Атентатът на летище "Сарафово" преди 6 години е готвен поне два месеца, стана ясно от свидетелските показания в съдебната зала в Бургас. Повече от 15 свидетели бяха разпитани по делото.

Специализираният съд провежда изнесени заседания в морския град. Това се наложи, тъй като по-голяма част от свидетелите са от района и пътуването до София им представлява трудност.

 

Подсъдими задочно по делото са двама граждани от Австралия и Канада с ливански произход - Мелиад Фарах, представял се у нас като Браян Джеремая и Хасан Ел Хадж Хасан, представял се и като Ралф Рико. Двамата повече от пет години се издирват с червена бюлетина на "Интерпол". Смята се, че те са помогнали на атентатора Мохамед Хасан Ел Хюсейни, който се самовзриви с раницата-бомба, опитвайки се да я постави в багажното отделение на автобус с израелски туристи. Бомбата избухна в 17:23 часа на 18 юли 2012 година, загинаха седем души и 35 бяха ранени. 

Днес магистратите разпитаха свидетели контактували с двамата помагачи за осъществяването на атентата в Бургас.

Николинка и Божидар Андрееви, собственици на семеен хотел в Несебър, разказаха, че шест дни при тях е пребивавал Ралф Уилям Рико.

"По това време в Несебър вървяха датски и български студенти да търсят нощувки, квартири и в първия момент като го погледнах помислих, че е студент - добър вид, с раничка, типично по студентски. Говореше много добре английски", разказа Николинка Андреева.

Ралф Уилям Рико, с това име се регистрирал на рецепцията на 12 юли с лична карта от Мичиган. Не ядял свинско, а предимно сьомга и ходел с неизменна червена безбойлна шапка. На снимката в личната карта бил с перука и шапка, а в Несебър - с къса коса, бил тъмничък, в никакъв случай бял, разказа Николина Андреева.

Отначало казал, че ще остане само един ден, но после се върнал и в продължение на пет дни си плащал всяка сутрин в девет за престоя. Давал банкнота от 50 лева, връщали му 20 лева. Излизал след като плащал, обикновено с раница на гърба, и следобед се връщал. Никой не го е виждал да говори по телефон, никога не поискал и интернет. С персонала разговарял, дори на шега му казвали "Рико от Порто Рико". Обяснявал, че в Несебър е "very nise", много хубаво и винаги бил много лъчезарен.

В деня на атентата той си платил нощувката, но не се върнал.

От свидетелския разказ на служителка на фирма за автомобили под наем в Равда, стана ясно, че на 7 юли Мелияд Фарах - другият помагач на атентатора, поискал да наеме по-икономична кола от фирмата, в която работела. Тя му казала, че фирмата разполага с аудита и рено и чужденецът си поръчал "Рено клио". Показал шофьорска книжка, която, според свидетелката, била международна, издадена от щата Мичиган в САЩ. Адресната регистрация била в Чикаго. Тъй като той не говорел добре английски език, тя го попитала дали не е израелец, но той и отговорил, че е чист американец. Платил за 4 дни, а върнал колата по-рано, но не поискал да си вземе обратно предплатата. Казал, че отива в Несебър и Козарева му предложила да го закара дотам. Според нея, той се държал странно като непрекъснато правил разни мимики, физиономии и комплименти. Бил около 30-годишен, висок около 1,70 м, с черна гъста коса, носел раница, а шофьорската му книжка била с името Браян Джеремая, с което се представил. Споделил, че следващата година пак ще дойде в България със семейството си.

Според свидетелските показания на братята Иван и Мартин Тодорови от Несебър Фарах бил около 50-годишен, смугъл, представял се за израелец. Двамата братя разказаха, че по това време държали интернет зала, която въпросният мъж посещавал, тъй като се намирала близо до квартирата му. Той се представял с името Айзък и пребивава почти два месеца в Несебър с цел почивка.

"Два пъти на ден разговаряше с брат си чрез скайп връзка, комуникираха си на иврит. Не съм забелязал да се движи свободно из улиците на Несебър или пък да посещава заведенията в града", разказа свидетелят Мартин Тодоров.

Друга жена, свидетел по делото каза, че няколко дни преди атентата на летището в квартала "Сарафово" видяла мъж с огромна раница.

"Самият той бе висок близо два метра, облечен бе с червен анцунг и къси панталони. В това време водех туристи към един от терминалите. Този човек ми се стори изключително странен. Дни преди това пък край автобусите с израелски туристи пак виждах да обикаля странен мъж. Не съм сигурна дали беше същия, защото бях по - далеч, но си помислих, че има нов преводач на израелците", разказа свидетелка, която работи в поморийска туристическа фирма.

В съда бе разпитана жена, която е дала кола под наем на атентатора - Мохамед Хасан Ел Хюсейни, от Слънчев бряг. Той я наел на 15 юли - три дни преди атентата, след това я върнал. Жената разказа, че той платил в евро, бил спокоен и дружелюбен.

"Той си беше абсолютно обикновен турист. Аз не можах да разбера, че неговите документи са фалшиви... канадски паспорт, плати си, поиска даже по-евтина кола. По никакъв начин не изглеждаше притеснен, много лъчезарен, много усмихнат, приятелски настроен", разказа тя.

Разпитът на свидетели продължава утре.

Взривът на летище "Сарафово" избухна в 17:23 часа на 18 юли 2012 година. Тогава загинаха седем души и 35 бяха ранени.