Експерти искат нови срокове за електронното гласуване

Експерти смятат, че сроковете за въвеждане на електронно гласуване трябва да се преосмислят.

Обратно в новината

Коментари - Експерти искат нови срокове за електронното гласуване | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

се подправят протоколи и изборни резултати. Управляващите могат да си осигурят какъвто си поискат процент преднина (не голям за да не бие на очи). Ще намерят цаката и на ел.гласуването. Ще им помогнат и от вън.

Престъпно е! Очевиден начин за купуване на избори! Освен, че и може да се хакнат!

Тези които ще гласуват електронно, за политиците е по-добре да не гласуват...

Е как във всички развити държави се гласува електронно ,колкото и да е опасно, както твърдите.А може би няма да има как да се купуват гласове или какво? НАли тука само с купуване на гласове се гласува

Нали се сещаш, че ние не сме развита държава, а васална. При нас се върна тотално байганьовщината.

Пък язе сакам да истресем З(М)айчето Манолова!

електронното банкиране с електронното гласуване!! Никой няма да си продаде електр. подпис за 100 лева, ако има в банката 1000 лева. Но ако ще получи 100 лева, за да гласува някой заради него - отговорът е лесен

иска ми се да беше офф-топик: "-Ало, госпожа от полицията се обаждаме вашият син е участвал в ПТП и твърди, че колата се води на ваше име. Ще дойде наш сътрудник да ви снима личната карта, че да оправиме документитте и да го пуснеме сина ви да си ходи..."

Интернет е американска Измама, за да достигнат то Информацията на всички държави в Света... Ак се гласува през Интернет, това ще е Фалшификация на Изборите. За да я има България, трява да ИЗГОНИМ всички компютъи мошеници, предлагащи програмки за гласуване през Интернет... Щото през Интернет може да се окаже че са гласували 100 милиона души на българските избори... Освен това, не може да се разбере дали гласуването е КУПЕНО. Само Турските Измамници-Местан, Доган , които купуваха гласове и правеха Изборен Туризъм, ще имат полза от Интернет Гласуване... На последните избори, Българите ходихме на ГРАНИЦАТА с Турция, за да не допуснем турците да гласуват на нашите избори, а през Интернет, дори и китайците ще могат да гласуват на нашите избори.

нема да се плашиш - може да стоиш на електронната граница. Ако изобщо се стигне до там.

Когато при изготвяне на проекта не се изисква сигурна защитна система и няма контрол, манипулацията е сигурна. Спомняте ли си случая с избиране на членове на ВСС от съдийската квота по електронен път. Дори имаше и дело, но така го нагласиха, че никой нищо не разбра. А със сигурност манипулация беше извършена.

Колко много глупости на квадратен сантиметър има в статията ...

на вота ще е абсолютна - циганинът, продал си пин-кода, изобщо няма да знае за кого е гласувал!! "тайната на вота и мерките срещу манипулациите и купуването на гласове. Ако се съмняваме в електронното гласуване, това би поставило под въпрос електронното правителство и електронното банкиране, каза Манолова" Изобщо нямям съмнения!! Сигурен съм, че няма тайна, няма свободна воля, има лесна продажба на гласове и пълна липса на контрол! Да оставим настрана хакерските опити - бели кахъри! Как ще осигуриш правото на 1.5 милиона избиратели - цигани и турци за един ден достъп до компютри и как те лично ще гласуват??? Да вземем предвид и гласуването от Турция - кой ще го контролира?? Ако се приеме този начин на гласуване, стотици хиляди нормални българи няма да гласуваме изобщо и да видим колко гласа ще вземете?? Само с циганските и турски гласове няма и в парламента да влезете! ХАК ВИ Е!!

Турският вот? кеф ти Ердоган, кеф ти ДОСТ, кеф ти ДПС...

Ако гласувам електронно петдесетте лева от банкомата ли ще си ги вземам?

За изборите в България прочети ,,Бай Ганьо" на Ал. Константинов,ако,разбира се, знаеш да четеш.Нищо не се е променило.И още нещо- ако беше ходил на училище, поне да си чул за ФОРМИ на общуване -освен ПРОСТАШКАТА,има и УЧТИВА.

цървул, това че в кочината ти нищо не се е променило не значи че света не се е променил в следствие на ИТ революцията

чел съм "Бай Ганю прави избори", даже съм готов да напиша "Бай Ганю прави електронни избори", които почти няма да се различава по същество от оригинала! За "ПРОСТАШКА" форма на общуване не съм учил.. нито пък за "УЧТИВА" форма на общуване. Но аз по езиците съм слаб. А на училище най-вероятно съм ходил по-редовно от теб, ако това има значение за разговора.

лъжете докато има кой да ви вярва....

Който държи ТОЯГАТА,не му пука дали му вярват.От време ОНО е доказан.

Всички тия пишман експерти забравят, че хората дистанционно прехвърлят милиони и че имаше електронно преброяване на населението и никой не се оплака.

според това електронно преброяване аз съм най-добре платеният и най-имотният българин с основно образование.

а да не забравя и също единственият магистър инженер с основно образование. (предполагам не само в България, а може би в целият свят).

Не е проблем да се направи, проблем е да не се манипулира. В нашата текуща реалност никой не се интересува от мнението електората, ако не е в негова полза.

Ако електронното гласуване е ТОЛКОВА несигурно и опасно, банките с електронно банкиране отдавна да са фалирали поне по 2-3 пъти /за по сигурно/-ама не би.ЯВНО НИ ЛЪЖАТ.

а дали има значение, че единственото общо между електронното банкиране и електронното гласуване е думата "електронно"?! Шопе, ни знаеш как се прави електронно банкиране и какви защити има, нито си чувал за изборите - били те електронни или не.

глупако, принципите за представяне на идентификация по нета са еднакви независимо за какво се прилагат

Колко пъти трябва да се повтори, за да разберете, че гласуване и банкиране са различни процеси? И сравняването им е като круши с марули?

кажи в какво се състои разликата като и за едното и за другото е необходим същия електронен подпис

Може ли сега, тези експерти, да ни светнат по въпроса: СЕГАШНАТА СИСТЕМА ЗА ГЛАСУВАНЕ ДОВЕРЕНА ЛИ Е? 100%? НЕ Е ЛИ ПРОБИТА? - КАК ГЛАСУВАТ НЕГРАМОТНИТЕ? - КАК ГЛАСУВАТ ХОРАТА, КОИТО НЕ ЗНАЯТ БЪЛГАРСКИ? - ДОПУСКАНИ ЛИ СА ПОМОЩНИ ЛИЦА В "ТЪМНИТЕ СТАИЧКИ"? - ИМА ЛИ ПАРТИИ, КОИТО СА ИЗВАДЕНИ ОТ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ, ЗАЩОТО Е ДОКАЗАНО СЪС СЪДЕБНО РЕШЕНИЕ, ЧЕ СА КУПУВАЛИ ГЛАСОВЕ. Това е противозаконно, нали? - ИМА ЛИ ПАРТИИ, КОИТО Да СА ЛИШЕНИ ОТ ГЛАСОВЕ И СУБСИДИЯ ЗА ТЯХ, ЗАЩОТО Е ДОКАЗАНО, ЧЕ СА КУПУВАЛИ ГЛАСОВЕ? - ВИЕ, НАИСТИНА ЛИ НЕ СТЕ ВИЖДАЛИ, КАК СЕ КУПУВАТ ГЛАСОВЕ ? Е? Това няма как да стане онлайн = електронно. Уважаеми зомбита (експерти), ИМА ЛИ ДРУГ НАЧИН, ЗА ГЛАСУВАНЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА, КОИТО НЕ МОГАТ ДА СЕ ВКЛЮЧАТ В УСЛОВИЯТА на Избирателния кодекс? НЯМА! Значи, целта на вашето мнение е да изолирате тези хора. Останалото са празни приказки. ВИЕ ОБСЛУЖВАТЕ СТАТУКВОТО! УДОБНО ВИ Е, ТАКА. А ако наистина сте Експерти, ще дадете своя принос това да се случи. Тогава може да излезете и да кажете гордо, че сте експерти. Сега сте СЛУГИ

няма закон, който да вади партия от парламента заради купени избори.

от сега се знае, че електронните избори може да се манипулират значително по-лесно и безследно от сегашната система, която наистина не е 100% сигурна.

може да се промени Изборният Кодекс да включва гласуване по пощата. няма експерт, който да направи електронните избори едновременно много сигурни и едновременно с това запазващи тайната на вота. Ако не си съгласен - посочи ми такъв експерт, може да не е българин.

На ГЕРБ хем им се иска, но, не им стиска! Електронното гласуване, особено по Интернет, отваря огромни възможности на управляващите, на които са подвластни службите ГРАО с регистъра на населението и техните бази данни. При наличие на добри хакери и програмисти, на всеки избори ГЕРБ могат да си докарат толкова гласове, колкото Бойко Борисов пожелае. Но, за сега ГЕРБ предпочитат да играят на сигурно с изборните приоми на Цветан Цветанов, работещи на секционно и общинско ниво, по стари технологии, без електроника! ГЕРБ завинаги!

не им стиска ли???? няма такова нещо.. но са се снишили за да не се рови много, много, щото тогава ще имат по един Костинброд на всички избори от тук до края на света. Чакат да минат по изпитаният метод - "хайде от нас да мине, щом народът толкова го иска".

може ли да стане по-зле? Купуване на гласове, печатане на бюлетини, за фалшифициране на изборни протоколи няма наказание. А, забравих най-важното - нито един избираем политик, само мафиоти.

може - на демократичните избори някой да гласува вместо теб без да разбереш.

Уважаеми "НАИВНИЦИ", ако от гласуването Ви зависеше кой ще спечели изборите, то това гласуване веднага щеше да бъде ЗАБРАНЕНО!

От години правим електронно правителство и още не сме го направили. Само си говорим за електронно гласуване, ама скоро няма да го внедрим. Всичко, което има потенциал да премахне влиянието на човека скоро няма да бъде въведено (или поне докато ни управлява бившия слугуващ персонал на комунистите и настоящ слугуващ персонал на козяците). Друго си е да можеш да подмениш един чувал с бюлетини с друг и да задраскаш в протокола някоя цифра.

2 въпроса: 1. колко софтуер си написал? 2. колко пъти си участвал в избори, но не като избирател?

Лъжат мършите, просто не им изнася. Като има такива страшни хакери що имаме ел. банкиране нима банковата система не е сигурна ? Лъжат и за контролирания вот той си остава константа даже може да намалее ако трябва да дадат по 50 кинта за ел. подпис на глас !!! Лъжат , лъжат и пак лъжат.

много ясно, че банковата система не е 100% сигурна - карти се крадат всеки ден по разнообразни начини. Но банките си гледат частният интерес и са балансирали между сигурност и печалби.. останалото се покрива от застраховките. При избори, Иване, #Кой те застрахова от грешки??

В България всеки втори IT има поне по няколко десетки идеи как да се защити такава система. И тоя страх който се разпространява от политическите експерти заслужава бой с пръчки. И апропо да попитам ...Кои дявол ги взел са тия "експерти"? Някакви политически философи ли или IT експерти. Много ми е смешно когато някой който не е виждал банан да ми говори как се отглеждат банани и какви били на вкус. Ей заради тая тъпотия ние продължаваме да сме като "хакнат" компютър.

хаха... ако познаваш значи 3-ма IT-та има голяма вероятност поне един от тях да е "твоят" човек. Питай го за тези десетки идеи ако не те е страх да спре да ти говори. В цяла България аз познавам само един IT дето има идея за какво става въпрос и той също не е 100% сигурен, че нещата ще станат на принципа "инженер+куче".

Мишо Константинов вместо професор по математика отдавна го играе на политически експерт. Със сигурност той нищо не разбира от чипове и криптиране, а просто е чул за проблема в процесорите на Intel.

ако не се въведе електронно гласуване, ще избухне война между емигрантите и цървулите на територията

за кого?

Iivanov84

нали ще правим електронна администрация а няма да има електронно гласуване,,баси майтапа..

не били компютри, а компоти.

ЕГ е супер! Може да се гласува многократно и така да се вземат пари от всички партии. Как ще те хванат, кога си гласувал за последно.

Опасно е само и единствено за политическата клика!

Всичко, което има потенциал да наруши мафиотската структура т.е. държавата, е обречено на провал!

Най-големият терорист (вносните са без значимост) е самата крадлива мафиотска ДС-арска псевдодържава, поддържана и финансирана от EU и УСА, която законно краде от банкови влогове, от здраве, от съдби, от природа, нагла, лъжеща и мизерна като народа си робски!

те щото комунистите и комсомолците под благия поглед на москва само ни гали по главите?! Да бе, да... хубавото на това, че сме аграрен народ е, че доматите не ги ручаме с колците, щото сме богати на първокласни домати.

Експертите са дядки, които са спрели развитието си, когато още се ползваха телефоните с шайба. За тях всичко по-ново е нещо мъгляво и понеже не го разбират, не му се доверяват.

а ти колко точно го разбираш електронното гласуване, че му се доверяваш? Нещо статия по въпроса да си написал в специализирано издание? Евентуално да споделиш, че да си отворя и аз очите... досега само негативни ревюта съм чел.

Електронното гласуване гарантира фалшифициране на изборите и безкрайно "управление" на ГРОПмафията.

А защо си мислиш, че останалите политици не са част от общото зло? Всички сме само зрители на един голям театър, добре режисиран от няколко човека. Политическите лидери на партиите са само пионките им. А вие тук се напъвайте да се мразите политически ... Добре ви заблуждават!

Шилo

Аз съм съгласен да няма тайна на вота, щото нямам какво да крия. И да си гласувам с електронния подпис. Елементарна система трябва, дето трима кадърни програмисти е я напишат за седмица. Който иска да гласува тайно, да си гласува с бюлетина, както досега.

Това е и моята представа. Човек трябва с името си да стои зад житейските си избори.

и аз, ама за да стане законно трябва ВНС да се събере по този нарочен повод и да смени конституцията на РБ. Ако измислиш как да накараме НС да се разпусне и да се избере ВНС сподели - правиме работна група по въпроса и до 2 години ще имаме електронни избори като слънце. сериозен съм!

Колко ще струва електронният подпис на циганина, който иска да гласува електронно!!?? А 300 000 цигански гласа (плюс още толкова турски ) ще стигнат и Ердоган да докарат на вмласт. Срещу 10-15 милиона!! А ти си гласуууувай с твоя електронен!

Шилo

За да има електронно гласуване, трябва да се отмени анонимността. Няма друг начин. Да, блокчейн технологията може да предложи някакво решение за анонимност и сигурност, но пак няма 100% гаранция. Не, че при гласуването с бюлетини има де, видяхме какво стана с референдума на Слави - при повторно преброяване на 5% от бюлетините бяха открити хиляди неотчетени гласове, смятайте какво е при пълно преброяване. Но ЦИК отказа пълно преброяване, а на референдума не му стигна съвсем малко. Демек, и с бюлетините също е "мижи да те лажем".

Блокчейн-а никога не е мислен да е анонимен.. дори и да е, провалили са се в това отношение.

Когато човек иска да направи нещо, намира начин. Когато не иска - намира оправдание. Електронното гласуване наистина е опасно, но само за управляващата мафия, защото по-трудно ще контролира вота. И тъй-като няма да могат да го хакнат, то за тях е по добре (пък и доста по-лесно) да разнасят чували с бюлетини с баничарки и селски автобуси. Това е къде-къде по-сигурно от електронното гласуване ...

Те ще го поръчат хакнато. Ти ми говориш, че нямало да може да го хакнат. Може направо да е готово с външна администрация на данните. ;)

То пък ще решим да гласуваме с бюлетини и ще им изиграйм немци в тил.

Ама разбира се, то не бяха мигранти, то не бяха джендъри, сега и хакери! Всявайте страх и ужас в оскотялото население. Дайте да бойкотираме развитието си, дайте да изхвърлим компютрите през прозорците си!!!

Опасно,Я. НЯМА да има около 1-2 млн. МЪРТВИ ДУШИ.КОЙ се плаши от липсата им?

на електронните мъртви души им казват виртуални мъртви души....

На Цецо-интелекта и мозъците на шайката им е по-лесно да бъгнат чувалите с бюлетините, отколкото компютрите!

А защо си мислите, че гласуването по стандартния начин не е "пробито" ??!!! :))) то се фалшифицира та пушек се вдига! При това, вече и на децата им стана ясно, че колкото и пъти да гласуваме, резултатът ще е все същия - или стари или нови КРАДЦИ начело на управлението! Единствено може да стане проблем с референдумите, тъй като чрез електронно гласуване те ще бъдат супер бързи и супер евтини!!! Ама трябва да измислят как да манипулират резултата. Иначе току виж се получила някоя непланирана изненада! За това - без електронно гласуване в България. Още доста време.

Не сме слепи,и ние като теб виждаме. Значи да въведем елкетронно,за да не виждаме и чуваме ли2

Защото онова в елементарният случай е променяемо с ред заявка към база. Е сигурно ще го усложнят. ;) Но този ред не е по-сложен за някой от това да напише коментар тук. При нормалното гласуване нещата са много по-трудоемки за манипулиране и не в такова количество. Там може на 100%.

За електронно грасуване и гласуване по пощата трябва да има голямо доверие между властта и народа. У нас няма никакво доверие,камо ли голямо..

Това означава ли да спрем изборите и гласуването , и да минем на подбор по случаен признак.

Тази ГЛУПОСТ трябва да се отмени! Първо взелите решението са ТОТАЛНО НЕГРАМОТНИ по темата. За информацията аз съм уеб програмист и мога да ви направя такова без проблем, но с 0 гаранции или само за някакви части. Ако си мислите че компютърна грамотност е достатъчна, за взимане на такова решение, тотално се лъжете. Но това което може да разбере всеки е: 1. Електронно гласуване по света липсва освен известно в Естония, за което се твърди, че е пробито има и на видеа и пресконфоренции анализ на сигурността му. Задайте си въпроса защо липсва? Защо в парламенти като френският и немският се взима решение да няма такова? 2. Електронно гласува прави купеният и контролиран вот 100% сигурен. Събират данните за например цигани и гласуват с тях на един компютър; 3. Самите условия за индетификация и отмяна на електронният вот с този на бюлетина, значи връзка човек-гласуване. Тоест могат да извадят всички как са гласували. То и без това не се знае връзката и пак могат да го направят. Нарушава се тайността на вота и вероятно от там Конституцията; 4. Вариантите за манипулация са неизброими - в прекият смисъл на думата. Могат да извадят други таблици и записи от тези които са се случили. Може да ги подменят. Може да добавят гласувания за негласувалите. Може дори просто да няма ток и интернет. Може да подменят адреси или провайдера да пренасочи такива. Вие си мислите че гласувате, а обръщението е към ЮАР например. Да направят ДДОС атака и сринат гласуванети и така нататък; 5. Ако попадне под контрол на българи, това значи КРАЙ НА ДЕМОКРАЦИЯТА. Народът повече не избира; 6. Ако попедне под чужд контрол, край на суверенитета; 7. Ако попадне под контрола на заинтересована страна като Турция, накрая управлениета на България, може да е възвръщаемо само с ВОЙНА със съответните загуби и като територия! 8. Почти всичко се пробива в последствие. Кой ще обновява системата и ще я поддържа? Вътрешните хора са страшни; Продължава...

9. Нещата не се правят добре по-принцип. Може да ви звучи странно, но едни от най-лошо направените и несигурни неща са разни например плъгини за плащане. Защо допускате, че ще бъде направено добре? Например само погледнах преди страницата за преброяването и тя бе с Гугъл Аналитикс. Това е идиотско решение да сложиш чужд скрипт на страница уж със сигурност! Слагаш шпионски скрипт (реално за статистика на посощения на сайт) и твърдиш, че е сигурен. Ами другите неща. За даден пример от страница и половина, как се интегрира Борика на единият език имаше по памет 7 грешки! Защо избират за име на продукт да се запълва със спейсове? Май версията я баха избутали назад, тоест въобще не са го мислили. Самият код който се криптира е недомислен. Сега това се ползва в България за плащания между банки, автомати, магазини и така нататък. В реалността тук ще има грешни решения. Ако се вземе отвън, от началото още ще знаят, къде са му пробойните. Аз не знам България има ли изобщо сертификати (при кодиране на преноса) за сайтове? Ще ползваме на чужди държави ли и ще разчитаме на тях. Защо очаквате всички да са добри към нас ... наивниците?

Нека приемем, че всички технически защити са непробиваеми. В деня на изборите работодателят ми прави пикник за работниците и семействата им. И политическите си предпочитания е казал човекът, и компютри е поставил, да могат свободно и електронно да гласуват гостите. Сценарии за пряк физически надзор над гласуващите - много. А в махалите какво ще се случи, не ми се мисли. Възможностите за гласуване ще се увеличат, свободата на гласуване със сигурност ще намалее. В стаичката поне си сам.

Iivanov84

а как да накараме останалите 50% от хората да гласуват.....да не говориме пък за другите зад граница,нали с тази цел се прави,,

дядo_star

Не е трудността да се гласува причината за ниската избирателна активност. Трябва да се ударят причините за обществената апатия.

С електронното гласуване ще изчезне гласуването по махалите и "феномена 15-15". На циганите и 1 кебабче няма да им дадат повече.

дядo_star

Уви, не. Окончателно попадат в лапите на техните им тартори.

Взе ми думите от устата. Най-точния коментар!

Ем пикник ем двойна надница. Осевери се, пикника за разлика от работното време не е задължителен. А другото са фантазии и мисли на тема гладна кокошка просо сънува.

дядo_star

Не е в това да сме оригинални. Въпросът е - има ли опасност електронното гласуване да НЕ отрази волята на гласуващия? Има ли възможност той да бъде пренуден да гласува различно от желанието си? Ти как мислиш, няма ли?

Iivanov84

тия на снимката ли са експертите?мумии вкаменели,,може електронно да банкираме да пазаруваме и плащаме,а не може да гласуваме,ето няма развитие тука..

Няма много общо. Например там идеално знаят кой си и си си давал паспорт в банка и така нататък. Тук вота трябва да е таен! Освен това накрая поне разбираш, че си обран и се оплакваш в полицията. Тук няма и да разбереш. Задържат се пари при плащане, чайкаки оплакване. Тук отсрещната страна може да е тази, която иска да те излъже. Вземи например преброяването, на сайта тогава имаше Гугъл Аналитикс, който в ситуацията трябва да се брои за шпионски. Реално е за информация за посощения на сайтове. Самото му слагане е идиотско хрумване, освен за статистиката.

Електронното гласуване е опасно за сегашната мафия!!! Опасно е за депутатите,защото няма да има,кой да гласува за тях!!!

ха-ха.. защо да ги е страх? с електронни избори винаги ще се намерят хора. Мъртвите души ще станат виртуални души - съвсем в крак с времето.

Дебил,при електронното гласуване точно мафията ще си пише колкото гласа и трябват. И най-важното е,че никой няма да види,да се вдигне шум,което при до сегашните избори е невъзможно. Поне виждаме.

Мдаааа......и аз си мисля, че е много опасно, защото 2.5 милиона прокудени от мизерията в Б-я хора ще свалят правителството! А пък иначе отпред внасят в ЦИК едните чували с бюлетини, от другата страна ги изнасят....Той вота предварително е подсигурен с измами и манипулации! Е....тъй "бодигарда" на Тато и повече от 36 години ще царува! Тъй, че не чакайте скоро Електронно гласуване, защото то е много опасно за окупиралите властта "народни избранници"!!!

въй гоуем страх, въй, въй!!!! от тези 2,5 милиона, що само 150 хиляди гласуваха на референдума за електронно гласуване, което уж ги улеснява да гласоподават отдалечено???????????????????????????????????????????????? ЗАЩО ???

защото нямаше места където да гласуват, в посолствата с часове чакане минаваха не повече от хиляда човека

Вижте г-н Гъзоментатор....понеже живея в чужбина, ще ти кажа, че чаках 5 часа, за да мога да вляза в посолството и да гласувам! А знаеш ли колко хора се отказаха да гласуват поради тази причина!? Но явно в Б-г то сте обсебени от вожда ви Виннету!!! Да Ви е жив и здрав дълги години още, за да може да ви "мушка" .....Ха, Ха ха.

Oпасно е защото може да доведе до директна демокрация. Да се разпуснат всички политически формации и Всеки гражданин, всяка седмица да гласува през телефона и компютъра си закони и правила. По политически форуми всеки адвокат ще може да предлага закон, и после гражданите ще отхвърлят или приемат. Сега системата не е ли компроментирана и пробита отдавна доказано ?Няма ли купени етнически вотове, изхвърлкяне на чували с бюлетини, купуване впоследствия на политици пот банкери, монополисти, картели и т.н.

А ЗАЩО питам аз, в Швейцария могат да правят референдуми за щяло и нещяло през няколко месеца при това не е електронно гласуването, въпреки, че Интренетът е 50% измислен там. А в България ни трябва електронно гласуване за да стане "директна демокрация". Кога ще ви уври, че електронните избори се манипулират доста по-лесно от традиционните такива?

Най-безопасно е в Арена - Армеец

Проблем за избирателите им цигани.

Мале мале. Дано този не го чуят банкерите. Ще трябва да забранят всички електронни разплащания. И всички компютри в банките. Плащане само кеш. Сметки само с сметало (това е една играчка с топчета, младите сигур не са и виждали). Преводите само с чували пари на гръб.

на тебе ти е смешно, ама тея дето поддържат електронните системи на банките не са спали от 2 месеца вече. Проблемът е толкова сериозен, че иначе свободомислещи организации, които не крият никога нищо са си затъкнали устите за месец докато се открие някаква защита. И може би благодарение на това електронните разплащания не са били блокирани, щото бяхме на ей толкова от подобно развитие на нещата. И по въпроса още се работи да се потвърди, че няма незапълнена дупка в сигурността. Щото иначе такива като тебе ще тръгнат с вилите и факлите да си търсят парите.

Има голяма разлика между банкиране и гласуване. Помисли малко и ще разбереш. Първо, банкирането не е анонимно, второ, операциите не са моментални и необратими, трето, има лимити на транзакциите. И да, има хора с източени кредитни карти, източени сметки и т.н. В повечето случаи, банките блокират транзакциите, могат да проследят извършителите и т.н. При едно анонимно гласуване, как ще разбера, че гласа ми не е подменен, точно никак!

е на, гледай! Тука е пълно с "мислители" дето ги мързи да питат интернет що е то електронно гласуване. Не случайно се е родил оня виц за компютрите и компотите.

Много си прав , при едното можеш да провериш къде са отишли парите , а при другото нямаш обратна информация дали правилно са ти преброили гласа освен ако в секцията си гласувал само ти и гласа тие отразен правилно в протокола.

Как така в цял свят не е опасно,а само в България ще е опасно?!?!? И най интересното е,че е най опасно за електората на БСП и ДПС?!!? Защо ли?

в Холандия се отказаха да разработват електронно гласуване и изхвърлиха машинното защото ги е страх от хакерите. Това е един пример. Но в известна степен сравнението с други държави е некоректно - нека спрем тук.

Приемете,защо Франция премахна ел. гласуване ,защо Холандия го премахна,защо на предишните избори в САЩ преброяваха ръчно гласовете.Ясно всички те не са умни като теб и не разбират нищо от сигурност на вота на хората.

защото на Холандия и Франция половината население не живее в чужбина