Започва изграждането на моста в Царево, който бе отнесен от наводненията през септември миналата година, довели до смъртта на четирима души. През моста минава основният маршрут към кв. "Василико". 

Към момента усилено се работи по подготвителните дейности преди същинското изграждане, което ще започне до дни, предаде БНТ. Днес беше направена инспекция на обекта от кмета на Царево Марин Киров. 

"Всички мостове са важни, работим усилено по проектиране и съгласуване, имаме готовност за същинско изграждане на моста за кв. "Василико". По другите два моста съгласувателните процедури също са към края. Зная, че всички искаме да са готови веднага, но се съобразяваме със законовите процедури и срокове", заяви кметът. 

Преди две седмици бяха изплатени средствата от първия транш на пострадалите от наводнението. В часовете след бедствието беше създадена специална дарителска сметка, по която да бъдат набрани средства за подпомагане на засегнатите собственици на имоти и бизнеси на територията на общината. В нея постъпиха 396 271,79 лв., като част от сумата бе разпределена между пострадалите, спрямо степента на материалните щети. 

На извънредно заседание на 28 март пък общинските съветници преодоляха един от проблемите пред възстановяването на моста за кв. "Василико"- изкупуването на части от имоти частна собственост, които попадат във фундамента на съоръжението, предаде Флагман

Кметът на общината обясни, че с приетата докладна се налага да бъдат изкупени "поредните идеални части от чужди имоти по трасето на мостовото съоръжение".

"Благодаря, че подкрепяте докладната. Идната седмица имаме готовност за разрешение за строеж и същински дейности по изграждане. И на трите моста се работи усилено по проектиране и съгласуване, изчистване на проблеми със собствеността, за да започне изграждане. Дори някой да се изкушава да прави политика на тема мостове, предлагам ви да бъдем единни - няма нужда от лоши и вредни послания преди летния сезон, нека се научим да мислим държавнически и да милеем за родния край", заяви още кметът Марин Киров. 

При наводнението септември 2023 г. в Царево, взело четири жертви, крайморската алея, която свързва центъра на града с квартал "Василико", бе сериозно компрометирана и преминаването по нея стана невъзможно.

Междувременно продължава и изграждането на новия мост на пътя Царево - Ахтопол. По договор съоръжението трябва да е готово до 15 април.