Мадрид си ”запазва” Каталуния, ако се управлява от Брюксел

Автономията на Каталуния ще остане временно преустановена, ако сепаратистът Карлес Пучдемон се опита да управлява областта от Брюксел.

Обратно в новината

Коментари - Мадрид си ”запазва” Каталуния, ако се управлява от Брюксел | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

каталуня тъкмо почна да се съвзема от кризата и нереза жункерас и перуката пучдемон отново я вкараха в лаината, никакви руски агенти не са, шилата идват от франция

Пучдемон е агент на Путин. Той иска работи срещу европейското единство и е подкрепян от руските хакери. Правилно Рахой не иска да позволи той да застане начело на провинцията. Пучдемон трябва да е в затвора защото е противник на Демокрацията

Истинско щастие за Испания е ,че в такъв отговорен политически момент има за премиер политик като Рахой, които с твърда ръка отстоява целостта на страната. По този начин той защитава и целостта на ЕС, Демокрацията и евроатлантическите ценности. Демокрацията е силна когато е защитена. Ние сме силни когато сме единни. Не може така някаква групичка да рече и да се отцепи. Тези избори както и предходните са нелегитимни защото бяха насочени срещу европейското единство и демокрацията.

Каталуния не е ложа в операта ,та някой да си я запазва.Тя сега е част от Испания - но със съответни права и задължения съгл. конституцията.Според това което се пише ,считам ,че Рахой нарушава конституцията,но не само това,той нарушава крехкото равновесие ,което досега е съществувало между Каталуния и централната власт в Мадрид.След допуснатите грешки и от двете страни ,според мен,връщане назад няма .Сега Рахой нажежи обстановката до край и това което следва е,или разделяне/разпад /на Испания ,най -вероятно бавно и мъчително ,или някаква форма на гражданска война или неподчинение...Във всички случаи лошо за цяла Испания...

Като си спомня, че навремето султан Абдул Хамид обяви конституция на османската империя. А тази конституция не позволява отделянето на българите в независима държава. Е, ако се спазваше османската конституция, трябваше сега да сме провинция на Република Турция.

Тогава, онбашията Борисоглу, що ходи редовно на доклад при султана?

Каталунците с цирковите им политически иновации и клоунадите на Пучи достигнаха невиждани висоти в цирковото изкуство . Пучи щял да управлява от чужбина , това ще е атракцията на представлението. За тяхно съжаление, бизнесът и ,политиката , избягват цирковите представление и ще трябва доста да позатегнат коланите след представлението, щото пари ще останат само хонорарите на главните актьори.

Тези същите испанци, които не дават независимост на баските и каталунците, реват за Гибралтар. Който пък се владее от Великобритания. Въпросът за връщането му е повдиган от всички испански правителства в последните 80-100 години, а Франко дори концентрира войски по границата с Гибралтар, рискувайки война с Великобритания. Но британците ще отговорят същото на испанците, че британските закони не позволяват връщането на Гибралтар на Испания

демократи - и едните, и другите ... хахахаха

И къде в конституцията на Испания пише, че ако избраният премиер на Каталуния управлява от разстояние автономната област, това дава право на централната власт да отнеме автономията й? И кво се тръшкат испанците толкова, Пучдемон да се върнел непременно в Испания/Каталуния?

никъде в конституцията на Испания НЕ пише и че Каталуния НЕ може да прави референдуми... ама ....

Мадрид е в шах. Въпреки натиска, сепаратистите пак спечелиха изборите. Ами сега? Рахой ще духа супата.

И защо "Рахой ще духа супата"? Според теб трябва да суспендира Конституцията, да въведе военно положение и да даде властта в Каталония на Пучико? Така ли трябва да постъпи един демократично избран от цяла Испания държавен лидер?

Паисий

Рахой не е демократично избран от цяла Испания държавен лидер! Той управлява в малцинство, ако не знаеш! Справи се първо с фактите. Партията му получи нещастните 28,7% и има под 1/3 от депутатите в парламента. Никой не иска да влиза в коалиция с него!

Руснаците искат военна база в Испания, а с тях играят евреите и американците. Нещата са направо прозрачни. Все някога ще се види, че Пучдемон е като нашия Иван Костов.

Едва ли е точно така. Но че там се носи дъх на махорка, самогон, вмирисана сельодка и мръсни валенки, си е 100% истина!

Storen

Интересно хрумване :) сигурен съм че руснаците биха искали военна база и в Калифорния, ама е също толкова вероятно колкото и в Испания.

Глупаци бе. Аз лесно се справям с такива. Я плутоний, я разстрел... па ако стане много очевадно - пускам му едно дело в съда и се оправдавам с конституцията.

срещу Пучдемон има дело, той затова избяга в Брюксел - явно не помниш дълго.

Има, ама е страхливец който прави кашата, после иска другите да я сърбат. Няколко милиона за избори при които се разбра, че 90% дето ги говореше са едва 16% за неговата партия и едва 54%, а не 90% за тези които искат да разцепят Испания. Т.е. както си беше и преди. И какво излиза... милиони хвърлени заради него, а той се крие и не стои като МЪЖ, както Навалин например.

Storen

Добро сравнение. Очевидно Рахой е почитател на силовите, репресивни действия подобно на Путин.. В Русия ще се чувства като у дома си. Май по му отива да е руски агент от Пучдемон който е демократ по убеждения.

Storen

И какво? Рахой си мисли че ще може да задържи Каталуния с бюрократични хитрости? Почвам да си мисля че този човек е дебил. Продължава да прави простотия след простотия. Ако правителството продължава с репресиите срещу каталунските лидери това само ще засили сепаратистките настроения там. Толкова ли не му стига мозъка да се сети?

Според теб, кое е по-правилното - да бъдат погазени Конституцията (за която са гласували и в Каталония) и законите или да бъдат отменени и създадени нови, в които да пише , че всяка група от народа на Испания, по свое усмотрение, може да си гласува насаме и да стане независима държава? Щото друг начин няма! И стига сте ревали за Косово, нещастни россолибещи сърбоманчета, защото в Косово глупакът Милошевич бе започнал война срещу народа, избивайки хиляди, вместо да решат проблема с беззаконията и произвола! Да, Косово си е една държава, управлявана от мафиоти и контрабандисти, но вината е на проруското марионетно управление на "социал-комундето" Милошевич. Там се проля много кръв и съвместният им живот вече е невъзможен.

БРЦК

Затова ли трибунала в ХАГА го оправда?

Storen

"Според теб, кое е по-правилното - да бъдат погазени Конституцията (за която са гласували и в Каталония)" Не трябва да се забравя че съвсем скоро (30те години на 20в.) Каталуния е съществувала, като независима демократична република, която е била присъединена към Испания с насилие, а не с дебати и гласуване. Били са буквално прегазени от фашистката коалиция на Франко, Хитлер и Мусолини, докато Англия и Франция са гледали безучастно, защото директната демокрация ги е плашила повече от фашизма. Каталунските лидери са изгнили по концентрационните лагери. Марионетките, които са били поставени на тяхно място са гласували каквото им наредят. Нека да не бъдем наивни.

"Почвам да си мисля че този човек е дебил." Не си мисли - БЪДИ СИГУРЕН. Всички западни политици са такива... даже им личи от пръв поглед!

Ами и сърбите да кажат, че си "запазват" Косово?

След 100 години няма да има Сърбия и сърби, всичко там ще е Косово.

Ами в Испания си има закони, които се съблюдават от властите. Заради един палячо-сепаратест в Испания няма да си променят конституцията и законите! Като толкова му се иска на тоя пучдемон да бъде каталунски шеф и ако има здрави топки, нека отиде и застане пред народа на Каталония! Ама щели да го осъдят и вкарат в затвора... Е и какво от това? тъкмо ще стане герой в борбата за независимост. Истинските лидери не се колебаят дори живота си да дадат за такава една кауза. Историята е пребогата на подобни примери. Нека да яхне коня, да размаха сабя и да поведе последователите си на бой срещу "омразният мадридски монархо-франкизъм", пък да видим колко ще тръгнат след него! Ако е водач, така трябва да постъпи!

Явно тези закони са едни за Испания и други за Сърбия и още някои малки държавици. А каталунците подобно на баските не са дори национално малцинство, както бяха косоварите в Сърбия, а цял един народ без своя държава. Имат територията си, но нямат право на своя държава върху тази територия. Която е окупирана от някаква по-голяма държава. А има и друго нещо. Франко извърши военен преврат срещу демократично избраното испанско правителство през 1936 г, разпали испанската гражданска война. Е, добре. не ка си управлява Испания (той умря едва в 1975 г). Но защо испанците наложиха на каталуния тоя фашистки или франкистки. авторитарен или тоталитарен режим? както искате го наречете. За цели 40 години почти. Не стига, че им е отнето правото на собствена държава, но им се налага от чуждия окупатор и франкистки режим, за който самите испанци са раздвоени в оценките си. Защо Франко не управляваше само Испания, а на Каталуния да предостави изборно самоуправление?

Заради един сепаратист!!! Доколкото помня, сепаратистите спечелиха изборите! ЯВНО НЕ Е САМО ЕДИН

И като не е само един колко са? Във всички случаи са по-малко от 50%! Местата в провинциалния парламент не са разпределени пропорционално на подадените гласове, знаеш ли го това? Но дори и да са 50/50, коя половина има повече право? Видя се на тези избори, че по-малко от половината са за отделяне на провинцията., а не както ревяха, че 90% от народа на Каталония иска независимост. Нещо много бързо забравихте каква песен пееше този след "референдума"?

Аз не разбирам какво толкова има да се ''управлява'' Каталуния от когото и да било!? Това е една изкуствена ситуация , която само ще вреди на имиджа на Барселона и Испания.

Явно демокрацията е само дакато оттърва на по-силните!!!

Ей, хора! Честитихте ли вчера на испанците техния национален празник, Банго Васил? Ако не сте и днес не е късно. Непременно го направете! Това е най-големият национален празник на Испания.