От следващата учебна година всички 55 училища в Бургас ще имат достъп до обучителните програми на Училищна Телерик Академия, с които ще могат да повишат дигиталната си грамотност. Това обявиха кметът Димитър Николов и изпълнителният директор на Училищна Телерик Академия Петър Шарков на среща, на която присъстваха заместник-кметът по образование Михаил Ненов и директори на бургаски училища.

Инициативата цели да даде равен достъп до програмата на всички деца от община Бургас, които искат да се занимават с дигитални науки. Тя е част от дългосрочна общинска програма, която се финансира от местната администрация за трета поредна година. Нейната цел е да подкрепи бургаските ученици да развият ценни умения за съвременния свят и дигиталното бъдеще.

От следващата учебна година всички бургаски училища ще имат достъп до всички разработени програми на академията и ще имат пълна свобода да прилагат по най-подходящия начин в зависимост от интересите на учениците, профила и стратегията на учебното заведение. Училищна Телерик Академия пък ще подготви максимално добре преподавателите, така че децата да получат конкурентни знания, коментира кметът Николов.

По думите му програмата е съобразена с всички новости в дигиталното образование в света.

Петър Шарков допълни, че опитът от последните две години в Бургас показва, че обучителните им програми са интересни за учениците, а учителите ги припознават като полезни и необходими. Той заяви, че в академията разработват и нови учебни програми, които ще могат да се ползват още от септември.

До момента с програмите на академията успешно работят 17 училища. Само през тази година по тях се обучават над 1500 бургаски ученици от общо 2000 в страната. Преподавателите, които използват програмите в занимания по интереси, извънкласни дейности и като допълнение към часовете по общообразователни предмети, са 48.

Училищна Телерик Академия е сред лидерите в разработването и провеждането на обучителни програми в сферата на дигиталните технологии и програмирането за ученици от 3 до 12 клас. За последните години организацията е обучила безплатно над 16 000 деца и младежи от 47 населени места в цяла България. Мисията на организацията е да запали любопитството на учениците към ученето и технологиите, да им помогне да усвоят нови умения и да ги превърне от консуматори на технологиите в техни създатели.