Новата дата за плувния маратон от острова "Света Анастасия" до моста на централния плаж в Бургас, след отлагането му поради лошо време, е 28 юли, четвъртък. Тогава се очаква подходяща метеорология, която да позволи на състезателите да преодолеят безопасно разстоянието от 6 400 мутра в открити води. Това съобщиха организаторите на състезанието.

В маратона могат да участват всички жители и гости на град Бургас, навършили 16-годишна възраст, записали се в определения срок и преминали предварителен медицински преглед, който ще се извърши в деня на провеждането, от 7:30 часа на Морска гара. Желаещите да участват трябва да подпишат декларация, че са в състояние самостоятелно да преплуват разстоянието. За тези, които са под 18-годишна възраст, задължително се изисква съгласието и подпис на един от родителите. В маратона се очаква да вземат участие около 60 плувци, в това число и четирима американски граждани, които са записани чрез посолството на САЩ в България.

Предварително участниците ще бъдат извозени с корабче до остров "Света Анастасия" за старта, който ще бъде даден от 9:30 часа. Плавателният съд ще отплава от 8:30 часа от 4-то корабно място на Магазия 1. Финалът на маратона ще бъде на плочата на моста на централния плаж в Бургас, където ще се състои и награждаването.

С оглед безопасността на състезателите, по време на състезанието ще бъде осигурен реанимационен екип по вода, рибарски лодки, водолазен екип, спасителни средства на Морска администрация, Военноморските сили и Гранична полиция, които ще придружават участниците по целия маршрут.

Плувният маратон и тази година е с голям награден фонд, в размер на 5 000 лева.