Абрудна маркировка на нова велоалея по южния тротоар на улица "Плиска" - една от основните пътни артерии в града, разгневи русенци.

Според любителите на велосипеди велоалеята, която трябва да е с дължина близо километър и половина, не отговаряла на стандартите за ширина. Казват, че по пътя й има препятствия като дървета, маркировката за движение създава конфликт за разминаващите се, а за пешеходци е оставена много малка част от тротоара.

До едно от дърветата Ростислав Кандиларов, представител на велообществото в Русе, измери, че за пешеходците остават 45 см.

"Проектът е правен през 2017 г., дървото го е имало тогава", обясни той пред NOVA.

Любителите на велосипеди се радват на усилията на общината да изгражда велоалеи в града, но проблеми имало. Открили са 8 конфликтни зони.

Например това, че за пешеходците е отделена външната част на тротоара, откъм улицата, а за колелата - вътрешната, вместо обратното. Така сега пешеходците трябва да се движат плътно до колите, а през това време велосипедистите да се чудят как да заобикалят вестникарски будки и дървета по така наречената алея.

Освен това ширината й е само 1,30 м, при което няма как да се разминат двама велосипедисти.

Освен това за обозначения на кръстовищата на никого не му е дошно на ума.

Снимка: БНР

"Велоалеята не е завършена, не е фатално, ще заличим това, което не съответства", заяви Чукалов, ОП "Комунални дейности".

Тази велоалея трябва по приетия план да бъде две пресечки на юг и да свързва две училища, две детски градини, две ясли и един университет с два големи корпуса точно там. Да, но както казахме, понеже кметовете на Русе не карат колело, все им е тая за най-екологичния, най-икономичния и най-здравословния начин за предвижване в града.