Туристическите автобуси през лятото в Бургас ще могат да престояват до 15 минути. Това се регламентира със заповед на кмета на града Димитър Николов, издадена преди новия туристически сезон, съобщиха от Общината.

Заповедта регламентира местата и времето за престой на туристическите автобуси през настоящия сезон. Това се прави, за да не се получават задръствания по улиците и да не се нарушава графикът на градския транспорт през лятото.

Туристическите автобуси, влизащи в Бургас с цел шопинг турове, посещение на музеи, галерии и други туристически пътувания, ще могат да престояват не повече от 15 минути при пристигане - за слизане на пътниците, и 15 минути при заминаване - за качване на пътниците.

Местата, на които това ще става, са:

  • бул. "Стефан Стамболов", в джоба пред Бургаски свободен университет — 1 автобусно място;
  • бул. "24-ти Пехотен Черноморски полк", в района на Експозиционен център "Флора" ( в двете посоки) — 1 автобусно място;
  • ул. "Александър Батенберг", в посока хотел "Приморец", след бариерата на пристанище Бургас — 1 автобусно място.

Определените със заповедта места за престой ще бъдат сигнализирани със съответната вертикална и хоризонтална маркировка, съгласно Закона за движението по пътищата, а след разтоварване на пътниците, автобусите ще се насочват за престой на охраняем общински паркинг зад Трета поликлиника.

Забранява се и движението на автобуси, изпълняващи случайни превози, в буслентите, както спирането и престоя на автобусни спирки по маршрутите на вътрешноградския транспорт.