В началото на юли спецсъдът ще реши дали да разпита на място в Израел пострадалите и роднините на загиналите при терористичния акт на бургаското летище преди няколко години.

След като съдебният състав разпита свидетели в Бургас, днес показания даде и бившият кмет на община Сопот Веселин Личев, който разказа, че е виждал задочно подсъдимия за атентата Мохамад Хасан ел Хюсейни. Свидетелят го описа като слаб, висок, бил в Поморие.

Личев разказа, че запомнил поведението на Мохамад Хасан, защото той постоянно свирел с музикален инструмент, подобен на флейта, на Яворовите скали в морския град, а това дразнело туристите. Той направил многократни забележка и дори хвърлял черупки от миди по него, за да спре да изпълнява "тягостни мелодии". Това станало близо два часа преди атентата.

Личев заяви, че когато е станал атентатът на летището в Бургас, е разпознал лицето по публикувани в медиите негови снимки.

На 18 юли 2012 г. атентаторът-самоубиец Мохамад Хасан се взриви до автобус с израелски туристи на летището в Бургас. При терористичния акт загинаха шестима души, а 37 бяха ранени. Подсъдими по делото са Мелиад Фара и Хасан ел Хадж Хасан, граждани на Австралия и Канада, които все още се издирват. Смята се, че те са помогнали на атентатора Мохамед Хасан, който загина при взрива.

Още 8 човека разказаха за опитите на Ел Хюсеини и помагачите му да наемат коли в дните преди атентата. Поне още 20 са българите, които трябва да бъдат разпитани по делото.

Сред разпитаните днес свидетели бе Христина Миткова, работник в туристическа агенция във Варна. Фирмата предоставила кола под наем за един от помагачите. Миткова характеризира лицето като спокоен млад мъж на около 30 години, със светла бяла кожа и тъмна черна коса.

Жандармеристът Димитър Игнатов е спрял по време на дежурство си единия от обвинените като помагачи на извършителя в такси, стана ясно още в съда днес. Помагачът се е представил като канадски гражданин, според разследването това е Ел Хадж Хасан, който пътува за Румъния, за да се срещне с приятелката си. При проверката на багажа му са открити секс играчки.

След съдебното заседание адвокат Ивелин Димитров, защитник на пострадалата от атентата в Бургас Данка Иванова, обясни пред журналисти какво предстои по съдебния процес. На първо време могат да бъдат разпитани свидетели от Израел. Това може да стане, когато се прави помен от атентата в Бургас. Няма обаче информация колко от тях ще идват за помен в България.

Вариант е видеоконферентен разпит на свидетели от Израел или командироване на съдебен състав от България, който да замине за Израел. "Все още няма нищо задвижено по трите варианта, с изключения на първия", каза още той.

Съдът насрочи следващото дело за 3 юли от 10:00 ч.