Направено е всичко необходимо за осигуряване на успешно и динамично лято. Очакванията ни са за добър сезон, а първите туристи тук трябва да дойдат до няколко дни, каза кметът на курортния град Иван Николов. Днес Свети Влас чества своя празник, с който се дава и началото на новия туристически сезон.

Свети Влас от години е разпознаваема дестинация за руски и български туристи. Голяма част от рускоговорящите туристи пристигат тук неорганизирано. През миналия сезон в структурата на туристопотока след руснаците, следваха гости от Полша, Чехия, Румъния. Гостите от Румъния традиционно се активизират в пиковия сезон, както и туристите от Украйна и Молдова. Хотелите в Свети Влас осигуряват почти 100 процента заетост от 15 юни до 30 август.

Въпреки, че прогнозите на някои експерти сочат спад на определени пазари, аз съм оптимист и съм сигурен, че туристите това лято ще дойдат отново в Свети Влас, каза градоначалникът.

Към момента в Свети Влас има близо 200 постоянно живущи руски граждани, които добре се социализират, каза Николов. Руснаците предимно търсят добрият начин на живот, добрата инфраструктура, многолюдие, добрите ресторанти и клубове.