Плажовете без концесионери в Бургаско ще бъдат обхождани от полицейски патрули по няколко пъти в денонощието. Причината - зачестилите разходки на автомобили върху плажната ивица. Това съобщи директорът на Областната дирекция на МВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов след среща с областния управител Мария Нейкова.

Нейкова разпореди на местната структура на МВР и Регионална инспекция по околната среда и водите да използват всички свои контролни и наказателни функции срещу собствениците на моторни превозни средства и изиска от контролните органи незабавни действия и прилагане цялата строгост на закона.

Повод за взетото общо решение са злоупотребите от последните дни, когато МПС карат по пясъчната ивица на неотдадените под аренда плажове. Такива нарушения са отчетени на плажа "Алепу", както и на други места в района. "На плажа "Алепу" има указателни табели със забрани, въпреки това някой си позволява да не се съобрази. Извън този случай има още, в публичното пространство съществува снимков материал, автомобилите са на плажа, има как да се издирят и санкционират нарушителите. Това е начинът тези, които не са наясно с правилата или не желаят да ги спазват, да разберат, че законите са за всички", заяви в случая автомобилите.

В Наказателния кодекс също са предвидени санкции за всеки, който си позволи да увреди защитена територия или местообитание, предмет на опазване в защитена зона. Комисар Калоянов призова гражданите да подават сигнали първо на тел.112.