След години опити, обединяването на сили в последните месеци на 2023 г. даде своят резултат - Бургас ще има Кръвен център, съобщи БНТ. Това се случи след настояване на всички болници в региона, които на среща при областния управител през ноември заявиха, че нуждата от Център по трансфузионна хематология в Бургас вече е критична.

След срещата областният управител на Бургаска област Пламен Янев и РЗИ-Бургас със съдействието на Община Бургас и д-р Людмила Желязкова, началник на Отделението по трансфузионна хематология в УМБАЛ-Бургас изготвиха аргументирани предложения, които изпратиха до Министерството на здравеопазването.

В началото на месец декември на база тези предложения беше направена и първата стъпка - Министерството на здравеопазването реши да бъде създаден Кръвен център в Бургас. Вчера бе направена и втората крачка - в бюджета за 2024 г. Народното събрание гласува 5 млн. лева, с които да се осъществи първият етап - строежът на сградата.

Създаването на Кръвен център в Област Бургас е изключително важна крачка напред към подобряване на здравеопазването в региона и спасяването на човешкия живот. Това означава улесняване на кръводарителите и чакащите за кръвопреливане, по-бърза обработка на кръвта, за да стига тя своевременно до нуждаещите се, изготвяне на кръвни продукти, каквито в момента не могат да се правят тук.

"Това показва, че хубавите неща се случват, когато всички институции работим заедно и гледаме в една посока", коментира областният управител Пламен Янев. Той поднесе своите благодарности към всички, които прегърнаха създаването на Кръвен център Бургас като своя кауза: Министерство на здравеопазването, Община Бургас, РЗИ Бургас и неговият директор д-р Георги Паздеров, всички областни болници, началникът на Отделението по трансфузионна хематология д-р Людмила Желязкова, на чиято аргументация се базираха всички писмени документи.

"Предстои още много работа и осигуряване на финансиране за оборудването на новия Център по трансфузионна хематология, но със сигурност най-трудното е зад гърба ни. С пожелание да черпим положителното от общите ни действия поглеждаме към 2024 г. с ясна цел - дори и най-трудното е постижимо, когато го правим заедно", каза още областният управител.