Община Бургас е разработила мобилно приложение, в което ежедневно ще се въвеждат имената и адресите на всички лица, поставени под задължителна карантина. То ще се администрира едновременно от местната община, Регионалната здравна инспекция и Областната дирекция на МВР. Това съобщиха от пресслужбата на общината.

Приложението ще бъде достъпно само за ограничен брой служебни лица от трите институции.

Целта е да се оптимизират дейностите по контрол за спазване на карантината като приложението дава информация по райони, отразява промяната на симптоматиката на карантинираните, хроничните им заболявания, срока на карантината, контактните им лица, откъде са пристигнали и цялата налична информация, свързана с тях.

Четири са доказаните нови случаи на пациенти с коронавирус в Бургаско. Един от тях е настанен в Инфекциозно отделение на УМБАЛ - Бургас. Касае се за 52-годишен мъж от Община Сунгурларе, който се е върнал на 18 март от Франция. Имал е 3 контактни лица, които са поставени под домашна карантина.

Вторият случай е на 35-годишна жена от Бургас, която се е върнала на 29 март от Англия. Прегледана е била в английска клиника, където не са открили заболяването, а са я диагностицирали със синузит. При завръщането си в Бургас симптоматиката й е продължила. Изследвана е в бургаската лаборатория, където се установило наличието на вируса. Жената има две контактни лица - нейните родители. Те са под задължителна карантина, посочват от Община Бургас.

Другите два случая са на две жени - лекар и нейната сестра, и двете от Поморие. Кацнали са на 17 март с полет от Турция. Имали са едно контактно лице, който е под карантина.

Общо потвърдените случаи за Бургас и съседните общини са 18. В Инфекциозно отделение на УМБАЛ-Бургас са настанени четирима, двама са настанени в инфекциозното отделение на болницата в Айтос - майка и дъщеря.

Направените проби в бургаската лаборатория от началото на пандемията досега са общо 214. В това число 12, които са били взети днес.

Осем акта са съставени до момента за неспазване заповедта на министъра на здравеопазването за посещение в Морската градина, спортни площадки или за струпване на хора.

Тбилиси праща самолет за бедстващите груцинци

Самолет от Тбилиси, осигурен от правителството на Грузия, ще прибере бедстващите грузински граждани в Бургас. Самолетът ще кацне утре на летището в морския град, съобщиха от пресслужбата на Община Бургас.

Грузинските граждани са под карантина и са настанени в общинска база. Местната община полага грижа за тях, осигурявайки им храна, лекарства и подслон. Става въпрос за 26 души, които са на територията на града от 20 март. Те са влезели през зелена граница в страната ни с автомобили, но в момента заради рестрикциите не могат да излязат. Причината е, че Турция отказва да им осигури зелен коридор.