НЕК предоговори условията с американските ”Марици”

НЕК подписа споразумения за промяна на дългосрочните договори с ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Марица Изток 1" и "Контур Глобал Марица Изток 3".

Обратно в новината

Коментари - НЕК предоговори условията с американските ”Марици” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Как ги излъгахте тези американци ? Нещо тук намирисва ...

И по този въпрос ни баламуркат! Договорено е да платим 700 милиона накуп които с лихвите ще са около 1 милиард за 10 години а щели да ни намалят с по 100 милиона всяка година! Който е учил аритметика може да си направи извода!

...ще се споразумеем за намалението което искате, Hо...накараите Kостоффф да върне комисионните които взе като ни ги продаде!

Това ми звучи като вица , татко ще ми купи колело , ама друг път ! Така и с американските ТЕЦ -Марица , ще продават по-евтино но, тока за гражданите няма да е по-евтин , а ще се е с 18% по-скъп ! Гадове мръсни !

Теца на Ковашки редом до американските бълва мръсотии и прави ток изкупуван на 165 лева но за него ни вопъл ни стон Американските го продаваха на Нек за 121 лева мегавата Не че ги защитавам

Мунчо, Мунчо и ще си останеш! Ами Ковачки, Патротичния фронт, Мигленчето, Раданчо и бат ти Боко са от една партия! Какво искаш? Питай Боко колко пъти отлага затварянето на блока на Бобов дол? Колко пъти натиска да се плаща на Ковачките топлпфикации и т.н.

НЕ Е ИСТИНА, ЧЕ ТАЗИ ТЕМЕНУЖКА Е МИНИСТЪР. СНОЩИ Я ГЛЕДАХ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА. ВСЯКА ВТОРА ДУМА, БЕШЕ, СТРАТЕГИЧЕСКИ ПАРТНЬОР. ГОВОРЕШЕ МНОГО БЪРЗО, НИЩО КОНКРЕТНО, САМО ЗАУЧЕНИ ФРАЗИ И СТРАТЕГИЧЕСКИ ПАРТНЬОР. ПЪЛНА ИЗЛАГАЦИЯ.

По голяма глупост не съм чел скоро "Общото намаление е 31%. С "Марица Изток 3" е 17% и 14% е намалението с "Марица Изток 1", допълни Петкова. " Да се смееш ли да ревеш ли ? Общо намаление такова нещо няма има осреднено т.е 17+14= 31 делено на две = 15.5 % това е реално намаление ... а не 31 % ... и НЕК реализира загуби 231 милиона а с тези 15 % те се намаляват със 100 милиона т.е пак ще има загуба ???? но в размер на 131 милиона .... Да се смееш ли да ревеш ли ...за пръв път виждам да се договорят страни, в която едната е винаги на загуба по-скоро това не е договорка а изнудване ....

По голяма глупост не съм чел скоро "Общото намаление е 31%. С "Марица Изток 3" е 17% и 14% е намалението с "Марица Изток 1", допълни Петкова. " Да се смееш ли да ревеш ли ? Общо намаление такова нещо няма има осреднено т.е 17-14= 31 делено на две = 15.5 % това е релонто намаление ... а не 31 % ... и НЕК реалицира загуби 231 милиона а с тези 15 % те се намаляват със 100 милионта т.е пак ще имазагуба ???? но в размер на 131 милиона .... Да се смееш ли да ревеш ли ...за пръв път виждам да се договнорят страни в която ездната е винаги на загуба ... по скоро това не е договорка а изнудване ....

""Общото намаление е 31%. С "Марица Изток 3" е 17% и 14% е намалението с "Марица Изток 1", допълни Петкова. " Петкова спешно да запише разширен курс по елементарна математика. Освен това на всяка от двете централи какъв е процентно дялът от общото им производство??

Хаххахаха министър на енергетиката с липсващ 6-ти клас или там когато са учили що е то процент и има ли почва у нас...

Едно не разбирам, при сключен явно неизгоден договор не се образува наказателно производство от прокуратурата.

bobsyn@

Изборът дали се разделя със 600 млн за минал период (ако контрагента ми фалира) или изплащане на задълженията и гарантиране на сигурни, макар и по-ниски приходни (от същия контрагент) за в бъдеще е предварително ясен.

натионализатя и ван gogo

"Общото намаление е 31%. С "Марица Изток 3" е 17% и 14% е намалението с "Марица Изток 1", допълни Петкова.

Годишната загуба е 231 милиона, а сега ще намалее със 100. Значи отново са се договорили за загуба от 130 милиона годишно. Освен това НЕК ще вземе 700 милиона заем, за да им плати сега, а някога (до 10 години) щял да икономиса 1 милиард. Страхотни преговарящи имаме! Браво! Все тях да избираме!

а с уестингхаус експеримент ли си правим на наша територия и за наша сметка като друг реактор не са строили в света,а ние искаме точно те да строят.е това е да експериментираш със страната си.или ще грамне или няма да грамне.

Та викам да си дойдем на думата.Ха кажи сега Теменужке с колко е намалението на цената на тока!С 31% или с 15,5%?Ха да видим сега!Къде си учило моето момиче?Щом на такъв важен отрасъл си имаме такъв министър,боже опази!Това,че не си за тоя пост;много добре го знаеш.Въпросът е:защо си приела?А тоя до теб на снимката прави в държавата каквото си поиска!Добре е,че вътрешния министър е социолог,защото можеше да е и гинеколог!

Има една поговорка: които не става за счетоводител, става ревизор. Аз ще е допълня, а които не става и за ревизор става Министър на енергетиката. Предполагам знаете, че Теменужка е един от хората унищожили Държавния финансов контрол

боико що се прави че са подписали изгоден договор.трябва да си неграмотен или заблудена душичка за да повярваш.за наще американски партньори ще теглим каквито и да е заеми и на каква цена ще сме длъжни да изкопуваме ел.енергията от нашите приятели?

Тук пишат само идиоти!!!!

Интересно на държавните тецове които работят на ниски цени,плащат ли им когато не работят и не произвеждат енергия!За да плащат на американските централи когато не работят ,не остават пари да плащат на мините!Баси откачената държава!И каква конкуренция,каква енергетика,направо отвратително!Все пак се появи малко светлина !Когато Борисов -1 падна и тези договори станаха обществено достояния,защото преди това не посмяха да ги публикуват,се видя какво е ставало!Енергията на хората не отиде съвсем напразно,въпреки че средно 15.5%,а не 31% ,както казват е доста малко,при условие че 13 години са ни доили с милиони!

думата средно претеглено? Но принципно си прав.

Бочо пак сух!Хем преподписа тези договори през 2012 с Мариците за 15год.,хем сега приказва какво се било правело,сякаш не е чел,какво подписва тогава!А Костов трябва да плаща загубите,подписал първоначално през 2002г. или който и да е,трябва да бъде съден,затова че е приел договореност в ущърб на държавата,НЕК да плаща ,когато тецовете не работят!Това наистине е безумие!Който не работи,пак ще яде,и за колко се е продал?

"Общото намаление е 31%. С "Марица Изток 3" е 17% и 14% е намалението с "Марица Изток 1", допълни Петкова. " Е на това се вика висша математика. Сега като и намалят и фотоволтаичната енергия с още 20 % и цената на тока ще спадне с 51%.

А дали текста е коректен.....това питаш ли се?

До кога ще търпим тези малоумници от снимката, та те дори не могат да смятат боклуците от ГЕРБ. За бога братя излезте и гласувайте, не заслужават нито едно кметско място камо ли президент да имаме излъчен от тъпанарите от партия ГЕРБ.

Нещо като либерализиране на пазарна няма ли да се случи, или си продължавате да си я карате по комунистически?

Договор танту за кукриго. Тия двамата на снимката са хвани единия удари другия ,трябва да ги върнат в чатвърти клас да си припомнят сметките в проценти.За народа няма намаление на цената ,така че за него шменти капели е това договаряне.

Или стратегически експлоататори и колонизатори. В България много народ и то най -вече във владтта работи за интересите на Америка.

Много елементарен опит за манипулация на министъра. Проблемът не е в двете централи. Дано да има повече фирми като AES в България.

от всичкото това "договаряне",така и не стана ясна цената на която НЕК це изкупува енергия. дали е случайно,или пък цената не е за казване

ГЕРБ-така лъжат,че сами си вярват. Някои държави с подобни договори успяха с лекота да ги анолират и си пратиха министрите,които са ги подписали в затвора .Нашето слугуващо правителство ги успокоява че ще са вечни в България и ще си на крадат както си искат.

Съвсем скоро ще се разбере, че тази сделка е много по-тъмна отколкото изглежда и едва ли ще има изгода за българските данъкоплатци, или ако има то тя вероятно ще е незначителна ! Ние сме си виновни или поне тези, които се връзват на приказките на герб, бсп, дпс и подобни политически "реформаторски" креатури !

Петкова уточни, че само за миналата година загубите, които НЕК е претърпял от тези централи е 231 млн. лева. "Общият ефект, който очакваме да бъде реализиран за НЕК до изтичането на тези договори е около 1 млрд. лв. или приблизително около 100 млн. лв. на година, които НЕК ще успее да спести в резултат на това предоговаряне", заяви Петкова. България - благотворително за САЩ!!!

Как така 31%? Ако имам 2 сметки в банката с по 5% лихва, значи ли че имам 10% лихва? Ако е така, направо да отворя 20 сметки и 100% ще имам лихва!

Чудесно! НО! Прави впечатление неграмотността на Министъра! Надявам се, да не го прави нарочно! Имаме 14% и 17% отстъпки! Които тя събира!!!! И прави 31% !!! Хайде сметнете сами: ако имаме по 100 лева от двете: 1. 17% от 100 = 17лв 2. 14% от 100= 14лв т.е. Имаме общо за 200лв - 31 лв отстъпка... което прави всъщност 15,5 % отстъпка!!!

Значи аз разбрах, че сега НЕК ще тегли заем от 600 милиона, заради америка и нейните ТЕЦове!!! #Кой загроби НЕК? Преди това прочетох мнипулацийката ""Общото намаление е 31%. С "Марица Изток 3" е 17% и 14% е намалението с "Марица Изток 1", допълни Петкова." Тази Калинка Нушкина Прасева Петкова или се прави на идиотка или си е такава! За мен 14 и 17% прави 15,5%, ако базите зад процентите са равни, но явно тя толкова си може. Добре, че нямаме 10 централи, току виж от ГРОБ изкарали 150% намалението.

Явно сме направили сметките по едно и също време - нямах за цел да дублирам коментара Ви!

Няма проблеми. Почти всички хора са на същото мнение, защото манипулациите им станаха вече очеВАДни. Сега остава тегленето на нов заем от нови 600 милиона, понеже онези 16 милиарда вече ги откраднаха и просто свършиха... Да не говорим за предишните 8 милиарда от 2014 г.....

БATKO

Добре, де. Защо НЕК трябва да взема нов заем при огромни лихви, след като Боко вече взе 16 милиарда и едно основанията му беше точно дългът на НЕК? Или Боко вече опапа 16-те милиарда и сега точи нови заеми през държавните фирми.

е хубаво цвете, ама не може да смята.

Ама нали на всички стана ясно, че НАМАЛЯТ ЦЕНАТА на т.нар. "разполагаемост" т.е изкупната цена на ел.енергията от Американските ТЕ-ли си остава същата и няма да рефлектира върху крайния потребител. И още нещо - икономията е по 100 млн. на година / 12 месеца е по 8.333 млн. на месец При дефиит в НЕК в момента 4 милиарда - т.е това е нищо!!!!!!! Пак прах в очите на простосмъртните!!!!!!!!! Не ми се живее в тая държава - терминал 2 ме зове......

И още нещо. Аз не искам да вярвам, че една велика държава ще сключи такъв убийствен договор с приятелска страна. Там има подставени лица. Гаргамел и някои други са взели не само комисионни а също така - парични потоци. Помните ли как по Бойково време АЕЦ Белене щеше да бъде изкупена от американски инвеститор. После се оказа, че зад него стои нашенския Риск електроникс.

симо

Тя ВЕЛИКАТА държава точно такива договори сключва с ПРИЯТЕЛСКИТЕ държави.С ъс СУВЕРЕННИТЕ това е невъзможно.

"Общото намаление е 31%. С "Марица Изток 3" е 17% и 14% е намалението с "Марица Изток 1", допълни Петкова."Тия явно нямат първи клас щом не могат да смятат,най-простата сметка показва,че общото намаление е само 15,5% ако изобщо е вярно.Сега вместо 600млн. загуби ще имаме само 500млн. голямо успокоение няма що.Всяка нормална държава би прекратила веднага тези корупционни сделки защото досега са източили 3,5млрд. и благодарение на боко и кръгът Капитал койти държи 12% от тези централи чрез офшорки ще източат още 3млрд.Евала боко ще си напълните бездънните гуши.

Манипулацията е огромна.Прави чест на м-ра на енергетиката ,че каза ясно и категорично няма намаление на цената на продаваното електричество от американците,а само се намаляват плащанията към американските централи ,когато не работят.Костов е договорил работят или неработят американските централи България-НЕК плаща.Велик финансист е Костов за 30 милиона комисиони в собственият му джоб.

белия циганин продаде, не, подари България, даже сега ние плащаме ?!?!?!?!!?! когато не им работи централата построена на наша земя

От подписаните договори по времето на Иван Костов до днес, Борисов е единственият премиер който намалява заплащането на държавата към американските "Марици". Това е неоспорима истина, а смрадта по форумите може да храчи с опорни точки колкото си пожелае.

Само не разбрах защо БЕХ пак ще тегли заем ....да покрива задължения които в краина сметка няма да доведат до по изгодно предоговаряне. Нали държавата тегли едни милярди

Класическа манипулация стил ББ. Да видим логиката, като се съобразяваме с доказаната истина - Бойко лъже чрез полуистини: Да започнем от елементарното: едната централа намалява с 14, другата със 17 %. Двете заедно - 31. Хайде бе ! Къде преподават такава математика, в пожарникарското училище ли ? Второ: някой долу написа, че договорът на Гаргамел предвижда (грубо казано) заплащане на непроизведена и некупена електроенергия. Колкото по малко купим - по скъпа, колкото повече купим по малко ще ни струва. Но НЕК не купува (от там са вероятно задълженията, за некупена енергия). Защо не купува - защото му излиза скъпо, по-скъпо от еленергията от която и да е друга централа, с изключение на ВЕИ. Да разшифроваме: американците са казали "плащайте задълженията" Бойко плаща и обещава да купи повече ток, например за сметка на спряната ТЕЦ Варна. Това ще доведе до някакво намаление на цената от средно около 15 % (а не 31). Т.е. американците не са отстъпили НИЩО. Жал ми е за горкото голямо и дебело момче. Не му отива на външността така да се извърта, така да лъже собственият си народ.

Добре ,че има един свестен министър председател!А това за заробването е пълна клевета!Преди да пишете глупости се позаинтересувайте кой и кога е сключвал заробващите договори!Всичко останало е пропаганда "а ла" "Сириза"!

И ти получи договорите и пееш от първо лице единствено число.Я ходи ....

.. ти всъщност нищо не казваш! а уж беше кадър на АДВФК ?! колко е щетата за държавата? Кой е подписал неизгодните договори ?? Кой ще дадете на прокурор ?? Как ще се възстановят парите ?? Какви са реалните цифри от неизгодните договори?? С колко ги коригирахте ?? Опааааа ти не можеш да отговориш на нито един от тези въпроси .... въртиопашка такава

Жалко , че неграмотни министри ни решават съдбините. Виж Боко и не питай за "ЕКСПЕТТИТЕ И ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ" МУ!

Браво! Всеки лев, който се връща в държавата помага за подобряване на положението ни.

Питам се как ли се чувстват тези, които си дадоха гласът за герб.Отчайваща работа е това което чета.Смазаха ни.

Защо не сте пуснали цялото изказване на кака Петкова? "Това, което успяхме с американските партньори да постигнем като договореност във връзка с намаляването на цената за разполагаемост, не искам някой да очаква, че това нещо ще се отрази пряко върху цената на тока. Това ще позволи на НЕК да свие дефицита и цената на тока да бъде задържана по някакъв начин" По кой начин, Стрино????