11-ата годишнина от атентата на бургаското летище "Сарафово", при който загинаха 5-ма израелски граждани и българският шофьор Мустафа Кьосов, беше отбелязана с възпоменателна церемония. В нея участва и президентът Румен Радев.

Церемонията в памет на жертвите бе до мястото на атентата, където е издигнат мемориален паметник и се проведе при засилени мерки за сигурност. В охраната бяха включени и снайперисти.

Вижте снимки >>

Възпоменанието започна с минута мълчание. В обръщението си към близките на загиналите и присъстващите на церемонията, президентът Радев посочи, че тежката травма отпреди 11 години ще продължава да ни връща към това мрачно събитие.

"Атаката към израелските туристи и българския гражданин разтърси цялата ни страна. Често казваме, че времето лекува всяка болка, но аз прекрасно знам, че няма лекарство за болката от загубата на най-близките хора", каза още държавният глава.

Снимка: БТА

Президентът посочи, че загиналите няма да бъдат забравени, защото несправедливо отнетите човешки животи винаги ще предизвикват мъка и гняв и предупреждение, че злото съществува и ние трябва да се изправим срещу него с общи усилия.

"Днешното събитие дава повод да заявим още веднъж, че България и Израел са свързани с дълбоки исторически и приятелски връзки, че споделяме сходна съдба и дългогодишно партньорство", каза в словото си Румен Радев.

Снимка: БТА

"Тази година отбелязваме 80 години от спасяването на българските евреи. Това е един безпрецедентен за Европа акт в най-мрачните години на Втората световна война. Не допуснахме нито един български евреин да бъде депортиран в лагерите на смъртта, а България излезе от Втората световна война с по-голяма еврейска общност. Нека днес не забравяме, че трябва заедно да продължим да водим борбата срещу усилията на тероризма, които сеят страх, смърт и разруха. Вярвам, че все по-ефективно ще продължим да работим за превенцията, неутрализацията и защитата от терористичните заплахи", каза още президентът.

Снимка: БТА

Държавният глава изказа дълбока и искрена съпричастност към мъката на близките на загиналите.

Посланикът на държавата Израел в България Йорам Елрон заяви, че целият свят трябва да е единен, за да изкорени заплахата от терор и агресия. Той призова българските власти да признаят Хизбула за терористична организация. Това е искането на държавата Израел и на семействата на жертвите, посочи Елрон. Той коментира, че след случая отпреди 11 години броят на израелските туристи, посещаващи България, се е увеличил.

Снимка: БТА

Над четвърт милион израелци посещават България, което показва че силата на живота надделява над заплахата и омразата, каза посланикът.

Снимка: БТА

На церемонията присъстваха Цветан Цветанов, бивш министър на вътрешните работи, Иван Гешев, бивш главен прокурор на Република България, кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител проф. Мария Нейкова, представители на държавни институции, на еврейската общност в България и на дипломатическия корпус. За годишнината от тъжното събитие пристигна бащата на 36-годишния тогава шофьор на автобуса - Мустафа Кьосов, както и роднини на петте жертви от Израел.

Снимка: БТА

Цветан Цветанов, министър на вътрешните работи по времето на атентата на летището, заяви, че тази тъжна дата не трябва да бъде забравена. По думите му терористичният акт доказа, че терорът няма граници и всички държави трябва да обединят усилия, тъй като с обмяната на информация България успя да документира съпричастността на Хизбула в терористичния акт край "Сарафово". Цветанов се обърна към президента с молба да свика Консултативен съвет по национална сигурност и всички парламентарно представени партии да излязат с позиция, и да обявят Хизбула като терористична организация. Призовавам това да бъде и политиката на Европейския съюз и да се ограничи всякаква възможност за финансиране на тази организация, заключи Цветанов.

Снимка: БТА

По време на възпоменателната церемонията кметът на Бургас Димитър Николов започна обръщението си с думите: "Бургас ще продължи да пази в паметта си имената на невинните жертви. Злото, омразата и терорът винаги ще бъдат побеждавани с любов, приятелство и усмивка".

Снимка: БТА

На помена присъства и бащата на загиналия български гражданин. Ахмед Кисьов не успя да сдържи сълзите си и промълви, че времето не лекува и болката продължава да е силна.

Пред възпоменателния паметник в памет на загиналите, бяха положени венци и цветя.

Снимка: БТА

На 18 юли 2012 година на паркинга на Летище- Бургас беше взривен автобус с израелски туристи. Близо 40 души бяха ранени, а шофьорът на автобуса - български гражданин, и петима израелци, както и извършителят на атентата, загинаха. Разследването за взрива продължи 8 години. То установи, че трима ливанци организират атентата в България. Единият загива при взрива, другите двама напускат страната с фалшива самоличност. Оттогава са в неизвестност, а присъдите им са задочни. Осъдени са на доживотен затвор без замяна. Все още се издирват се от Интерпол като особено опасни престъпници.

Възпоменателната церемония завърши с религиозна молитва, отслужена от израелски духовници.

Снимка: БТА

На финала на церемонията прозвучаха българския и израелския химн.