След протест на Окръжна прокуратура - Сливен Апелативният съд в Бургас постанови наказание от 14 години "лишаване от свобода" на мъж, подсъдим за причиняване смъртта на 19-годишен младеж, настъпила при умишлено предизвикана катастрофа. Това съобщиха от съда.

По този начин втората съдебна инстанция измени присъдата на Окръжен съд - Сливен, който бе определил наказание от 7 години "лишаване от свобода".

Деветнайсетгодишният студент Петър Досев загина при катастрофа на 21 ноември в сливенското село Крушаре, а баща му бе настанен в болница с тежки наранявания. Катастрофата бе причинена от 26-годишния Хюсеин Хюсменов от Сливен.

По време на разследването бе установено, че до фаталния инцидент се стига, след като в нощно заведение между подсъдимия и жертвата възниква конфликт за момиче, който впоследствие е прераснал в спор в социалните мрежи и уговорка да се видят на следващия ден, за да си уредят сметките. По време на срещата конфликтът е ескалирал и пострадалите баща и син са си тръгнали със семейния автомобил. Те са били последвани от подсъдимия, който ги настигнал и ударил с колата си веднъж, а при втория удар ги е засякъл със скорост около 85 км/ч, което довело до фаталния сблъсък.

С присъдата на Апелативен съд - Бургас е наложена забрана на Хюсеин Хюсменов да управлява МПС завинаги. Присъдата подлежи на обжалване пред ВКС.

Случаят доби широк обществен отзвук в Сливен, като на 27 ноември пред сградата на съда се събраха множество хора с искане за справедлива присъда.