Близо 1000 ще са участниците в петия националния фестивал "Хоро край лазурния бряг", който ще се проведе в парка "Минерални бани" в Бургас. Ще бъде въведена специална организация в района, достъпът на автомобили ще е ограничен. Това съобщиха от пресслужбата на местната община.

Фолклорният фестивал ще се проведе на 1 юни. Откриването му ще е от 13,00 часа и ще продължи до вечерта.

В надпяването ще участват повече от 25 фолклорни клуба и над 750 танцьори от цялата страна. Те ще представят многообразието на българските ритми от различните краища на страната. Като неизменна част от нематериалното културно богатство българската традиционна кухня ще бъде акцент по време на празника. Всеки фолклорен състав ще представи характерно за своя регион ястие.

Първи юни в Бургас ще бъде обявен за ден без автомобили. По тази причина в района, където ще се проведе концертът, ще се допускат само пешеходци. За участниците и гостите на празника, които ще пътуват до мястото на събитието с автомобилите си, ще бъдат осигурени зони за паркиране. На няколко места в района ще има полицейски патрули, които ще указват как да се извършва придвижването на посетителите и гостуващите групи.