По заповед на министъра на туризма Николина Ангелкова няма да бъде сключен договор за отдаване под наем на морски плаж "Липите", който се намира в близост до плаж Бутамя - Синеморец.

Причината е, че въпреки очакванията да бъде осигурен пешеходен достъп до ивицата, това няма възможност да се случи до откриването на летен сезон 2019.

По-рано днес репортаж на bTV показа как за един от последните диви плажове на Южното Черноморие е проведен конкурс без знанието на Министерството на околната среда и водите и дирекцията на парк "Странджа", на чиято територия се намира. Спечил го е кандидат с оферта за 3000 лв. наем на сезон  и предложена цена от 8 лв. за чадър и шезлонг.

"Идеята за намиране на стопанин за морския плаж бе да се гарантира сигурност за туристите с водно спасяване и медицински пункт. Факт е, че на ивицата, вероятно заради отдалечеността й, предните години са регистрирани инциденти с плажуващи. Преди началото на процедурата експерти на министерството извършиха обстойна проверка, която доказа, че за ивицата няма екологична забрана за отдаването й", се посочва обаче в становището на министерство на туризма.

Оттам напомнят, че сред основните им задачи по закон е да осигурят стопани за морските плажове:  "Считаме, че това е най-добрият начин на първо място да се гарантира безопасността на туристите, както и да се осигурят постъпления за държавния бюджет. Друг положителен ефект е, че плажовете се поддържат в добро състояние, което води до повишаване на качеството на предоставяните услуги и влияе положително на имиджа на българския туризъм".

Пътът към "Липите"

Пътеката към плажа започва от южния край на плаж "Бутамята" в Синеморец. Тръгва се по една стръмна, но проходима пътечка в скалите. Невъзможно е да се отиде с автомобил. Плажът се намира в малко заливче и е едно от малкото излолирани и незасегнати от застрояване места, където посетителите мога да се радват на тишина и спокойствие, далеч от пренаселените туристически плажове. Заобиколен е от красиви хълмове и гора.

Плажът е сравнително малък, с чист, леко златист пясък. Морската вода е кристално чиста а морското дъно полегато и плитко, което го прави подходящо и за деца. Поради подходящото разположение на залива, морето повечето време е спокойно и липсва голямо вълнение.