Междуведомствената комисия, организирана по инициатива на областния управител на Бургас Пламен Янев, продължава с проверките за незаконно поставени каравани, палатки и кемпери върху територията на морски плажове, гори, земеделски имоти, защитени територии и местности в областта - всички имоти държавна собственост.

Само за два дни са констатирани 80 каравани, които са неправомерно разположени на плаж "Вромос" край Черноморец. За момента проверките са предупредителни. Вследствие на информационната кампания 20 от тях са доброволно премахнати от собствениците им. Това съобщиха от пресцентъра на Областна управа-Бургас.

Установихме каравани с всички възможни нарушения. Някои са поставени на плажната ивица, други върху дюни, върху държавен горски фонд, в земеделски земи без необходимите документи, каза във връзка с акцията срещу незаконното къмпингуване по Южното Черноморие областният управител. При проверките са установени незаконни сондажи, един от тях - на плажна ивица. Открита е и палатка в дере.

Пламен Янев благодари на хората, които доброволно са преместили караваните си. Едни хора се съобразяват със законовите норми и съдействат доброволно, а други не осъзнават същността на проблема, коментира той.

Проверките на плаж "Вромос" продължават, като обхватът на проверяваните имоти се разширява. Ще се проверяват и имоти по сигнали на граждани. Рибарското селище в местността Ченгене скеле е също на дневен ред за проверки, където, освен каравани, върху държавни имоти са разположени моторни лодки, фургони, вещи и съоръжения. Част от поземлените имоти в тази зона са с идентификатори: 07079.10.937, 07079.10.973, 07079.10.945, 07079.10.1181 по Кадастралната карта и кадастралния регистър на град Бургас.

Междуведомствена комисия ще описва нарушенията. Ако собствениците на незаконно разположени обекти и съоръжения не ги премахнат, след като бъдат предупредени, следва съставяне на актове на стойност от 1000 до 3000 лв. и принудително преместване.

Областният управител Пламен Янев призова собствениците на каравани, моторни лодки, фургони, вещи и съоръжения, разположени неправомерно върху държавна земя, да проявят отговорно отношение към личното си имущество, да спазват законовите норми и да ги отстранят.