Леко повишение в цените на наемите на офис площи в областния център Бургас е отчетено през миналата година спрямо данните за 2021 година. Това каза пред БТА председателят на Регионалната структура на "Национално сдружение Недвижими имоти" (НСНИ) в Бургас Стефка Калчева. По думите ѝ увеличението е с между 5 и 8 на сто, но офис пазарът остава стабилен.

"В Бургас има огромен интерес към този вид имоти. За съжаление градът не разполага с достатъчно офис сгради. Те са малко и разположени основно в централната градска част, където този вид строителство вече липсва. Затова и през последните години градът започна да се разраства в периферията си. Бургас продължава да се нуждае от офис сгради. Не такива, които са със смесено предназначение, а такива предназначени само за бизнеса. Те трябва да са на подходяща за бизнеса локация, да предлагат улеснен достъп. Сред изискванията през последните години попадат и гъвкавите, "умни" решения, внедрени при строителството", отчете Калчева.

Проблем се оказва и липсата на достатъчно терени за реализацията на големи инвестиционни проекти, стана ясно от думите ѝ. Калчева допълни, че тенденцията за масово освобождаване на офис площи в Бургас, която бе предизвикана от ковид пандемията, вече е отшумяла.