Без паркиране в ”синя зона” при мръсен въздух в София

Комисията по околна среда към Столичния общински съвет прие пълна забрана на паркирането в центъра на София и ограничаване на движението на автомобили.

Обратно в новината

Коментари - Без паркиране в ”синя зона” при мръсен въздух в София | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Стига с тези лакардии, че разсърдихте Господ! Всяка 3-4 кола в София e на газ. Пак слагате коня зад каруцата, т размествате местата на причина и следствие (любимо упражнение на всички управници от последните десетилетия, вкл. преди 1989 г.). Проблемът с мръсния въздух в столицта ще се реши в по-голямата си част, когато започнете да чистите и миете улиците? Къде отиват парите от данък смет. Живея сам, а данъкът ми е колкото с/ката за тока: 11 лв. месечно! Човек след като прекара известно време извън България (2-3 седмици), първото нещо, което му прави впечатление като слезе на летището и тръгне по Цариградско е сивият (мръсен) въздух над столицата. Как на времето можеше да се мият улиците нощно време, а днес през 21 век това не е възможно?! Я Стоенчо Каролевото да вземе отношение по въпроса... ПС. В една Виена има умалени версии на нормалните градски авобуси, които се движат в самия център на града за улеснение на хората. Никой не протестира, а и няма мпричина. Улиците са илизани, въздухът е чист, автомобилите се движат с оптимална скорост и всички са доволни.

Днес небето над София ми се вижда доста ясно и синьо. Като че ли няма смог.Колите ли са по-малко или кметицата го е издухала.

"Въздухът" не е ли флуид ,демек нещо дето не стои на едно място? Ма ние повечето не ги разбираме тия евр. работи, дет се вика през лятото ше паркираме повече на запад от Евр. Управство. Да публикуват "розата на ветровете "по "тангентите" на бат Бока.По на завет да паркираме към Турция.

От Надежда, Виетнамски общежития, Хр.Ботев се оплакват от мръсен въздух, ТЕ ЧИСТЯТ ЦЕНТЪРА С ПО ВИСОКИ ТАКСИ! Ей това е що бийте негрите!

Много ми е странно,че някой ще си паркира автомобила и ще го остави на работен режим,някои тулупи съвсем нши взеха за Бански ливади не косени.А що се отнася до печките на твърдо гориво не мисля че са проблем,само преди 35 год.цяла София/почти/се отопляваше с дърва и въглища.През 77-78 год. живеех на ул.Гладстон 15 и се отоплявахме на въглища, и 79г.прокараха парно.По скоро си мисля ,че еврогейовете искат да ни обвинят за глобалното затопляне и да ни наложат рекет налог.

колите изхвърлят вредни емисии когато се движат не когато са паркирани

Значи 2 проблема са създадени от Мартинчовата консепция, че на БГ ток не и трябва./1/ електричеки коли!-я Къде са индженерете от техн юниверситет? У бившето ПЖИ има БГ професорски работещи модели, ама никой не инвестира, професорите да пуснат производство на електромобили?? Едно време при режима на Тато много хора се топлеха на ток с Изгрев Ак Печка и беше поносимо. като как ел ток подскочи на 20ст/квч? Сега няма ток? е ще зареждате ток от централа" Мавтин Димитров" Контактът за зареждане е откъм задна полусфера. Шалтерът е отпред и се включва с движение 2-3 пъти нагоре/надолу.

Проблема изобщо не са автомобилите,а масовото жулене на печките с долнопробни въглища ,в циганските гета с пласмаси,гуми и всичко,което гори! Не си заравяйте главата в пясъка,тъпи общинари!

Къде са границите на тая забранена зона, с шмайзери ли ще я бранят, слижебните коли и служебните абонаменти и те ли, а зеленият билет са го измислили пак за далаверата!

Кой измисля малоумия в СО и кой ги одобрява? СО - безмозъчен център ...

а, а гнусните софияндери, дето са свикнали да паркират до леглото си кво ша праят сега???дерете, дерете всички притежатели на коли да се научат. колкото и да им се вземе все ще им е малко

Така успяха да изгонят градските еснафи, които смятаха, че щом могат да си платят 150 лв на година ще им минава номера. Когато не се бориш, докато е време после ядеш лайната и трябва да се усмихваш! Както ще се наложи и на онези подлоги в столичния Лозенец.

Това не се отнася за живущите в центъра,тъпако,а за гащниците като теб!

Живея в София вече над 50 години, значи помня и соца. Ходил съм и по света, макар и умерено. Едва ли на друг му се иска повече от мен да живее в чист, уреден и хубав град. София е такава, каквато стана в момента, заради политиката на управляващите още от Тодор Живков насам. Не са виновни нито кореняци от 100 години, нито пришълци от 1 месец. Икономическата ситуация в страната определя действията на всички ни. И след като София е най-проспериращият ни град, ще привлича нови жители ивсеки от тях ще допринася по нещичко за напредъка му (колкото и да е смешно малък на фона на ЕС и другите наистина проспериращи). И щом се разраства така, трябва по някакъв начин да се въведе ред , за да не се изтровим и смачкаме един друг. Обаче повечето искат да не претърпят никакво неудобство, да не платят с нищо. Ами не става така. Не може само да печелиш, а нищо да не даваш. Не може да не уважаваш другите, а да искаш теб да те уважават. Или ще стане това, което имаме сега - почти всеки се опитва да прецака другите и накрая - всички прецакани. Лично аз отдавна си продадох колата и се придвижвам с колело или метро. Много рядко - с такси.

Най-лошото е, че всички тези мерки са имитация, а не ГРИЖА за хората. Тази имитация е за пред някой евро-идиот който всъщност въобще не се интересува. Вярвам , че ще измислите нови такси , данъци или още някаква система за крадене. Измамници!!!

При др.Живков имаше жителство , но и в най-малкото населено място имаше цех или ТПК , където да работят хор

И по-лошото е , че това е само начало. Привлечени от най-добрият град за живеене, високите заплати, ниската безработица идват нови и нови софиянци, всички, които не са успели да заминат за чужбина .

и ,ще принудите бат бойко, и мутра с джип за 500 хиляди лева да вървят пеша.нека бъдем честни

А такситата? Те пак ли ще зависят от четен, нечетен номер? Или ще има дискриминация. А и се сещам - веднага ще се измислят пропуски за някой по- от другите и всички тарикати пак ще си карат в центъра, а балъците ще го духат. Абе както с инвалидните стикери - 90% луксозни коли на инвалиди.

Махтене се бе празноглавци!!!! Как пък не ви хрумна нещо умно? Как например не ви дойде на акъла да направите преференции за модерните хибридни автомобили? А като затворите синята зона тази за служебен абонамент ще затворите ли? Или идеята тоя дето е платил 600 лева за паркомясто не цапа?

Едни галоши тука дето се пишат столичани се разцепиха да "разкарват" селяните с барутарниците им от София. Дали са прави? Първо, ако съм по-кадърен от тях ще живея на пъпа на София а те със столичните си партакеши да заминават на село да копат картофи. Второ, всичко е борба за живот. Никой не иска в София да се навира, ама като всичко е струпано там какво да се прави? Цяла България работи за да може София и около нея да благоденства. Трето, ако цяла Северна България се отдели от София и си направи Търново или друг град столица, то съм сигурен, че и при нас нещата ще потръгнат. Цървулите да си седят в София! Аман от пишман софиянци! Ние от Северна България не сме хора за тях!

прав си, това е изхода,северна българия със столица търново или варна и гнусните шопендери дгд

Гейбераст=ДЕБИЛ

Поредното малоумие.

Абе ясно за тези дето живеят в синята зона - чист въздух ( а дано ама надали). А ние от зелената зона какво да правим - къде да духаме мръсния въздух?

Точно по сталинистки : "Има кола - има проблем, няма кола - няма проблем" Браво. Нищо ново не е научено и нищо старо не е забравено.

да, точно така е. колите в софия и по точо тяхното количество и качество са основен проблем.

Има въздух има проблем... Умирай в това гето наречено столица .

4. Когато имаше мито за автомобили по 12$ на конска сила, нито имаше толкова гробове на колела, нито толкова коли, нито толкова задръствания, нито толкова катастрофи, нито толкова замърсяване - та сега понеже вече няма и как да има де, поне да се набият ограничения за експлоатацията - всичко под примерно Евро 4 - ДОВИЖДАНЕ - у ряката или при НАДИН! 5. Данък на автомобила - гроб на 20+ години гнусен мазен миризлив и шумен дизел - 24 лева, кола Евро 5 250 лв. е ДА ВИ Е... М... Тъпа - е много ясно, че ще е мръстотия! Ако пък случайно някой не е много съгласен с мен - е няма да се убеждаваме сега, аз тоя град как се срива цял живот го гледам, дето се казва от първия ред, та няма как сульо вчера свалил цървулите с добре отгледан нокът на малкия пръст на дясната ръка да ми се обяснява, като булка! Приятна вечер столичани :)

Тия "мерки" са някакво нещастно плацебо за ситуацията в София, плод на жалките миниатюрни подобия на мозък в главите на банкянската проста маймуна и самоковската кокошка! А предвид на това, че и пра-пра бабите ми са родени в София, ще взема да осветля малко ПРИЧИНИТЕ за мръсотия, задръствания и една перманентна разруха в столицата: 1. Този град не е за 2,2-2,5 млн. жители перманентно и примерно 3 млн. пребиваващи в сряда?!Няма и да стане! 2. Лично познавам 30 души дето са от някъде на 300+ километра, в София нямат 1 кв.см. собственост, ама имат лични карти издадени при хазяите си и естествено автомобили със софийска регистрация, та предвид горепосочено данъкоплатците в София им плащат - ремонти на улици, тротоари, канална мрежа, такса смет, и къде каквото може да се сети човек по инфраструктурата и битовите услуги, а тези същите и стотинка не дават! Е някой ще каже ама нали хазяите им.., да де ама апартаментите не "произвеждат" боклук и задръствания, а хората - те затова кофите за боклук са като пирамидите в Гиза, а улиците като паркинги! Аз навсякъде в държавата - в хотел или квартира ПОНЕ курортна такса си плащам! 3. Друг вид са тези дето и личните им карти и кошарите им са от някъдето си - ама и тия "квартиранти след края на "синя" или "зелена" зона гледат да се натикат някъде за през ноща- значи и те перманентни "гости" - и те на гърба на местните балъци данъкоплатци!

Явно сме много по-зле от някои твърдения. Ако тези твои познати са със Софийско гражданство и регистрация на автомобилите, то си плащат и данъците в София. Най-вероятно и работят в София, а и пазаруват тук. Та как така, ти ги финансираш?

Да забранят движението на коли в центъра със селска регистрация и въздуха ще е кристален и без това им е трудно да карат в София.

Никъде не видях опровержение на следното.... Улиците ще останат неизмити.. Избиретелите ще продължат да горят гуми и всякакви боклуци.

Още един път като мине прахоразпръсквачката в мъглата - и готово! Да ни са честити новите такси, ограничения, да са ни честити новите лапачи - милионери! Глад ги тресе, още от другия месец са ни го натресли! Заедно с ТОЛ-таксите за автомобилите - въпрос само на 2 -3 годинки!

На тези софиянци им направиха и метро, а те продължават да се движат по един в автомобил. И се чудят защо е мръсен въздуха.

Другари да наемем каруците от циганите и така въздухът ще е чист и с аромат ,да ухае на представителите на европарламента.

С една дума не предлагат никакво решение на проблема, а директно по цигански- дай ще забраним това, ще махнем онова.... а пачките на циганите, които горят сурови дървета кой ще забрани??? Пак мангалите карат едни коли-морги, които някой подкупен чиновник е пуснал на прегледа... ами оправете си корумпираните гербаджийски служители и нещата ще си дойдат на мястото. С една дума няма да се работи и нищо няма да се прави в центъра на София....... толкова тъпо и нелогично решение, но не ме учудва, след като такава проста Тиква ни управлява, какви други решения да очакваме???

Тия са некадърно тъпи. а къде ще идат тези коли. До не забранят да се движат коли нали хората ще СКОЧАТ И тогава няма да стане по чист въздуха това съм сигурен.Ако накарат хората да засаждат дървета по може да има ефект.

Нацвъкаха небостъргачи в центъра. Изсякоха дърветата по тротоарите навсякъде където имаше ремонт или строеж на нова сграда. Вместо да строята нови квартали на зелено, застроиха междублоковите пространства. Реституираха градинки и разрешиха висок строеж върху тях. Лозенец, Редута, Княжево, бяха квартали с къщи и дворове, а сега са гета по-зле от Младост. Технопарковете са полупразни, Софияленд е провал, кварталите в полите на Витоша са затънали в кал, фекалии и просташки джипове. Селянията слиза от там в центъра на града за да си разходи домочадието, да си купи анцунг или да дъвче хамбургери в моловете. Направиха Витошка в пешеходна зона, заради глезотиите на шепа дУпетати, партийци и мутри, а съседните улици се занемариха и станаха гъчкана от шляещи се коли търсещи паркиране. А Фандъкова и 50те разбойника в общината вдигат рамене и обясняват - няма градоустройствен план?! Най-лошото е, че пак ще гласуват за тях 80те% нови башибозуци.

какъв е този зелен билет за градския транспорт,който важи цял ден?

Зеленият билет ще е като паспорта с 52 страници: има го като опция, но никой не го е виждал и няма да го види...

Като набутахте всичко в София така ще бъде, че и по-лошо. Ще дойде ден когато ще стане невъзможно да се живее там. и тогава ще дойде дилемата, дали жителите да се разселят в 50 километровата зона около София(който може да си го позволи) и да се отпушат улиците из града или да се премести Столицата във Велико Търново дето е била.

те тогава по Янтра смога ще може да се копае с кирка.... Аз ако съм от В. Търново никога няма да позволя всичкото селянин да се изсипе в града ми.

Няма да се изсипе. Няма място. Един нов квартал само със Столични сгради за администрация и това е. Другото из полето да се строй и работи в него. Селата наоколо ще се оживят. Плевен и Ловеч също могат да поемат част от индустрията.

Общинарите дадоха милиони за "карта" и датчици за регистриране на замърсяването, но толкова ли не може да се намери сред тях един, ама поне един мислещ човек (Homo sapiens), който за 3 минути да анализира резултатите от това мерене?!?!??! В момента най-ниско е замърсяването в центъра и по протежение на основните булеварди - Цариградско, България, Сливница и Цар Борис III, а най-голямо е в кварталите, в които няма централно парно отопление. Какно говори това? За мен, че автомобилите замърсяват, но не те са най-големия замърсител! Мерките трябва да са насочени не срещу изтерзаните и без това шофьори, а срещу истинските причини за замърсяването - горенето на твърдо гориво, дърва и гуми, прелитането над града на самолетите и строителните обекти. Прах има навсякъде, но по света МИЯТ редовно, а при нас кметицата с огромна гордост съобщава, че тази година ще измият главните улици!!!!

тези измервателни станции са само за красота. За да се получат качествени данни трябват много повече датчици, както по хоризонталата, така и във височина. За момента измерванията им са все едно да мерим времето със слънчев часовник.

Защо общината взима мерки само за центъра? Нали беше отчетено най силно замърсяване на въздуха в кварталите Хиподрума, Павлово, Овча купел и д-р. ? Тези малоумници не виждат ли , че именно в тези райони както и във всички южни квартали движението е най-натоварено , защото всякаква измет и селски парвенюта се довлякоха в тези райони.

Доколкото разбирам самоковлийката ще бие шута на българите от центъра, за да може там да се настани екологичният конен транспорт. Иначе кладите в кварталите и в гетата си остават щот идват избори.

То това ще е следващия коз за изборите "Чист въздух в крайните квартали" и дебилите пак ще я изберат с радостно грухтене.

Софийската община да се погрижи и асфалтира, разчертае и обезопаси местата за паркиране, за които събират милиони изтичащи в публично-частното "партньорство". Т.нар. зони за платено паркиране са в трагично състояние, но пари се събират без елементарни грижи за паркоместата.

Що за смешници сте вие? Да бяхте взели решение да изтребите всичкото манго, което гори гуми, дърва, боклуци... И всички на въглища и автомобилно масло, но нееее-по-добре да продължим да прецакваме тези, които се изтрепват ит работа по цял ден и си плашат данъците. От сърце ви желая ОГРОМЕН протест, за който да чуят не само страните от ЕС.

Ал

Другият голям проблем е нарочното задръстване на София. Стратегия на СОС е да се затапва с ненужни светофари кръстовища и пешеходни пътеки, нарочно НЕ изгражда система за ЗЕЛЕНА ВЪЛНА. И това с едничката цел да се харчи повече бензин, да се прави повече оборот на Лукойл и да се усвояват повече средства за изграждане на инфраструктура. Проблемът е СОС!

в България е пълно със специалисти големи шофЕри, дето с вързани очи могат да ти кажат къде трябва и къде не да има светофари. Аман от разбирачи. Затова в по-натоварените кръстовища става задръстване колчем светофарите се развалят... щото е пълно със спецове дето по техните разбирания те са с най-голямото предимство.

Ал

Коментаторе, Съвсееееееем случайно такава ми е специалността. И със Софийските кръстовища мога да напиша цяла книга "Как НЕ трябва да се прави". Масов пример отскоро: бутончета за пешеходци на Всяко кръстовище. 10 милиона на вятъра!

Трябва да се премахнат бутоните за пешеходците където не е нужно. Няма никакъв смисъл.

Ал

Не само няма смисъл, но и пречат. Тези системи са предназначени за пешеходни пътеки като на трамвайните спирки на "Цар Борис III". Но пък няКОЙ усвои едни 10-на милиона...

Кой експерт и институт ще застане с името си защитавайки подобни мерки и кой и как ще поеме отговорност, ако тези мерки не донесат никаква промяна? Нима около Коледа, когато в София видимо нямаше коли стойностите не останаха същите. Докога властта ще си затваря очите и тероризира и без друго крайно рекетираните шофьори, а не реши проблема с издевателствата на горящите гуми и пластмаси. Застава пожарна, полиция, ХЕИ, Агенция за закрила на детето и купищата контролни органи и всеки, който гори гуми и пластмаси в дома си е с отнети родителски права, обявен за опасен за общественото здраве и живот и ... преместен.

Идиотщината в общината край няма. С какво точно новите мерки ще променят нещо? Ще забраните достъпа на коли в центъра? Ами вие да не мислите че хората плащат по 2 лева на час синя зона защото им е кеф? Плащат защото имат работа в центъра няма адекватен транспорт. И това зелено билетче не подобрява нищо, нали щеше да е безплатен транспорт?

След като Общината установи, че замърсяването е следствие на печките за твърдо гориво се е родил следния проект: Ще дават безплатно пелетни печки и пелети на сиганите. Това двъкаха по бТВ в неделя сутрин. Даааа, значи съм се прецакал, защото аз си купих пелетна печка за 3 бона, а пелетите си ги плащам.

Едни от най-големите замърсители са САМОЛЕТИТЕ, които денонощно прелитат над града, а това е ЗАБРАНЕНО и се допуска само по изклчение при спешна необходимост! Обаче, на диспечерите от РВД, които водят самолетите във въздуха, им дреме на шмайзерите, явно и те са недосегаеми... А също и разположението на летището в рамките на града е голям проблем по отношение на замърсяването, но за строителство на ново трябват мноого парета, а на Боко и Цоко не им се дават (то и на мен не ми се дават), а и подходящото място е чак към Пазарджик - те.е. далече, просто заради планининте наблизо няма такова. Но на чиновниците в общината също им дреме на оная работа за истинското решение на проблема и само се чудят каква по-голяма глупост да измислят...

Значи манго гори гуми и аз не мога да си заведа детето на училище. на 01. 01. 2018 година най голямо замърсяване колко ли коли имаше в София в движение

ами тези дето живеят в синята зона ще протестират пред Московска 33 съвсем скоро. Всички куриерски фирми ще изпищят... Всички таксиджии ще пищят... Щото проблема със замърсяването ще се оправи не РЕактивно, а ПРОактивно - една метличка и общинарите (най-вече съветниците) да позаметат мръсните улици. А тези МПС-та дето имат прекалени емисии на вредни неща трябва не да ги облагат с висок данък, а да ги спират изобщо. Всичко останало е само "ала-бала".

Улиците ще се мият всяка седмица през лятото.Сгради ще се рушат безпрахово.Глобата за кален до козирката самосвал,бетоновоз,камион-10 хил.лв. Цялата ром популация се грее на газ от Азербайджан и на ток.Ама те си го плащат,не ние. Фандъкова,смешна си. Едно кюмбе на въглища,за 24 ч.бълва цялата отрова на 10 автомобила вкупом.

в интерес на истината по повечето строежи в последните 5 години на изхода има един младеж с пароструйка дето сваля 90% от калта от камионите. Което е феноменален еволюционен напредък.