Приключиха археологическите разкопки на западната крепостна стена на средновековния комплекс "Русокастро" край Дебелт. Напълно са проучени още 48 метра от монументалното съоръжение, което е най-мащабното от разкритата досега укрепителна система на средновековния град, и така общата му дължина достига 68 метра. Това съобщиха от Регионалния исторически музей в Бургас.

Директорът му Милен Николов каза, че ширината на стената варира от 2.80 м при входа на крепостта до 4.2 м в най-северния край. Подобна ширина на средновековна крепостна стена е известна само от царските цитадели Царевец и Трапезица в средновековната българска столица Търново. Този факт още се осмисля от бургаските археолози, които ръководят проучванията на крепостта "Русокастро", добави Николов.

От разкопките става ясно, че през първата половина на тринайсети век, при управлението на цар Иван Асен II, тази ранна стена е демонтирана почти до основа, а отвътре е добавено уширение с дебелина до 2.5 метра. Археолозите предполагат, че тя се е извисявала най-малко 12 метра при тази ширина на основата. При външното лице на крепостната стена е открита и неизвестна до този момент бойна плътна кула. По време на проучването на крепостната стена е открита и златна монета на император Андроник III Палеолог.

Откритите 7 монети в крепостта

Снимка: РИМ-Бургас

Проучванията на крепостта Русокастро се ръководят от Регионален исторически музей-Бургас и са финансирани от Община Камено и Министерството на културата.