С мотив технически нередности кметът на Царево Георги Лапчев оттегли скандалната докладна записка, която предвиждаше промяна в статута на 10 дка терен за спорт в урегулиран имот за жилищно строителство в курортното селище Синеморец. Тази докладна трябваше да се разгледа от Общинския съвет в Царево днес.

Кметът Лапчев беше посрещнат с протест на жителите на Синеморец преди заседанието.

С плакати "Не ни отнемайте единствения терен за спорт" и скандирания "Оставка" протестиращи жители на Синеморец посрещнаха кмета Лапчев и 13-те общински съветници, предаде БНР.

Градоначалникът определи протеста като политически и каза, че още вчера е оттеглил докладната за промяна на статута на терена, който се намира в самото село. Теренът е предвиден за жилищно застрояване, като там трябва да бъдат построени 14 триетажни къщи. Сътрудниците му обаче много са бързали да внесат докладната записка и не изчакали той да я подпише. Липсвала и съгласувателна процедура от държавата.

На въпрос дали след отстраняване на техническите нередности тази докладна отново ще бъде внесена за разглеждане в Общинския съвет кметът Лапчев посочи, че коментира само факти, а какви са плановете ще каже, когато те бъдат написани.

Той подчерта, че в правомощията на общинската администрация е да решава по какъв начин ще управлява общинската собственост без да уточни отказва ли се общината от проекта за застрояване на терена.

Теренът от около 10 декара е публична общинска собственост и е отреден за спортна дейност.

По-рано Борислав Борисов от Фейсбук групата "Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг" обясни:

"Теренът е пред него има само земеделски земи и има уникална гледка към морето. Не е точно на първа линия, но има уникална гледка към морето и скандалното е, че това е единственият имот, който е общинска собственост, предназначен за спортни дейности в селото. И Общината стига дотам, че да го разпарчетоса на 14 нови имота и след това на всички е ясно вече какво следва".

Асоциацията на парковете в България вече е поискала от регионалната екоинспекция на област Бургас да спре новите строежи в землището на Синеморец и да задължи общината да подложи инвестиционното намерение на задължителните процедури по ЕО и ОС.

Организирана е и подписка в Синеморец против преобразуването на терена. Над 100 недоволни подписа, събрани за по-малко от 2 дни, пътуват към Община Царево, съобщи още Борислав Борисов.