Като изоставена орна земя е записан парцелът с унищожените пясъчни дюни в къмпинг "Смокиня", показва проверка на "24 часа" в службата по кадастър. Теренът от 683 кв. метра се води земеделска земя, категория 10, в местност Каваци на територията на община Созопол. Става дума за поземлен имот 67800.54.64, с който бургазлията Иван Нончев се е сдобил на 2 юли 2018 г. Той е купил парцела от Пламен Иванов Иванов.

Нончев броил 5000 лв., което не е малко за парцел със статут на земеделска земя от този тип, коментират запознати. След сделката бургазлията пристига на "Смокиня" с модерна каравана, която събира погледите на къмпингарите. Справка в Търговския регистър показа, че в полза на продавача Пламен Иванов има наложен запор на дружеството с ограничена отговорност "Агро Люмиер инвест", регистрирано в Бургас. На името на Иванов няма регистрирани фирми. Самият Нончев пък притежава еднолично дружество "ТАРС - НОНЧЕВ ПРО", което развива дейности, разрешени от закона. Фирмата е регистрирана в жк "Лазур", където живее 46-годишният Нончев. Той има автоработилница до сградата на КАТ, а според запознати търгува и с авточасти.

Нончев е с мярка за неотклонение "парична гаранция" от 10 000 лв. Той прекара часове в следствения арест, а на излизане заяви, че не е работа на репортерите, а на разследващите да установят какво се е случило. Не признавал, че е поръчал заравняване на дюната, но потвърдил, че притежава луксозната каравана срещу изровения пясък. В социалните мрежи обаче къмпингуващи на "Смокиня" казват, че през лятото Нончев се е заканвал да срине дюната, защото му скривала морето.

Той бе задържан на 13 януари, 2 дни след като булдозер изора парцела. Арестуван бе и 24-годишният багерист Манол Пазвантов, племенник на кмета на село Равадиново. За разлика от Нончев Манол разказал подробно пред полицаите как е бил нает от него срещу 1000 лв. Багеристът се усъмнил и попитал "баровеца" да не стане проблем, но онзи го окуражил. Така на 11 януари Манол вкарва руска верижна машина без регистрационен номер в къмпинга и започва да разравя защитената територия. С него е 11-класник от Равадиново, единственият свидетел на случката, с когото разследващите разполагат. Други очевидци няма.

Още с първите проверки от РИОСВ-Бургас установиха, че унищожените пясъчни образувания са картографирани като дюни и се водят в специализиран регистър по Закона за кадастъра и имотния регистър.

"Все още чакаме да приключи заснемането на геодезистите, за да кажем какво точно е унищожено. Това най-вероятно ще стана в сряда", каза шефът на РИОСВ инж. Тонка Атанасова.