До дни ще стартира подаването на документи за подмяна на старите печки на твърдо гориво с нови екоуреди в квартал "Долно Езерово", съобщават от община Бургас.

Инициативата се осъществява по проект на общината за намаляване на замърсяването с фини прахови частици, които се генерират от битовото отопление на дърва и въглища.

Проектът предвижда всяко домакинство от бургаския квартал да има възможност да кандидатства за безплатна подмяна на старата печка с нов отоплителен уред. От тази възможност може да се възползват над 2280 домакинства.

Непосредствено преди старта на процедурата за кандидатстване по проекта ще бъде съобщено как ще се осъществява подаването на документи.

Основна цел на проекта е подобряване качеството на атмосферния въздух на територията на община Бургас чрез намаляване емисиите на фини прахови частици с източник битово отопление с твърдо гориво.

След месец май ще започне приемът на документи за подмяна на стари печки на дърва в Централна градска част, квартал "Възраждане" и комплексите "Лазур", "Братя Миладинови" и зона Г на "Меден рудник".

До този момент при изпълнението на пилотната фаза са подменени безплатно отоплителните уреди в 89 домакинства. В следващия етап това ще се случи и в други 1914 домакинства от съответните райони на града.