Редкият скъпоценен камък танзанит бе представен у нас

Г-жа Рабия Мула, потомствен търговец на скъпоценни камъни от Танзания, представи един от най-скъпите и редки камъни в света – танзанита.

Обратно в новината

Коментари - Редкият скъпоценен камък танзанит бе представен у нас | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Камъка на Тарзан, царя на маймуните.

главно заради своято прозрачност, която го прави много привлекателен за производство на бижута...Иначе,поради относително ниската си твърдост лесно се наранява и е деликатен за носене...Освен това си сменя цветовете-пурпур, синьо,кафяво или жълто...Лансиран е от Тифани и е един от най-търсените камъни...

Танзанита не е скъпоценен камък! Води се полускъпоценен. Той е разновидност на минерала цоизит, силикат на алуминия и калция. Цената му е доста ниска, като се движи около 5 лв. за карат. Диаманта е стотици пъти по-скъп! Интересно какво се цели с тиражирането на тези откровени лъжи? Може би някой очаква, че народа ще се юрне да купува танзанит?

Да ти кажа честно бих купил ,ако ми намериш и по 15 лева за карат:-))).Понеже съм балък ,а ти си много отворен и всичко знаеш!! Когато си готов и ми намериш 20-30 карата ще ти ги изкупя по 15 лева,а ти си ги намирай по 5 лева:-)))

Трайчо Трайчо, спестявай 4е утре минава инкасатора, и боклука не си си плащал от 3 месеца ??

Утре да го представи в парламента, ония имат пари.

Бил по рядък от диамантите. Реално, диамантите изобщо не са редки. Цената им е изкуствено завишена и се е създал този мит, че са "редки", за да могат няколкото големи "производители" да тънат в пари.

viktor

снобщина.....чист каманяк...

Редкият скъпоиценен камък, който вчера бе представен у нас, бе откраднат от неизвестен извършител.

"..България е притегателно място за търговците на скъпоценни камъни.." Гледам само тръговци у нас, насекаде! Като не станаааме Швийцария, да станем поне Танзания!

Абе всичко сте написали , ама що не кажете по колко върви кило Танзанит. Щото като си получа социалните да взема да купя за жената.

Танзанита не е за такива бедни селяци като тебе. Той е за министри и депутати, които вземат големи комисионни от покупки на самолети, вертолети и други такива скъпи работи. А народеца в крайна сметка пак си остава оскубан.

На това българинът ще повярва, само през телефоннната слушалка.

Криптонит, кретенит.

В България има почва за всякакви измами - телефонни, имотни, банкови, политически... медийни

МИНИТЕ ЗА ТАНЗАНИТА В ТАНЗАНИЯ СА ДЪРЖАВНИ ..... А В БЪЛГАРИЯ ДЪНДИ ПРЕШЪС НА КАНАДСКИТЕ ЕВРЕИ И ЦК НА БКП ПРОИЗВЕЖДА ВСЯКА ГОДИНА ЗЛАТО ЗА 290 МИЛИОНА ДОЛАРА ОТ КОИТО БЪЛГАРИЯ ПОЛУЧАВА 2.9 МИЛИОНА ДОЛАРА НА ГОДИНА :))

ВСИЧКО ХУБАВО САМО ДЕТО КОМПАНИЯТА ДЕТО ДОБИВА ТАНЗАНИТ Е ДЪРЖАВНА .... А Г-ЖА РАБИЯ МУЛА НЕ Е КРАЛИЦА НА ТАНЗАНИЯ ЗА ДА Я ПРИТЕЖАВА :))) ... Выражение сын лейтенанта Шмидта прочно закрепилось в русском языке как синоним афериста и мошенника благодаря роману Ильфа и Петрова Золотой телёнок

Напоследък се пишат много глупости в дир.бг, тази е една от тях. Танзанитът е полускъпоценен камък, продава се едва ли не във всяка бижутерия в южната част на Африка (и на много места по света разбира се) и съвсем не е по-скъп от диаманта. Единственото вярно в статията е, че добива на танзанит намалява и като следствие се очаква да расте цената му, но съществено увеличение на цената му през последните 5 г. не се наблюдава.

Танзанита се продава под път и над път и не може да се сравнява с диаманта.Тази кака може да прилъже някоя чалга звезда,но не и информиран човек.

Бравост, г-жа Рабия Мула поне шарени камъчета пробутва (а едно колонизаторите на тях са ги пробутвали), а тукашните ромляни взимат 10 пъти повече от 'бедните пенсионери' само с едно телефонно обаждане. Значи българският рядък камък се нарича "българикус идиотикус" и трябва да го изнасяме в цял свят щото е 1 000 000 пъти по-рядък от диаманта ;))))

Обикновен природен кварц замърсен с някакви примеси, дето му придават син цвят. Сигурно има такива в всякакви разцветки. Ама щом има сноби да дават кинти, що да не им ги вземат.

Стойността на даден материал за мен се определя от това какви са наличностите, доколко е лесно да бъде добиван и най-важното - за какво може да бъде използван. Златото и платината са редки, а намират широко приложение за различни технически цели. Същото е положението и с диамантите. Това, че разни хора ползват тези материали, за да си правят дрънкулки, е жалко. Обаче танзанит ... освен че е син, с какво друго е известен, за какво може да се ползва?

Може да се ползва от хора като оная свинската министърка, дето си купува скъпи чанти, да се кичат с него. Купени с много пари - парите откраднати от народа.

Именно. Това изчерпва темата. То и рядкото щастие е рядко, но за какво може да бъде полезно? Ценността на даден материал се определя не само от неговата рядкост, а и от неговата полезност.

Какво е полезност?

Танзанитът хич не е ценен колкото диамант. Ама изобщо. Ако някоя фешън пача ще пуска колекция бижута с танзанит с целева група чалгаджийки и селски принцеси - О.К. Но иначе това не е скъпоценен камък.

Симеон-Хасан е нашето бъдеще.

Всичкото зло за България започна от идването на Мадридския Кретен. Симеон 2 е шедьовърът на Българското Пропадане, стореното от него е катастрофа за цялата ни История! омБостан Пенчев беше главна фигура в Национално Движение Симеон Втори Сакскскобургготски (НДСВ). Също и брадатият Валери Димитров от Сметната палата, от НДСВ. Огнян Герджиков, свален Председател на НС, от НДСВ, Каквато главна фигура (шеф на младежкото НДСВ) беше и Пеевски. Каквато МУТРА беше назначения от Симеон Втори Сакскскобургготски "Генерал" "Доктор" Бойко Борисов, да...от НДСВ. Каквито бяха Милен Велчев (НДСВ) - един изключителен икономист, обърнал лесно дългът в още по-голям дълг, дребното Василев (НДСВ) - чудесен организатор, продал БТК на "най-високата" цена, г-ца Хачикян (НДСВ) - взе безплатно апартамент и се отдаде (вероятно) на Родината си, и на близката, вечно близката, страхотната лекарствена спасителка Долорес Арсенова (НДСВ), г-н Влахов Легни-Стани (НДСВ) - пиеше силно, но с мярка в името на Царя Любка Качакова-Срамната (НДСВ), Шофьорът-убиец Борислав Великов (НДСВ, сега РБ) ... Ал Джабури (НДСВ), Красивият убиец Катев (НДСВ), Симеоновите синове... И другарката Кунева от НДСВ... ИСКРОВ от БНБ-КТБ от НДСВ... Преди идването на Мадридския Кретен - Сакскобургготски, Доган беше наврян в кучи г ъ з. Боклукът-"Цар" го извади на светло и управлява с него. И изкара на показ мутрата Борисов. Боклукът-"Цар" беше избран от ДВА МИЛИОНА образовани и необразовани БГ-МУХЛЬОВЦИ, и те, разбира се, са още в България - разни гербаджии и всякаква друга измет. Какво сте се разревали сега бе, бахти с к а п а н а т а чалгаджийска държава сте, в която живеете и се дразните взаимно. Тъпанари, малоумникът-"Цар" диша чист въздух в някоя от резиденциите си, а вие ще продължавате да го д у х а т е. Това ви се пада. Нещастници.

!!!

А защо не си заврат този танзанит в г.за?!

Всъщност главната новина е, че сме "на едно море разстояние от Турция", а досега имахме обща граница.

На баба и вълната е рядка. А скъпоценна е само глупостта на Дир-а. Врели - некипели. Никой не ги купува тея стъкълца по света..

Простак.

Някакъв африканец или африканта дошли тук и вече е национална новина.До какво доживяхме.

Африканка, ама близка гостенка на дир-а!

Танзанитът наистина е Цоизит с лавандулов цвят и е бил открит през 1967 г. в подножието на връх Килиманджаро, в Танзания, Африка, откъдето идва името му. Танзанит е най-известния цоизит. Той е прозрачен и син, цветът му се дължи от присъствието на елемента ванадий. Някои сини цоизити са естествено намирани, но болшинството от тях са продукт от термична обработка на кафяв цоизит. Температурата променя оксидираното състояние на ванадия и по този начин придава син цвят. Танзанита е втория по популярност син камък след сапфира. Той е рядък камък, с единствено находище в района на северна Танзания.

на скъпоценен камък за първи път чувам. Това също е диамант, защото друго не може да бъде, а оцветените в червено диаманти се наричат рубини, а тези в синьо....сапфири. Така че сравнението танзанит-диамант е неправилно. Твърдостта му според стълбицата на Моос за минералите също трябва да е 10, както за диамантите.

Диамантите са от вълерод Сапфирите са от двуалуминиев триокис Рубините са от двуалуминиев триокис + хром Танзанит - (Ca2Al3(SiO4)(Si2O7)O(OH)) + (Cr,Sr)

не съм прав, направих си справката в Уикипедията. Сапфира и рубина са корунди, а диаманта е чист въглерод.

Искаш да кажеш, такова животно нЕма, щото не съм го чУвал, а?

Има "такова животно" ;)), но чак толкова велико не е. При пътуване до едни острови, близки до Танзания, миналата година си закупих обици с два карата танзанит, отлично качество и 0.600 диаманти около централните камъни за .....1000евро!! Така че моля, рядък камък е, но не е чак чудо невиждано.

поради изчерпване на камъка в мината, цената се увеличава. в ЮАР цената му е много висока.

Аааа????....кво беше общото, м/у надписа на входа на мината и камъка?

Нищо. Сигурно на "журналистите" в дир им плащат на бройка думи, затова дописват какви ли не глупости.

Браво Дир! Отлично Михайлов! Тази новина ни пълни с нови знания и носи удовлетворение на всички любители на танзанита!

И сега всички очакваме с огромно нетърпение масивна кампания по телевизии, радиа, билборди и пр.

Това не би ли трябвало да е в раздел "Платена публикация"?

няма нужда - ние сами се сещаме, че е платена. :)))

Пиша коментар, понеже ми е любопитно дали ще има 2-ма човека които да се интересуват от тази новина и да кажат, браво на дира, това е полезна информация за мен.

ами като няма новини - какво да пуснат!? Освен пак нещо против Путин и Русия ... или... за танзанита.

Тази новина ме заитригува. Интересувам се от скъпоценни и полускъпоценни камъни, така, просто за обща култура, имам скромна колекцийка от полускъпоценни камъни.