развалена риба ама да почнем от главата и.

Строителните предприемачи ,както и строителите взимат безумни печалби.Всички останали професии работят за тяхната печалба.Цените са като на Запад,а не плащат никакви данъци.Контола за безопасност при строежите е под всякаква критика.Не знам защо някои по-горе изказали се защитават тях.

Отново от Ян бибиян. За пръв път сядам да пиша на компютър, и тъй като не съм обучаван, реших да експириментирам. Пр седващото ми внлючване ще пиша нещо смислено. Извинете ме моля.

!!!* danutsi na tezi boklutsi !!!!! vsichki znaem kude otivat kintite ot danutsite - za debelite zadnitsi na nenuzni chinovnitsi i v dzobovete na korumpirani polititsi !!!! sto se otnasja do osigurjavaneto vseki grazdanin vizda za kakuv mizeren tsirk stava duma - OSTAVETE RABOTNITSITE DA SI VZIMAT SVOETO !!!!!! DA SE VUVEZDAT PODOBNI MERKI E VURHUT NA SVINSTINATA !!!!!

На кого е ЗАДЪЛЖЕНИЕ да извади сивата икономика на светло??? На баба ми ли????Онези тюфлеци от парламента и правителството какъв ще го дървят???

При всички тези сметки се приема, че хората ще се осигуряват на реалната сума, която вземат СЕГА. Само че това е, както се казва, сметка без кръчмаря. Примерно работодател отделя за работника примерно 600 лв, от които работникът взема 500 (т.е. не се осигурява на пълна заплата). Ако изведнъж кажат на шефа - осигурявай на пълна заплата, той няма да запази заплатата 600 лв, а просто РАБОТНИКЪТ ЩЕ ВЗЕМА ПО-МАЛКО. Или ако запази чистата заплата същата, ще трябва да съкрати хора, което освен уволнения и безработица, означава и понижаване на заплатите (поради увеличаването на броя търсещи работа). Ако пък не направи съкращения, ще излезе от бизнеса и пак хората му ще останат на улицата. Така че замислете се кой в крайна сметка ще пострада, ако работодателите бъдат принудени да осигуряват на заплатите, които са сега. Разбира се, да се плюе по бизнеса е по-лесно, отколкото да се мисли...

ami da nakajete horata,che se opitvat da zapazqt rabotata si,za da mogat da izhranvat semeistvata si

Естественно че ще бягат от инспекторите.Те са отишли да работят за да осигурят пари за децата си, а не да ги дадат на държавата та да могат политичетата да празнуват 50 години ЕС или да дават заплати на синчетата си и любовниците си.

а къде са парите които днешните пенсионери са внасяли някога-то се знае ОКРАДОХА ГИ!

Винаги, когато се казва, че бюджетът губи нещо, трябва да се има предвид, че някой го печели. И този някой обикновено е данъкоплатеца! А плащането на по-ниски данъци (макар и нерегламентирано) води до по-добри икономически показатели (пряко за неплащащия и непряко за останалите).

По думите му, за тях /работниците!?!?/тря да бъде въведена санкция. Ама разбира се, че за РАБОТНИЦИТЕ.....Ако не бяха те, то РАБОТОДАТЕЛИТЕ /горките/ отдавна да са изравнили стандарта ни с европейския.....

ce totyu krade povece ot vsicki

Ami eto ti udoben sluchai vmesto da stachkuvat pensionerite da se spretnat i da napraviat otriadi s koito da slediat osigurovkite i taka shte im se vdignat pensiite kato ima sredstva v haznata

Сивата икономика в момента е основен спонсор на благосъстоянието на народа. Хората имат пари благодарение на сивата икономика. Това го знаят всички. Държавата обаче се е превърнала от слуга на интересите на народа в експлоататор на народа. Тя не е в услуга на хората, а съществува заради сама себе си и своите чиновници и политици. Ако се елиминира сивата икономика - народа ще затъне в точно такава бедност и зависимост от държавата каквато нечестивите политици желаят. Истински свободния народ е народ който е богат и който държи властта под контрол а не обратното. Минималения държавен апарат е задължителна част от свободата и просперитета на една държава. Високите данъци и осигуровки съсипват бизнеса и от там икономиката на страната. За тези които не знаят, за да е на светло една заплата от 418 лв струва на работодателя 700 лв. Т.е работника трябва да заработи тези 700 лв и да остане печалба за работодателя (иначе няма да бъде държан на работа) обаче ще получи само 418 лв, останалото го гълта държавата. Отделно от тия 418 лв работника плаща допълнителен данък 20% ДДС във всяка стока която купи плюс акцизи които са част от цената на стоки като газ, бензин и прочие. Така че държавата му взима пряко 40% от парите и косвено още 20% чрез ДДС и още %-ти чрез акцизи. Отделно гражданите си плащат за всяка отделна държавна услуга която ползват. Реално се получава, че държавата претендира за около 70% от това което народа заработва. Ако това не е икономическо робство, експлоатация и безмерна държавна арогантност, не знам кое би било. За справка под турско робство данъците са били в ПЪТИ по ниски. Още една справка според Библията Бог претендира само за 10% от приходите на хората си. Тези искат 70% !!! Ето защо така нареченото светло е всъщносът мрак, тъмнина и мизерия за народа, и облага за бюрократичната върхушка. Истинското светло на народа е когато парите които е заработил остават в него самия! И се отделя разумно малък данък за поддръжка на жизненоважните държавни функции, оптимизирани и със сведени до минимум разходи.

Сивата икономика е така нужна на управляващите както мъглата за вълка !

Във всичко написано тук има колкото истина ,толкова и лъжа по отношение ползата за наемния работник.1.Вярно е,че ако се внесат осигуровки на реална заплата работникът ще получи по-малко,пък и внесените пари отиват (по-голямата част) за всичко друго,но не и в полза на осигурения.2.Но е вярно и това(работодателите го крият от работниците),че при пенсиониране размера на пенсията се определя от внесените осигуровки,който факт рязко намалява размера на пенсията на наемния работник,което не влияе на работодателя,а само на работника.Вместо да пишат странни неща уж в защита на работника,работодате е по-добре да заплащат труда на хората по европейски(в България експлоатацията на труда изчислена по формулите на ПИ е далеч по висока от тази в ЕС) и да ги осигуряват върху реалната им заплата.Не е коректно да бъдат лъгани работниците само поради факта,че безработицата е голяма и хората са принудени да приемат каквити и да са условия на работа и заплащане на труда .

Всеки работещ сам да преценява колко пари да внася за пенсия и здравно осигуряване, не работодателя а работика!!!!!! /Не откриваме топлата вода отново нали ?/

Politizite sa se zagrijili da pulniat budjeta i pensionnite fondove za da ima kakvo da KRADAT posle! Nikoi ne spomenava za borba s korupziata i iztochvaniata - krade se pogolovno!!!

Най-много ме дразни това безумно наливане на всички осигуровки в КЮПА.И да се осигуряваш на по-висока заплата не е никаква гаранция,че ще вземеш след време по-висока пенсия.Защо не реформираха пенсионната система така,че всеки да знае колко пари е внесъл и да са СИ НЕГОВИ,а не някой да ги харчи без сметка..Отговорът е ясен-няма келепир

Нашите пари не отиват в пенсионен фонд! С тях и с пари от бюджета се плащат пенсиите на сегашните пенсионери.Когато дойде време да получаваме пенсии,нашите деца може съвсем справедливо да кажат:Извинявай,но твоите пари ги изяде баба,а нейните ги окраде държавата.Аз ще плащам за моята пенсия,а за твоята намери мазната министърка на 2 правителства. ДЪР ДА СИ ПОЕМЕ ОТГОВОРНОСТИТЕ-ТЯ Е ИЗЯЛА ФОНДОВЕТЕ,СЕГА ДА ПЛАЩА ПЕНСИИ САМО ОТ БЮДЖЕТА.ИСКАМ МОИТЕ ОСИГУРОВКИ ДА СА НА МОЯ СМЕТКА.НЯМА ДА ХРАНЯ ЧИНОВНИЦИ ОТ НЯКАКЪВ СЪВЕТ!

За да създадеш работеща и в същото време справедлива осигурителна система, трябва малко акъл и загриженост към народ и държава. А управляващите имат само колкото да ни обират. Трябва да развалим машината за манипулиране и подземно определяне на жокерите. Трябва да обърнем всички хастари на обратно. Време е за Атака !

сумата 1 милиард, спомената от Дулевски е твърде скромна.всеки ,които работи в средно голямо предприятие и огледа нещата ,разбира какви пари се покриват, а какво да кажем за инспекторите-меко казано са мързеливи, нкорумпирани......

..годишните загуби..Поне напишете пропуснати ползи.Е сега ми стана ясно -НАП си е търговско дружество .И като такова печалбата му зависи от оборота който одира от хората,а печалбата...пенсионе хич да не си и помислят за нея.Колко офиси ,коли,семинари и командировки има да се правят....няма да стигнат и 2 милиарда.Ще ги краднат/пардон усвоят по програми/ за нула време....как да не крият хората и фирмите като не са слепи .Оправете се първо горе та после искайте по високи данъци...

искате да осигуряваме на реалните заплати ???????вие откачихте ли???защо да не дам тези пари на работника , да не си мислите че ако сега взима 500 лева и го осиг. на мин. работна заплата то заплатата ще му остане същата ако го осиг. на пълната сума - НЕ - просто ще му намаля заплатата за сметка на осигуровките. От това ще загубят всички , включително и държавата защото потреблението ще спадне с 1милиард лева и така по веригата надолу всички отиват на кино. но въпросът е ЗАЩО - пари ли няма в държавата??????НЕ - пари има за всичко но има и некадърни и крадливи политици които в своята алчност искат да свалят и ризата ни от гърба.Навсякаде по света се краде от народа но така че да остава и на него нещо така че всички да са доволни само тука не се нкрадоха. Не мога повече така - патриот съм и искам да си плащам данъците но НЕ и на тази цена.ТВЪРДО НЕ НА БИРНИЦИТЕ.

работя като луд,скапвам се ежедневно,не спя , давам си здравето за да постигна нещо да изкарам някой лев и как мислите се чувствам като трябва да дам 10% от това което съм изкарал на онези които си обзавеждат луксозни згради и си купуват BMW-та за служебни коли , които нищо не правят за да вдигнат покупателната способност на българина. и защо да го правят та нали точно те купиха на безценица пвсички апетитни обекти в държавата за които дребния бизнес плаща баснословни наеми и в стремежа си да оцелее и осигори бъдещето си е принуден да крие данъци и осигуровки.

Абе пърдухали-политици, нали като плащам 100% осигуровки и ДОД служителите ми ще вземат по-малко. Това, което мога да отделя за заплати го давам на работниците, не на вас алчните задници. Моите пари, постъпвайки в бюджета биват откраднати от вас-политиците в голямата си част. Не се ли наядохте бе гадове! Искате да има по-малко пари заработницити и повече в бюджета з акрадене, че не ви стига! У-у-у----!

Биле скривали данъци от заплати и осигуровки... А някой споменава ли за данъците от печалбата на сивата икономика?Не за заплатите на работещите в нея, а печалбите на фирмите? А чия впрочем е сивата икономика? Нямат ли в нея пръст ония които ги няма там да гласуват, ами други гласуват с картите им? Къде хойкат те през това време питам аз като данъкоплатец и избирател. И от де накъде аз да плащам всичко по устав, а те да не са там да си гледат работата? Мноо здрае от бае ви Андрешко

знаете ли първо какво е сива икономика ?сива икономика е не само осигуровки ами парите които доктора взе под масата ами катаджията на пътя ами проститутките някои води ли ги на отчет ами тези които теглят ддс и т.н. затова че в държава нещо мирише на развалена риба ама да почнем от главата и.

Строителните предприемачи ,както и строителите взимат безумни печалби.Всички останали професии работят за тяхната печалба.Цените са като на Запад,а не плащат никакви данъци.Контола за безопасност при строежите е под всякаква критика.Не знам защо някои по-горе изказали се защитават тях.

Отново от Ян бибиян. За пръв път сядам да пиша на компютър, и тъй като не съм обучаван, реших да експириментирам. Пр седващото ми внлючване ще пиша нещо смислено. Извинете ме моля.

!!!* danutsi na tezi boklutsi !!!!! vsichki znaem kude otivat kintite ot danutsite - za debelite zadnitsi na nenuzni chinovnitsi i v dzobovete na korumpirani polititsi !!!! sto se otnasja do osigurjavaneto vseki grazdanin vizda za kakuv mizeren tsirk stava duma - OSTAVETE RABOTNITSITE DA SI VZIMAT SVOETO !!!!!! DA SE VUVEZDAT PODOBNI MERKI E VURHUT NA SVINSTINATA !!!!!

На кого е ЗАДЪЛЖЕНИЕ да извади сивата икономика на светло??? На баба ми ли????Онези тюфлеци от парламента и правителството какъв ще го дървят???

При всички тези сметки се приема, че хората ще се осигуряват на реалната сума, която вземат СЕГА. Само че това е, както се казва, сметка без кръчмаря. Примерно работодател отделя за работника примерно 600 лв, от които работникът взема 500 (т.е. не се осигурява на пълна заплата). Ако изведнъж кажат на шефа - осигурявай на пълна заплата, той няма да запази заплатата 600 лв, а просто РАБОТНИКЪТ ЩЕ ВЗЕМА ПО-МАЛКО. Или ако запази чистата заплата същата, ще трябва да съкрати хора, което освен уволнения и безработица, означава и понижаване на заплатите (поради увеличаването на броя търсещи работа). Ако пък не направи съкращения, ще излезе от бизнеса и пак хората му ще останат на улицата. Така че замислете се кой в крайна сметка ще пострада, ако работодателите бъдат принудени да осигуряват на заплатите, които са сега. Разбира се, да се плюе по бизнеса е по-лесно, отколкото да се мисли...