В Австрия ще се пуши свободно

В ресторантите и баровете в Австрия ще се пуши свободно, решиха депутатите от управляващото мнозинство на консерваторите и крайната десница.

Обратно в новината

Коментари - В Австрия ще се пуши свободно | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Браво

Свобода на пушачите ако не вредяха и удимяваха всички околни.Скоро ще поискате и в болници да пушите някой да не накарни "правото" ви да си правите коквото и където искате

Похарчи едни пари, отвори си заведение и забрани да се пуши в него. В дъжавни и общински сгради е забранено пушенето.

Пушенето в каквото и да е публично заведение довежда до дискриминация най-малкото за посещението им от родители с деца, както и до косвено някой непушач да работи там. Нищо не пречи пушача да излиза пред заведението и там да пуши.

Абе, нали е пазарна икономика, БЕ! Що все държавата да се меси в бизнеса? Нали от това избягахме 1989? Който иска клиенти непушачи, не разрешава пушенето в СОБСТВЕНОТО СИ заведение. Който иска пушачи - няма забрани. Държавата, като иска да се бори с тютюнопушенето, да забрани продажбата на тютюневи изделия. Много е просто, нали? Иначе са само празни приказки и заплати на чиновниците на вятъра.

Добър пимер за подражание!

Оборотът в кръчмите падна, замириса на пот и австрийците първи се усетиха, че е по- добре да миришеш на цигари , отколкото на храна и пот. Едно време заведенията бяха мъгливи и опушени, по цяла нощ нямаше отмирисване на дрехите, сега , обаче се връщаш вмирисан на храна и се вижда, че няма хора, защото всички не харесват модела. Факт е , обаче и нещо друго- димът от цигарите е отвратителен и изградения български модел да се излиза за по цигара работи по- добре. В бар, обаче няма причина да не се пуши.

Чудесно, айде всички ходещи пепелници да заминават на постоянна екскурзия в Австрия..... и същото количество непушешти нормални хора да зповядат в БГ

Е, у нас се пуши свободно в Ганкиното кафене.

не съм пушач но на глупавите модернизми трябва да се сложи край

Май има някакъв шанс здравия разум да се върне в Европа. Ще гласувам за този, който го върне в България. Може да е една малка стъпка към възстановяване на свободата на хората, но поне отнякъде трябва да се започне.

Скоро и наркотиците ще разрешат , глупаците и дебилите не са само в България. Оказва се,че и в Австрия са много.

Австрия е свободна държава, управлявана от патриотично правителство, а не от организирана престъпна група. Защо ОПГ " ГЕРБ" забрани пушенето? Защото вожда на групата е наркотрафикант и печели от наркотрафика и наркоразпространението. Искат да въведат и станбулската конвенция и да напълнят България с педофили. Първи е въвел забрана на тютюна турския султан, защото в кафенетата са се събирали хора, които говорят против власта. Всеки диктаторски режим не иска да има събрани на едно място свободомислещи хора.

А кой ,къде , кога и какво да ебе?

Наркомани!

бе те и веганите не сте добре, ама на, не са ви забранили. в този аспект, защо може да има игрални домове (комар) - легално? нали, може - като пише че е, никой не те кара насила... нали?

В Австрия не са спрели да пушат, имаше някакъв кът за пушачи, но всъщност цялото заведение се задимява. Къде са тези, които казваха как било в Европа, а ние изостаналите не искаме да приемем забраната, ако Виена не е Европа, сигурно София е.

Лондон и Ню Йорк са Европа :))))))

Ами то от Ню Йорк се започна, там ако пушиш те гледат като престъпник

за мен много по-опасни от цигарите са автомобилите

И алкохола.

Така трябва да бъде, ресторантите сами трябва да решават дали да се пуши в тях или не, а не държавата да им налага! По-добрите ресторанти ще изберат да не се пуши в тях, а по-скапаните да се пуши и така! Пушачите да ходят да си пушат в скапаните ресторанти, хич не ми трябват!

а собствениците им

почина с цигара в устата на 99 години, ако не беше пушил може би щеше да прехвърли стотака, ама знае ли човек какво му е писано

на прАмоция ли

Всичко се прави заради парите, а не за здравето на хората. Не случайно го дават че човечеството ще се самозатрие само.

идиотия му се вика на това

Има далеч По-Опасни "врагове" от Цигарите. Затлъстяване, липса на Всекидневно Движение - по простому "ходене", Вредна и некачествена ХРАНА, изключително Замърсен въздух, изкуствено съсздаваната стресова обстановка на работното място, недоимъка и липса на средства за елементарни житейски неща ... та, само да са "цигарите", всички ще живеем по 100 години и кусур...

Също и липсата на работни места в провинцията. Защото в провинцията в България реалната безработица е около 40%.

Който знае езика да се информира директно от сайтове на немски, и да не разчита на половинчатия превод на българските. Идеята на австрийците е, че всеки има лично право да избира. И понеже се уважават, ще си има места за пушачи, и такива за непушачи. А не както би станало у нас - да си гледат работата непушачите, в цялото заведение ще се пуши.

да си гледат работата пушачите, в цялото заведение няма да се пуши

Върви на майка си в .......!

Макар,че отдавна съм изпушил последната си цигара и сега започва да ме мъчи кашлица когато някой пуши наблизо дори и на открито смятам ,че в Австрия постъпват умно-нека всеки да има това което иска ако не пречи на другите.Крайностите никога не са желателни защото предизвикват съпротива и ожесточаване.Както например ако си написал от невежество нещо и някой ти показва грешката и ти вместо да я оправиш вземеш ,че изтриеш този коментар със сляпата вяра ,че едва ли ще я забележи някой друг.Доста наивно и дори примитивно мислене...

трябва да се върне старото - в частните заведения да е както си решат, а на обществените пространства и сгради да е само на определените за целта места. и стига с тези тотални забрани... какво лошо е да има в ъгъла на коридора 2x2 пушалня, вместо масово да се пуши из половината помещения през зимата.... цялата тази 'инициатива' се оказа просто поредното 'пъси райът'. ултрачервена простотия със замразени пилета, ама иначе е много толерантна и , как беше, социално важна.

А ние к'о да пра'йм, освен да завиждаме на австрийците за адекватното им управление?!

Както се казваше в един стср лаф - да има зала за пушачи в ресторант е все едно данаправят в басейна коридор за пикаещи! Ама никой незабранява на пушачите дасе тровят но нека да го правят в къщи където да не тровят другите! Все едно някой дето иска да се самоубие вместо да се гръмне да вземе една граната и да я взриви в ресторанта?!?

Кои хора са по-злобни, по-гневни и нападателни спрямо други. Пушачите или непушачите.

си е наложил забрана или въздържане от различни неща, става злобен, гневен, сприхав, агресивен. Особено агресивен! Отбележете агресивното поведение на разни въздържатели, като се почне от разни вегани, вегетарианци и се завърши с разни защитници на квотоидае!

Tова, наистина е безумие!!! 3ащо, когато ресторанта или кафето има отделна зала за пушачи да не може да се пуши?? биле "вредели" на околните???????;), Aма, те околните ги няма там, те са в другата зала!! Oсвен това, аз искам да забранят самолетите, защото бълват тонове изгорял керосин, а по някога и изхвърлят цели тонове суров от резорварите!! Hека, спрат и автомобилите автобусите, влаковете, корабите!!! Hека, забранят производството на цигари и горива,????? Aма, милиарди данъци и акцизи от къде ще дойдат от магарешки впрягове ли?? Aбсолютно, безумна идея на някой изфащял политик!!;))

Вложиха хиляди левове в заведенията си и обособиха помешения за пушачи и непушачи. Всеки клиент имаше избор. После,някои СВЕТИИ,ПО- ГОЛЕМИ ОТ СВ. ИЛИЯ ,ОТНОВО БЯХА НЕДОВОЛНИ И ПРИНУДИХА КЛИЕНТИТЕ КОИТО ПУШАТ,ДА ПРЕКЪСВАТ ХРАНЕНЕТО СИ И ДА ПУШАТ НАВЪН. ВСИЧКИ КЛИЕНТИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ РАВНОПРАВНИ. ПУШАЧИТЕ СЪЩО СИ ПЛАЩАТ.И НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА ГИ ДИСКРИМИНИРА. Що за капризи на някои егоисти. Ето им градинките с чист въздух,ето им парковете и заведенията с маси навън. Да сядат там. ЗАЩО ТОГАВА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ЗАВЕДЕНИЯ ПРЪСНАХА ЛУДИ ПАРИ ЗА ОТДЕЛНИ ПОМЕЩЕНИЯ И ВЕНТИЛАЦИИ ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА ВЪЗДУХА.ПАРИ НА ВЯТЪРА....Браво на австрийците Аз не пуша,но си намирам място по- далеч от пушачи. ТЕ НЕ МИ ПРЕЧАТ. ДРУГОТО СИ Е ПРОКЛЕТИЯ И ИНАТ.

на АЛЧНОСТТА над ЗДРАВЕТО

Австрия е родината на Adolf Schicklgruber Hitler.

Алоис май беше ... Хитлер е след това, вече в Мюнхен....

който се върти в гроба, защото е бил върл антипушач и радетел за здравословен живот. Идеята с грозните картинки по кутиите с цигари е негова. И сега в Европа се прилагат идеи на Хитлер!!!!

Простотии.

В Турция не се пуши. В Саудитска Арабия не се пуши. Защо тези хора дърпат хубавата Австрия назад?

Глей ся Халилчо, не на нас с тия номерца. По твоята логика излиза, че ония отвратни ислямисти - джихадистите от Ислямска държава, дето режеха ръце и глави за пушене, употреба на алкохол и слушане на музика са направо едни мили загрижени хорица...

За да си остане хубава затова. Хубавите работи със забрани не стават. Трябва сам да решиш ще пушиш ли или не.

Не ги пуших от 2000 до 2008. И пропуших. Осъзнах, че Просто не съм трябвало да ги Пропушвам изначално. Щото отказваш и си навличаш Нови Модерни "неща" със здравето. И така, ще си умра "по-малко здрав" от непушачите. ------------------- Цигарите НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПОЧВАТ, че след това да се сещаш, че трябва ДА ГИ СПРЕШ€

Какво е пушенето? Изпускане на вредни и миризливи газове през единият отвор на тялото. Защо тогава да няма зала за изпуснати газове, независимо от кой отвор на тялото. Пример. Влизат в ресторант компания от яки мъжаги, яли на обяд боб. Срещу тях на масата са седнали компания от момичета, пушещи и изпускащи дим. Защо мъжете да не си изпускат също газовете през д...о. Ефекта ще е същият.

Предложи го на Борисов. По този начин ще пълним ХЪБ "Балкан"

На протеста срещу мръсния въздух в София, тръгнали едни идиоти с фасове в ръка - да протестират срещу мръсния въздух???

Запали си една цигара да се успокоиш, че се тресеш от злоба, че и на по долният пост обиждаш.

В кварталното ресторантче, което е много кипро, уютно и тихо всичко е уредено "по конец" - половината е за Пушачи, другата половина за Непушачи. Строго се спазва. Има си качествена вентилация. И няма никакви проблеми. Като се обадя на някой - единично или семейно ми викат - хайде в твоето "кръчме". И децата си носят и ако са малки им поръчват в другата част. А преградата е стъклена и всичко се вижда, какво става с хлапетата. А и те нас виждат. ----------------- Те и германците ще направят, като австрийците, помнете ми думата.

арканчо, това е някъде из провинцията, където доносниците-вегани им чупят зъбите. не защото обичат да чупят зъби, а защото не обичат да им се бъркат в ЛИЧНАТА работа.

Като отказал цигарите пушач, считам, че тази забрана е напълно безсмислена и трябва да бъде отменена. Никой на никого не забранява да бъдат отворени заведения за непушачи или да има зали за непушачи. Всеки да има правото да избира - къде да ходи и с кого. Ама вредно било за околните - да, така е. Е и? И автомобилите замърсяват въздуха в София, но никой не ги е спрял. Що напр. не оставят в щирокия център да се движи само елетрически градски транспорт и автомобили, велосипеди и пешеходци.

Да има зали за пушачи за тез везесъщи свещщенни крави

Ми да, що пък не? То така си и беше - зала за пушачи, зала за непушачи...

Защо не си сложат пушачите и катализатор на устата като пушат?

Ми що пък да не задължим всички граждани да си сложат катализатори и обезмирисители - отзад? :)))

Австрийците са най умерените и разумните в Европа. С достатъчно собствена култура, консервативни, не залитат по крайностите. Не искат имигранти да им развалят пейзажа, не искат и някой да им слага чатал на врата и да им заповядва какво да правят и какво не. Щом пушенето е удоволствие и начин на живот, пуши се на воля. И никакъв Брюксел с директивите си не може да вирее там. Ние уви сме безкрайно далеч от тях като манталитет, възпитание, самочувствие и освободеност. Достатъчно е да покарате кола из Виена за да се усмихнете от кеф от джентълменските вежливи жестове на останалите шофьори към вас.

Защо не открият кафенета и ресторанти за непушачи и пушачи и всеки да ходи където иска? Но е добре, че Австрия сама решава какво иска.

Свободни джендъри

Пушенето на обществени места трябва да е забранено, който иска да пуши, да си пуши вкъщи...

ами, да спрат и автобуси, и автомобили защото те се движат по обществените места и много повече пушат и тровят!! с магарешки впрягове ли ще бъде общественият транспорт или с конски файтони??;))

А пък който иска чист въздух да хваща гората

Разбирам да се пуши в кафенета, барове, дискотеки и други видове кръчми и чалгарници. Ама да се пуши в ресторант, където се обядва или вечеря е абсолютно неприемливо. Можеш ли да вечеряш в гурме ресторант и да ти димят в очите и носа? Такава цигания не съм срещал никъде по света поне от 20 години.

"Глупаци всуе се морите, не се гаси туй що не гасне, и фаса що го днес гасите, в дебела пура ще прерасне"

Пушачите са пълни тъпанари.

А нас никой не ни пита просто забраняват и край.ДЕМОКРАЦИЯ...

Пъ то и досега си се е пушило. Измисляха некакви разни салони с вентилация, но в крайна сметка си се пушеше. Изключения правят само новолиберастките кръчмета във виена. Не им дреме от от разни брюксели на тех, искат хоремаците да бачкат, а вие в Бг, дето чиновниците са настървени срещу всички хора само чекате да ви дадът команда!

Пушачите са Е К С Т Р Е М А Л Н О ПРОСТИ ХОРА. Факт.

Изразът "екстремално прости" не е пример за добро владеене не българския език. Защо не "много прости", например? Що се отнася за пушачите: през 60-те и 70-те години повечето от хората пушеха - както в България, така и, доколкото знам, на Запад. Аз съм на 62 години и помня. Тези "прости" хора, според Вашия израз, постоиха това, което сегашните поколения доизяждат, доразрушават - какато в България, така и на Запад. Поколенията на "простите" пушачи изнесоха на гърба си световни войни, възстановяване на разрушени страни и т.н.

не може, понеже " екстремално прости" се превежда "изключително прости", по-крайна степен е. а иначе, тези ,дето сте строили през ония години , не сте никак прости. даже сте доста сложни, дори противоречиви натури.

пешеходците измислиха автомобила:-)

Не можеш да сравняваш онези години със сега. Едно време вредата на цигарите не е била напълно доказана (та даже са се смятали и за полезни в началото). Но при положение, че сега е неуспоримо доказано, че цигарите нанасят сериозна вреда на теб и околните е безумие да пушиш.

Също като веганите и пияндетата нали?

Просто трябва да има заведения, където се пуши, и такива, къдете не се пуши. В момента на Запад приемът на наркотици като че ли (негласно) се окуражава, а пушачите (на тютюн) се преследват като престъпници.

Ех, колега, мислех, че само аз го забелязвам. Обяснявам си го с факта, че дрогата притъпява сетивата, води до оглупяване и крайна сметка, прави човек лесно управляем. А с пушенето е обратното - изостря мисълта, стимулира интелекта и като краен резултат човек не приема безкритично всяка простотия, която се опитат да му наложат.

а пък тука се пуши споредзависи: ако те гледат, се пуши навън. мирно. и тихо. ако не те гледат, се пуши вътре:свободно. и така, в заведенията у нас се пуши в режим: мирно!...свободнооо...;мирно!...свободнооо......;мирно!... свободнооо...

Там и без това се пуши почти свободно. На аерогарата във Виена има заведения с пушенето позволено. Ама ние като по европейци от австрийците ще си слушкаме Брюксел какво ни казва и ще го изпълняваме и преизпълняваме на 110%.

Ако ти е приятно да вониш на кенеф, приятно посещение на подобни ресторанти.

pepipepino666@

по-добре на цигари да смърдя, отколкото като теб на чесън и вкисната супа. като не ти харесва, че пуша, стой далеч от мен - това е моето мота. има купища заведения, на които пише "клуб, влиза се само с карти" или нещо подобно. там си се пуши. хубавото е, че има и много заведения на които не пише нищо и пак си се пуши.

цялата австрия ан кладата! огин да я изгори!