Броят на децата в Бургаско, предразположени към диабет тип 2, се увеличава. Дори сред децата в градинска възраст случаите на наднормено тегло вече не са рядкост. В последните 3-4 години в лекарските кабинети растат посещенията на юноши с инсулинова резистентност, което вече е преддиабетно състояние. Това отчитат специалистите във Второ детско отделение в УМБАЛ Бургас, където се намира единственият в областта сектор за диагностика и проследяване на деца с диабет.

Там се регистрират новооткрити случаи, наблюдават се диспансеризирани малки пациенти, извършват се изследвания и профилактика на усложнения, които заболяването може да породи, предаде БТА.

"Имаме около 100 диспансеризирани пациенти - момичета и момчета с диабет тип 1, които един път годишно минават през отделението, за да се направят изследвания, да се консултират с офталмолог и с невролог. Приемаме ги с цел профилактика, защото диабетът дава усложнения в различни органи и да можем да ги хванем рано. Диабет тип 1 е автоимунно заболяване, като от автоимунния процес може да бъде въвлечена и щитовидната жлеза. Той не може да се предвиди, не може да се предотврати. Докато диабет тип 2 може да се предотврати. Този диабет е с 90-процента фамилност и е свързан с начина на живот, неправилното хранене, липсата на движение", каза д-р Диана Недялкова.

Тя е единственият в Бургас и региона специалист по детска ендокринология, старши лекар във Второ детско отделение в УМБАЛ Бургас.

И първи, и втори тип диабет могат да протичат с едни и същи симптоми в началото - непрестанна силна жажда, често уриниране, загуба на тегло, чувство на силен глад, чести инфекции в устата и уринарния тракт, необяснима обща слабост. Д-р Недялкова е категорична, че всеки родител би следвало да се обърне към детски ендокринолог, ако детето му е с наднормено тегло.

Това е първият сигнал, който трябва да бъде проверен - дали детето има заболяване, или не, каза специалистът.

Медиите и цялото общество би следвало да говорят повече за проблема наднормено тегло и за риска от развитие на диабет тип 2, защото той категорично може бъде предотвратен. Когато семейството осъзнае, че затлъстяването е проблем, когато се обедини, изхвърли вредните храни, когато се включи някакъв спорт и ежедневно движение, нещата започнат да се променят, убедена е д-р Диана Недялкова.

Бургас се включва в националната кампания "Не чакай диабета, изследвай се днес!" по повод Световния ден за борба с диабета, който се отбелязва днес. В града ще се състоят безплатни изследвания на гликиран хемоглобин за хора в риск от диабет тип 2. Партньори на кампанията са Медицински център "Д-р Стайков" и д-р Диляна Стоянова, специалист-ендокринолог, които ще правят изследванията днес и на 16 ноември.