12-то издание на Фестивала на пясъчните скулптури в Бургас ще отвори врати след броени дни. Тази година в него участват само български майстори, а мотото е "Любими детски герои".

През първите години участниците бяха само от чужбина. Постепенно български творци започнаха да се учат от опитните майстори и днес можем да кажем, че вече има родна школа в това изкуство, създадена в Бургас. Разбира се, чуждестранни гости ще има и при следващи издания на фестивала, но тази година всичко е в талантливите ръце на българските скулптори.

Фестивал на детайла, казват майсторите. Трудно, горещо, завладяващо изкуство с много привлекателен материал, наричаме го туристическо, смее се един от доайените на Бургаския пясъчен фестивал Огнян Петков. Казва, че просто приема поръчката на фестивала, защото всеки детски герой му е по сърце:

"Всяко дете да види Пипи в себе си, да открие, че може да бъде и то Пипи, и да го провокирам да прочете книгата. Материалът се оказа много интересен и атрактивен, който пък се връзва с темите и идеите, които излизат през последните 10-15 години."

"Това е едно райско място за дечурлига Да идват семейства с деца, които да се радват, да разпознават героите", казва и художникът Милчо Талев.

Тази година Община Бургас реши да отдаде дължимото на тези автори, които вече 11 години са на пясъчния фестивал и посвети 12-то издание и на тях.

"Това са хора, които са от първия фестивал, творят тук, развиват се тук, създадоха тази българска бургаска школа, с която изключително много се гордеем и в крайна сметка фестивалът е марка не само за Бургас, но и за цяла България",  казва Димитър Маджаров от Община Бургас.

400 тона речен пясък повече от миналата година, 6 месеца подготовка на фестивала, 15 дни труд на жегата и само три месеца радост от него. Засега само можем да си мечтаем тези приказни скулптури да останат и пространството около тях да се разраства всяко лято.