Спира производството на видеомагнетофони

Японската компания Фунай електрик (Funai Electric), последният производител на видеомагнетофони в света, обяви края на производството.

Обратно в новината

Коментари - Спира производството на видеомагнетофони | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Комунягите наврето не даваха такива работи Само Виефове

егати тъкмо бях решил да си купя нов видеомагнетофон и те ги спряха :( sadpanda

Като дойде кабелната някъде през 90-те с ТВ1000, кво да прави един пубер, освен да разглоби няколко касети, да залепи краищата, да си направи няколко 4-5 часови (учудващо лентата се събираше без проблем на едната ролка), да пусне видеото да записва в 1ч, да спре екрана на телевизора, само видеото да бръмчи тихо докато записва и на сутринта ей ти 4 часа порно :) Като свършеше лентата видеото и телевизора се изключваха автоматично, а като се пуснеше телевизора и автоматично отиваше на първи канал, за заблуда на врага :) Нашите никога не ставаха на сутринта с първата мисъл да проверяват видеото.

телевизорите Фунай са много добри - моя изкара 30г. Даже и София 81 не изкара толкова (трябваше да му сменям кинескопа).

И ние имахме Фунай, някъде 94-та го купихме покрай световното. Уникалното, което тогава не бях виждал при другите е, че си беше с вградено видео. Изкара дълга и вярна служба.

Уж комунизъм,уж цензура,а всички имахме западна и японска аудио техника.

и то маркова , а сега всичко е боклук

1990-та, сервитьор в Кипър. Дадох цяла една месечна заплата за касетен дек Sansui (made in Japan) с HX-PRO система за запис на високите честоти без пренасищане на лентата и Dolby C. Бях безумно щастлив много време с тази машина. Това бе още по време на Корекомите у нас и изходна виза в паспорта за да можеш да излезеш в чужбина.

Тогава бях бомбенце и се радвах на една стара Унитра... В моментите,когато работеше. После беше първото Сони с обикновената механика. И оттогава през мене минаха десетки декове.Краста.И сега имам десетина...Дали нямам и към 700Касети?!

LeGrandTulup

Щастливец си бил! :) Между другото и сега в ибей се продават някакви върхови модели декове Nakamichi с резервни ремъци и глави за тях, както и някакво отделно устройство за калибровка. Сърбят ме ръцете за нещо такова... но времето им мина, за съжаление.

Аудио касетки се произвеждат още.

Темата бръкна в раната... Още стоят в шкафа заключени и на тъмно,номерирани,прашасали 50 бр авелинни ТДК,Панасоника синьо и червено,Национала с пеизажа на кутийката...Много бройки Санио и Джей Ви СИ... Само долари съм давал... Чисто нов Л Джи 6 глави и той прашасва... Еххх...Събирал съм като младеж на сви комшии видеокасетофоните да прехвърлям Рамбо на по 4 копия... Имах човек в Брайт Айдиас-страшна връзка за нови филми с чудно качество... Никой нямаше по-хубави касети в района от мене... Още си спомням на Ценрална гара Корекома,вътре имаше мечтания Акай,сребрист,международен победител VHS за 1988... 5-600долара... Така и си остана мечта... Ех,спомени по отминаващата младост...

Дека Сони с Peak Hold на светлинната индикация за нивото на записа? :)

Именно :) С графичния дисплей и сигнатура на командите вътре в самия него като на видео. Моторизирана вратичка и CD Diorect chinch.

Аналоговия запис няма аналог, както и аналоговата техника. Цифровата е по-компактна но много по-капризна.

обратното е капризната е аналоговата с цифровата може си праиш ко си искаш за тва се е наложила

И до днес си спомням секцията с ужасите в местната видеотека. Кутиите бяха по-особени, по-големи и бели (прозиращи) от обичайните черни непрозрачни. След време научих, че собственика е изгарял касетите накуп. Сърцето ме заболя ...

А ма грамофони с USB се произвеждат нали?

Можем да отдадем поклон на касетната техника - аудио и видео. Това бяха прецизни уреди, изискващи много прецизна механика. Именно степента на тази прецизност и качеството на използваните материали даваха толкова различни резултати при различни марки и модели. При касетните декове върхът беше триглавите машини при които третата глава възпроизвежда току що записваното от втората глава преди нея. Това за контрол на качеството на записа. При видео касетофоните за да се запише видеосигнал бе необходима много висока скорост между главите и лентата. За да не свършва бързо лентата, решението бе главите да правят пътечки по диагонал на лентата. Това изискваше наистина прецизна механика. Съжалявам, че толкова инженеринг и хитроумни решения си заминават в историята.

значи... след спиране използването на морзовата азбука и спирането на данните за нивото на река Дунав в сантиметри по Христо Ботев, това е поредната драма в моят живот..

LeGrandTulup

Явно не помниш времето, когато такава техника можеше да се купи само в Кореком, само с долари. При това трябваше да имаш и документ откъде ги имаш тези долари, ако отвън пред магазина те чакат цивилни ченгета. Купил ли си ги на черно - чака те присъда за валутно престъпление.

Поради необходимост от висока скорост на лентата, за запис на "високочестотния" видеосигнал, и за да не се ползва голямо количество лента, главите за запис станаха"headweel",т.е. въртящи се...

LeGrandTulup

Да, това, както и системата U-matic го спестих за да не влизам в големи подробности. Благодаря :)

това е не е толкова важно колкото убитите в германия!!!!!!!!!!!!!!!!!

Края на една епоха, за която много народ смятаха, че свърши преди десет години. Последната ми касета е Матрицата (едно от продълженията), май покрай някаква промоция на Мтел. Така и не е отваряна кутията (стои си с найлона).

колко искаш? :)))

Подарявам ти я. Пиши ми на личния.