Над трийсет участници ще направят възстановка на битката при село Русокастро от 1332 година. Това ще стане по време на първия средновековен фестивал "Русокастро - крепост на славата", който ще се проведе на 22 и 23 юли в района на едноименната крепост, съобщиха от пресцентъра на Община Камено.

В района на крепостта Русокастро ще бъде изграден средновековен лагер, където от от 10:00 часа сутринта на 22 юли ще бъдат посрещани посетителите на фестивала.

Освен бойни демонстрации и героични битки, всеки посетител ще може да чуе любопитни факти, да се включи в пресъздаването на обичаи и занаяти, посочиха от общинския пресцентър.

С фестивала ще бъде отбелязана годишнината от сражението при Русокастро от 18 юли 1332 г. между войските на Втората българска държава, водени от цар Иван Александър и тези на Византийската империя, предвождани от император Андроник Трети Палеолог.

Хората ще могат да разгледат музеите на открито, реконструкцията на различни оръжия, да поговорят с историците, да хванат меч в ръка, да опитат различните занаяти като кожарство, точиларство, иконопис и ковашки занаят, ще видят как са се водили бойните действия в атрактивните демонстрации, как са били облечени войниците и да се снимат с тях. Ще се опитаме в рамките на два дни да ги потопим в един балон от средновековна ни история, каза Илиян Лъсков от сдружение "Чигот", което с Регионалния исторически музей (РИМ) в Бургас и Община Камено са организатори на фестивала.

Според Милен Николов, директор на РИМ - Бургас, крепостта не е просто историческа местност. Мястото е тясно свързано с развитието на цар Иван Александър като победоносен владетел. Там той отвоюва завладените български земи, побеждавайки цялата византийска армия. В тази крепост той кара императора да падне на колене и да приеме неговите условия като същевременно взема дъщеря му за своя син, разказа Николов.

Фестивалът ще се проведе при вход свободен, а събитията в двата дни ще бъдат с начален час 10:00.