Погват институции, искали хартиени свидетелства за съдимост

Главният инспекторат към Министерския съвет започва проверки по сигнали на граждани за неправомерно изисквани свидетелства и удостоверения.

Обратно в новината

Коментари - Погват институции, искали хартиени свидетелства за съдимост | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Понеже си патих наскоро, изискаха ми някакъв кирлив документ от прокуратура в обалстен съд, нещо което дори не му запомних името и което адски много прилича на свидетелство за съдимост.. трябваше за мен и за съпругата ми - един ден пътуваш до областнният съд и след няколко дена отново, за да си го получиш...и аз и съпругата ми, лично и на всичкото отгоре струваше някакви пари доста над 5-10кирливи бг лева! На никой не му пука, ако искат могат да те разходят от Бургас до София , ей- така , за спорта!

И колко струват тези флашки с документи?

Институции,Дир,не могат да бъдат"погнати",защото не са дивеч. Но колкото и да ви напомня човек,че трябва да пишете на български,вие си знаете жаргона и това е. Искат хартия на поразия. И никаква "административна реформа"не се е случила. Вчера бях в КАТ.Същата феодална структура и отношение.Едни хора,всеки с кух хартиени документи в ръцете се лутат от гише до гише,на разстояние 500м.едно от другото.Едни крайно намръщени служители.Едни типове от фолклора,на които се плаща,ако не ти се чака.Не мога да разбера,ДОКОГА столичният КАТ ще бъде този кошмар!?Едни и същи коли висяха на опашка пред "каналите"и други,зад тях,вече без табели.В 10.30 сутринта,незнайно защо,кепенците бяха спуснати и никой не работеше.А хората си чакаха....с хартиите в ръце....

Не е само в КАТ.Бюрокрацията е жестока!

Някой знае ли дали бъдещ работодател трябва да се самоснабди с такова свид. за съдимост, без да го изисква на хартиен носител от кандидата за работа?

За съжаление това не се отнася до частните фирми. Те нямат достъп, дори и с електронен подпис. Вече за доста професии се изисква такова свидетелство. Би било голямо облекчение, ако работодателите от частния сектор имат достъп до тази услуга. Може би ще стане. Някога.

Първо трябва някой да им осигури електронен достъп до тези документи

Да започнат със служба КОС на МВР.

Купища хартии, копие на копието, заверени от личния лекар, връщане и размотаване на хора с бастуни, някои без крака, други пък едва стоят и т.н. Същото и при социалните за една кирлива добавка от 19,50 на месец. Опсс, вече ги вдигнаха с цели 3 лв. Това е за лекарства и здравословна храна. Та в тази връзка да питам: Какво става с електронните здравни досиета, или ще продължаваме да размотаваме хората и да сечем горите за хартия??!

Още дълго време всяка Пена, дето е като Господ на бюрото си, ще пита къде му е еди си кой документ на човечеца... Не може да се занимава с електронни глупости... Документ ръка да пипне, око да види..

А я се поставете на мястото на чиновника, който е наясно как работи системата, но във всякаквите правилници пише - това и това. На какво отгоре обикновеният работник да си позволи да каже - не давайте това, аз ще проверя, след като и достъп до системите на НАП и ЕСГРАОН, например, няма. Та да се замислят хората, от които зависи да го променят това, защото най-лесното е да уволним чиновниците, на които не създаваме условия за работа.

Чиновникът си има началник и като стане проблем, отговорност да поеме точно този служител, който го мързи да си проверява закони и наредби. Повечето държавни служители се държат така сякаш ние сме им длъжни с нещо та да ни свършат работата. А, че техните заплати идват от нашите данъци? Би трябвало те да се съобразяват с нас или поне да си вършат нормално задълженията. Като не им харесва работата и смятат, че са достатъчно кадърни- да отидат в частния сектор,ама там не е за търтеи...

диваци. неадекватни и некомпетентни.

Ей, оправи я страната Борисов. Никой не вярваше, но ето - остана само това и здравей живот, здравей ! :)

Вече всички документи да се представят в електронен вид - на флашки!

Mойте фашки ги фаща тока