Ще бъде направено мащабно представително и обобщаващо проучване, което да покаже степента на изградения имунитет срещу КОВИД-19 в Бургас. За целта ще бъдат осигурени между 3000 и 5000 теста за антитела, точната бройка още се уточнява. Това съобщиха от Общинския оперативен щаб за борба с коронавируса след приключилото заседание днес.

Дизайнът и методологията на проучването ще изготвят деканът на Медицинския факултет в Бургас доцент Цветан Велинов и негови колеги. За изпълнението на тази задача е даден едноседмичен срок, тъй като е нужно прецизиране на таргет групите. Същинското тестване ще бъде организирано и проведено от Регионалната здравна инспекция в града през първата половина на юни.

Така в началото на летния сезон Бургас ще разполага с едно представително изследване, което да му даде основанието да се рекламира като сигурна дестинация и безопасен за посещение и почивка регион. То ще бъде предоставено и на хората от туристическия бранш, каза кметът Димитър Николов. Той каза, че подобна реклама в момента си правят много държави и региони в Европа, но само на думи.

Когато скоро Бургас излезе със свое послание към туристите, то ще е подкрепено с резултатите от това представително изследване. Отговорите, които се очакват от него, са свързани с разпространение, рискови групи, колко хора са образували антитела. Мащабното тестване ще покаже колко ефективни са били поредицата от мерки в Бургас и накъде да бъдат насочени усилията при подобни кризи занапред, ако ги има. То ще е полезно като реклама на областния град и региона, тъй като всеки лев от туризъм е важен за местната икономика в тази трудна година. Ще е полезно и като научно изследване, добави кметът. Той информира, че дни поред в града няма регистриран нов случай на заразен с коронавирус.

Настанените в Инфекциозно отделение на УМБАЛ пациенти са трима, всичките в добро състояние, съобщи директорът на болницата д-р Бойко Миразчийски. Той каза, че очакванията са Бургас скоро да се освободи изцяло от активни случаи.

С днешна дата 1815 са поставените под карантина в областта, 740 в общината. С добър темп върви тестването на персонала в бургаските детски градини, преди да се върне на работа. Вече 600 души са тествани по ПиСиАр методиката по нареждане на кмета Николов.

УМБАЛ Бургас и Спешно отделение са заредени с всичко необходимо за обезпечаване на работата им.

Бургаската туристическа камара настоява за облекчения за входящия туризъм, които ще подкрепят летния сезон

Осигурителните прагове в туризма да останат на сегашните си нива и 9-процентна ДДС ставка върху брутната печалба, като реална и пряка помощ за приемащите български туроператори, искат членовете на Бургаската регионална туристическа камара /БРТК/, съобщиха от камарата.

Отвореното писмо до правителството и парламента, което включва още 8 мерки в подкрепа на предстоящия летен сезон, бе разпространено днес.

Предложеният пакет включва държавна субсидия от 35 евро за всеки турист, който организирано влиза в страната чрез български или чуждестранен туроператор с наземен или въздушен транспорт, облекчен режим за издаване на визи. "Ежегодно около 285 000 граждани на Руската федерация, Беларус, Казахстан, Узбекистан и Таджикистан почиват в Бургаска област. На тях им се налага да пропътуват хиляди километри за виза", уточнява Иван Иванов, председател на БРТК, цитиран в прессъобщението. Затова организацията предлага издаване на многократни електронни визи с цел туризъм, освобождаване от такси за организирани туристи от Беларус, Русия, Украйна, Молдова по условията на туристически пакет, както и на лица до 18 години, пенсионери и студенти. От камара считат, че е необходима незабавна нормативна регулация в отговор на евентуални рекламации и откази от страна на чужди туристи. Българските хотели и туроператори са изправени пред невъзможността да предложат договорени вече услуги, като басейн, фитнес, Wellness и SPA зона, детски и мини клубове, анимация и т.н. и очакват бум на рекламации и искания за компенсации. Назрява напрежение между хотелиери - от една страна, и български и чужди туроператори - от друга. "Имаме анулации на клиенти на чужди туроператори, направени в хотели през български туроператори. Своевременното възстановяване на сумите от хотела през двамата туроператори към крайния клиент не е възможно и се нуждаем спешно от държавна регулация, която да тушира конфликта", обяснява председателят на камарата. Туристическите фирми в Бургас настояват и за отварянето на зелени коридори със Словакия, Чехия, Унгария и Румъния, и към трети страни, като Беларус, Украйна и Молдова.

Входящият туризъм реализира голяма част от приходите в сектора - 3.9 млрд. евро не само за хотелите, но и за всички съпътстващи дейности през 2019 г., се напомня в прессъобщението. С настъпването на пандемията в у нас входящият туризъм замря. Спряха всякакви резервации, започнаха масови анулации, редукции на чартърни полети и автобусни превози. Затова БРТК иска от правителството и парламента спешно решение и прилагане на мерките, които ще гарантират летния сезон.