В полицията в Бургас са подадени сигнали от потърпевши, попаднали в схема на продажба на луксозна козметична стока, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция (ОД) на МВР-Бургас.

Оттам обясниха, че пострадалите са участвали в безплатни процедури по диагностика на кожата, следвани от презентация, безплатно тестване на луксозната козметика с цена около 1500 лв., допълва БТА. В случай, че купувачът не разполага със свободни финанси, му се предлага плащане на разсрочени вноски, чрез изтеглянето на кредит.

В тази посока е важно да се отбележи, че ако купувачът се поддаде на желанието си и необмислено подпише документи за разсрочен заем, с който да плати цената на козметичната стока, а впоследствие размисли и поиска разваляне на сделката, това не е възможно практически, тъй като договорът е подписан доброволно и при ясно упоменати клаузи. Предсрочното му прекратяване обичайно е обвързано с финансови санкции, което поставя купувача в своеобразен капан, добавиха от полицията.

Полицията в Бургас призовава купувачите към по-голямо внимание и обмисляне на продуктовите оферти с луксозни козметични стоки, както и внимателно ангажиране с поемането на краткосрочни заеми с цел получаване на стоката.

Лекомисленото поведение, провокирано от желанието за сдобиването с луксозния продукт, често пъти води до последващо осъзнаване на реалната ситуация и поетия финансов ангажимент, а оттук и до желание за връщане на стоката и разваляне на сделката. В голям брой от случаите обаче това се оказва невъзможно, посочиха от бургаската полиция.