Ирак превзе петролните находища от кюрдите

Иракските войски контролират всички петролни находища, завзети от кюрдите след 2014 година.

Обратно в новината

Коментари - Ирак превзе петролните находища от кюрдите | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

То хубаво, но западните медии мълчат за това, какво именно става в Киркук през последните два дни с мирното кюрдско население...Ал Джазира дава кадри показващи, че "чистката" срещу кюрдското население там е напълно в стил Ислямска Държава и стотици хиляди бягат към районите 100% контролирани от кюрдските сили -- май се отваря нова война, този път в Ирак. Нали уж САЩ контролират иракските сили, какво по дяволите става?

Я ся, да добавя малко информация, дето тука не ви я дават: 1. Споразумението за отстъпването на Киркук не е между иракската армия и кюрдите, а между кюрдите от съперничащата на Барзани партия Патриотичен съюз на Кюрдистан (ПСК) и шиитските формирования - Хашд ал-Шааби, които са подкрепяни от Иран и много от тях се командват от ирански офицери. 2. Станалото се третира в доста от западните медии като успешен удар от страна на Иран върху интересите на САЩ, Саудитска Арабия и Израел (последните две дори открито подкрепиха референдума за независимост, а САЩ го подкрепят 4негласно" - чрез Германия). Не случайно в интернет се появиха снимки на членове на Хашд ал-Шааби стъпили върху американски, немски и кюрдски знамена. 3. "Сиренцето" на ПСК е създаването на нов регион, включващ провинциите Сюлеймания, Халапча и Киркук - с ново правителство. Сещате се кой ще го състави, нали? :)) 4. Падането на Киркук е станало, след като пешмерга на ПСК (около 80% от всички в района на Киркук) са отстъпили без бой. Избягалите от Киркук кюрди са стотици хиляди. Според някои съобщения, чест от пешмергата (не тези на ПСК) все пак са се съпротивлявали и има жерти и от двете страни. Някои кюрдски медии съобщават, че шиитите са обезглавявали заловени пешмерга.

Благодаря за информацията, аз написах коментар горе-долу по същото време и може би щях да го напиша другояче, ако бях прочел вашата информация. Кълбото на противоречия в района е ужасно! Все пак обаче, има сведения за участието и на иракската армия, а и в материала се казва за предупреждение на кюрдите към "Багдад". С други думи, не отпадат напълно въпросителните за ролята на САЩ в събитията - нали кюрдите са главната наземна сила, която съгласувано действува заедно с американците в Сирия? И сега такъв удар срещу тях в Ирак с участието на иракскара армия?

loyola

Ами да ги бомбандират незабавно! Първото нападение на САШ над Ирак беше "мотивирано" точно от независимостта на Кююрдите! Май виждаме двоен стандарт!

и кой те излъга, че САЩ са нападнали Ирак, заради независимост на кюрдите?

"кюрдска фракция за мирното отстъпване на град Киркук и близкостоящите петролни кладенци" - всичко е пари. Всички племенни вождове са милиардери. Единствено лидерите на ПКК не са богаташи.

Кюрдите са разделени на племена. Просто Иран и Ирак са предложили на кюрдските племена държащи Киркук пари за да се изтеглят, и освен това имаше слухове че Ирак ще плаща заплатите на кюрдското опълчение там. Нормално че местните вождове са предпочели парите и са отстъпили. Другата опция е била да воюват срещу обединените сили на Иран и Ирак + блокада от страна на Турция и голяма вероятност да загубят изобщо всичко.

Бунаци иракската армия е преоблечен Аскер. А коментирайте сега юнаци! Патриоти! Арслани! Еврокомисари!!!!!!!!!!!!!!!!

ко стана с прехвалените пишлемерги... де избягаха кат овце пред армията...

Оправете заглавието. Превзема се с бой, а от статията не се разбира някой да се е бил там......Кюрдите са си тръгнали просто....Пак опорни точки, май....

Тръганаха си но плачейки и така бягаха,че пушек се вдигаше !!! Турските червени барети преоблечени като иракски войници такъв го туриха на кюрдските мангали,че ще им държи влага за векове !!!!!!!

Оня лудия, с вратовръзката драсна клечката отново: Извънредно! Саакашвили подпали трети Майдан, хиляди щурмуват Радата в Киев, побоища и кръв

Те всички са луди и с вратовръзки . Кой от всички ?

Онзи, дето ги яде.

СЕГА ВЕЧЕ ИРАКЧАНИТЕ НЕ МОГАТ ДА КАЖАТ "КЮРДИСТАН ПРОБЛЕМ" - И НЩМА ПОВОД ЗА ПРОДЪЛЖАВАНЕ НА ВОЙНАТА :))) ... АМЕРИКАНСКИТЕ КУЧЕТА НА ЕВРЕИТЕ И АРАБИТЕ СИ ПРАВЕХА СМЕТКИТЕ ДА ИЗБУХНЕ ГРАЖДАНСКА ВОЙНА В ИРАК И ТЕ ПАК ДА МЕСТЯТ ПЕШКИТЕ :) .. А ТУРКОФИЛА БАРЗАНИ МУ КОПАЯТ ГРОБА ПАРТИЯТА НА КЮРДСКИТЕ КОМУНИСТИ

FuckTheEU

Всъщност не Ирак, а сащ си връщат нефтените находища. Или тук все още мислите, че сащ обесиха Садам затова че избил 5000 кюрда?

Споко, Оли, не се хадъхвай. Кюрдската държава няма да е нито в Ирак, нито в Турция. Сещаш ли се къде ще е?

Ще има вече и Северна и Южна Сирия .

В България , разбира се !Да заповядат ! Нали сме приятели ! Има толкова пустееща земя и жени за обработване !

А значи от кюрдите за два дена го взехте, от Ислямска държава се назландисвахте 3 години, та се наложи кюрдите да го освобождават територии. Ма много се размириса чесно

Кой всъщност има право над град Киркук? Това е въпросът, който витае в пространството. Историческа справка показва, че различни са хазяите на този град. Непосредствено след падането на Османската империя, града е бил населен преобладаващо с Туркмени. След откриването на нефта(1927г.), в града става бурна урбанизация. В 1957 г. половината от населението вече са кюрди. По времето на Садам Хюсеин, нещата се обръщат и в последните години, града е преобладаващо арабски. Събитията от последното денонощие, обаче показват, че право над града има по-силния, в случя това е Иракската армия.

Иракската армия е арабска. Ерго, съгласно изнесената от Вас информация, така преобладаващото местно население на Киркук с право е придобило полагащите му се залежи.

Сложен въпрос, който няма еднозначен отговор. Киркук е иракски град. Но липсата на монолитен иракски народ усложнява нещата до небесата и затова се получават недоразумения и кървави конфликти.

Да разбираме ли, че картата на петрола от Бл.Изток е преначертана? И сега какво- цените нагоре ли или надолу?

FuckTheEU

Има ли значение? Когато нефтът беше 160$ за барел, бензинът у нас достигна 2.60 лева. Сега нефтът като е около 40-50$ за барел, бензинът е 2.10. Всичко е демагогия, лъжат ви както си искат, цената на нефта няма почти нищо общо с цените на горивата - факт.

Когато нефта беше $140 за барел (руският) себестойността на бензина бе почти 60 ст./l, a сега е около 35ст. за литър.

Интересно е че кюрдите завладявар Рака без никакъв интерес а опускат петролните кладенци в Ирак! ДИР.БГ имате ли обяснение? Или САЩ са им платили повече за да тръгнат към Рака и да ръчкат в Сирия.

Кюрдите в Сирия и кюрдите в Ирак, не са едно цяло. Имат огромни различия и противоречиа. Дори кюрдите в Ирак са разделени на кюрдите на Барзани и кюрдите на Талабани. Поддръжниците на Талабани не се опълчиха на Иракската армия и това допринесе за бързия развои на събитята.

А Ирак използвала ли е съюзническата коалиция - авиация?

цру пак го издуха за ефтиния петрол.както ураганите издухаха краварските палтформи по мексиканския залив,и от това печелят арабите,първите приятели на цру,а рашките се подхилкват и си изнасят житото напук на краварските гмо продукти

Петрола мирише на барут.

Околностите на град Киркук са "перлата" на нефтодобива-1 000 000 барела/дневен добив. Предсавяте ли си колко много е това. Това е МНОГО нефт и пари. Арабите спечелиха битката за нефта. А кюрдите доказаха старата максима, че само мерак не стига, трябва сила и смелост да го постигнеш. Загубиха милионен град, за по-малко от един ден.

Не знам защо, но тази военна операция на иракската армия много ми напомня на една друга тяхна операция по превземането на петролните кладенци на Кюрд.. опс Кувейт. Отидоха като аслани, а се прибраха като нас....