Национален център за протонна терапия на онкоболни пациенти да бъде изграден в Бургас. Това предложение на кмета Димитър Николов прие днес Общинския съвет в града.

В националния бюджет за настоящата година са заложени средства за създаване на идеен проект за центъра, а Бургас настоява той да бъде създаден именно тук. Това съответства на програмата за демограско развитие на Общината в частта за комплексни модерни здравни грижи.

Според Николов, Бургас е изключително подходящ, включително от гледна точка на безоопасност за технологията.

"Ще се получи нещо като един конкурс или състезание между четири града в страната, които притежава тези дадености - София Пловдив Варна и Бургас. И искаме ние първи да заявим пълно единодушие и подкрепа от страна структури, институции, медицински учебни заведения и общественост, разбира се, по отношение желанието тук в Бургас да се изгради този протонен център", заяви кметът на Бургас.

По думите му вече има идея къде и как да бъде изграден в града.

"Включително ще намалим и средствата по отношение на самото строителство, защото тук при нас коефициентът на сигурност, по отношения на земетръс е най-висок. Което автоматично пък намалява средствата, които са необходими за тези тежки бетонови и оловни облицовки, които са наистина сериозно перо. Надявам се всички политически сили, включително и народните представители от Бургаския регион да подкрепят тази наша общоградска инициатива и кауза", каза Димитър Николов.

Декларацията беше приета с пълно единодушие от 47 гласа "за".

Около 600 пациенти годишно в България имат нужда от протонна терапия, но такава няма никъде на Балканския полуостров. Основното предимство на това лечение е точността, с която протонният лъч стига до тумора и щади здравите тъкани. При деца това е от огромно значение, защото позволява използването на по-ниски дози радиация. Лечението обаче е скъпо - 23 000 евро навсякъде в Европейския съюз, за сравнение с предишни години то е стигало и 70 000 евро.

Проектът за Национален център за протонно терапия е на обща стойност от 188 милиона лева без ДДС, от които 157 млн. лв. са по Плана за възстановяване и устойчивост.