Налагат тримесечен мораториум върху износа на дървесина

Парламентарната комисия по земеделие в 43-тото Народно събрание реши да се наложи тримесечен мораториум върху износа на необработен дървен материал.

Обратно в новината

Коментари - Налагат тримесечен мораториум върху износа на дървесина | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тук всички се палят и са големи разбирачи по всичко!Да отидат да изкарат поне по един семестър лесовъдство,но защо ли? То по принцип бългорина от всичко разбира-политика,футбол и т.н.,та защо ли сега всички знаят как да се оправи гората!повечето от тези многознайковци не са стъпвали сигурно на повече от сто метра от пътя в гората-виждат сомо от прозореца на колата.Както пише тук един форумец-в енергетиката далаверата е с много по-големи мащаби,дайте да забраним износа на ток и всичко ще е наред-няма да копаем въглища в Марица-Изток и така ще запазим полето там/нали и това е природа/,или да премахнем соларните паркове-и те са на плодородни поля и ливади.Друг пише,че като остане дървесината тук ще се открият нови работни места.И като произведем много нови мебели и други дървесни изделия ,какво ще ги правим?Аз и сега не виждам опашки пред мебелните магазини.Ще ги изнасяме?Ама има конкуренция,българина все търси вносно-много често с право.И кото се открият нови работни места в дървопреработката,колко ще се закрият в дърводобива?Въобще, всеки се пали без дасе замисля. Някой тук бе написал,че нямало държава в света,която изнася необработена дървесина.Ами пълни глупости-да вземе малко да се осведоми. Просто толкова глупости прочетох тук,че вече не ми се пише,имам разлика от много други тук!

Не мога да разбера какво целиш с твоята пропаганда. Често правим разходки в планините. Повечето малки пътчета са в ужасно състояние от виетнамките и джуганите. На места се движиш, като в коридор ( от двете старни има стени с дървета ) На направени разширения по главния път, дърветата се претоварват на тирове и потеглят винаги в една посока. Има места, дети е като след ядрен взрив... Но иначе добре пишещ.

Аз да се обадя също. Не знам за другите многознайковци, но съгласен ли си че има поголовна сеч и на доста места, земята е като преживяла ядрен взрив? Поне кажи тогава като си разбирач и ти е писнало - защо не се залесяват големи площи, които иначе са като афганистан? Имаш ли обяснение? Не ми защитавай тия лесовъди, които си затварят очите и взимат подкупи, а обясни как да се действа! Оставям настрана честните лесовъди и горски пазачи, но те са капчица в морето от продажници. Ти видял ли си какво е на всеки пет метра - ГОЛА ЗЕМЯ и "нашарена" като след военна бомбардировка от изсечени безразборно дървета? И то, дървета, здрави, на по 80 години! Борове, дъбове, буки! Някога е било и място, което попива излишната вода, и сега.... Горко на селото, което е близо до там, ако с изсипе пороен дъжд. И това е само едната част от мястото, и СЪЩОТО МЯСТО СЛЕД 6 ГОДИНИ Е ВСЕ ГОЛО! Това е обаче едно от многото места, които си стои така - ГРОЗНО, БЕЗНАДЕЖДНО И БЕЗВЪЗВРАТНО ГОЛО! Та.... кажи какво се ПРАВИ СЪС ЗАЛЕСЯВАНЕТО!? Много правилно пишеш, но МНОГО ПРОПУСКИ ИМАШ -започва се от залесяването, на всяко изсечено дърво трябва поне две засадени. Вземи пример от американските лесовъди- там са направени едни "квадранти" - изсече ли се една гора, на следващата(която е засадена и има 10 годишен растеж) се възобновява като ресурс, и на празното пак се сади. Такива "квадранти" има, за да се оползотвори стабилно и балансирано гората, но без да се пипат вековните гори! Това тук не знам дали го правят освен в защитените райони и паркове. Безнес се прави не да си алчен и да взимаш повече, а да го правиш с мярка, за да може този бизнес да съществува и след 50 години. Познай за България повечето, които имат такъв "бизнес" дали след 50 години ще оцелият! Гарантирам ти отговора - НЕ! Защото няма какво да секат. Това е идеята сега да се говори и да се вземат адекватни мерки, поне процеса доста да се забави и през това време да се натиснат отговорните и да се напънат да садят!

ли се разбрахте с деписието, колкото за замажете очичките?

Народа спи. Няма го. Ако излезе някой, то е щото е отишъл да заработи нещо. Е има и увлечени, но те бързо отпадат... Никой няма полза народа да се събуди, щото събуди ли се може и да не стои пред парламента, а да им счупи главите, както и трябва. После ще е лесно и съвсем друго. И понеже това няма да се случи никога... Промяна няма да има.

Смях или... рев(ирония)... Това, политиците са интересно "племе"... Народът наистина ли си трае и за това важно и национално богатство като гората, че не иска да застане пред парламента(минимум 500 000 човека поне) и да каже: "СТИГА ТОЛКОВА КРАЖБИ, НАПРАВЕТЕ НЕЩО СМИСЛЕНО И НЕ ГОВОРЕТЕ А ДЕЙСТВАЙТЕ ДА ЗАЩИТИТЕ НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ"???!! Чак се дивя колко са плоски и кухи тези политикани, да си мислят, че обществото ще бъде замазано с такива "правилни" техни решения. Мораториумът е твърде кратък и ..... твърде удобен за тях и за дървесните фирми. Папкат парички все пак... Неудобно им е да спират кранчето веднага.... Последните, не че няма да се притеснят особено, но ще продължават да секат... Толкова ли им е трудна работата на убавците, политикани. Толкова ли са изплюти от ненаяждане, че се чедят със жалък нескопосан опит да прикрият несериозността на проблема, като дават три(??) месечен мораториум при положение че трябва да е минимум 15 години!? Поне да бяха наложили и закон за залесяване на гората(опресняващата част) и да наложат на фирмите, които изсичат - да засаждат празното! Няма безплатно на този свят, така че, тия щом секат - да си засадят изсеченото. Все пак... нали трябва възобновяеми ресурси и това им е бизнеса! Но като алчността им е в повече и законът е като... продънена улица, не разбират че дървесината е до време! Да им имам тюфлеците нагли и самозабравили се човекоподобни!

Много са малко хората, които наистина разбират горския сектор. Проблемите в сектора са точно поради политиците и тяхната постоянна намеса,неработещата и корумпирана съдебна система създаде фирми, които нямат страх от закона. В енергетиката злоупотребите са много по-големи, тогава да спрем и износа на ток!

Защо го няма растежът на бълг. икономика? Както в останалите отрасли така и в този отрасъл не запазихме дървопреработващите предприятия и пазари, а изнасяме суровина?!До кога ще се вихри крадливата и бездарна посредственост?Едва ли има друга страна по света, която да изнася необработен дървен материал! Вече четвърт век безобразията в горите, дърводобива и дървопреработващата промишленост продължават по една единствена причина- властта попадна в неподходящи хора- неграмотни, алчни, егоисти и продажници. Сега е необходим не временен мораториум, а пълна забрана на износа на суровина! Необходима е и съзидателна реформа в целия сектор!Който иска да печели да направи това като положи усилия. Да вложи идеи, талант и съзидателен труд.

БРАВО!

По-добре късно ,от-колкото никога -Добре ще е и да ги изкарат от сивия сектор ,защото 80% работят не легално ,а после всички искат пенсии, болнични и др обещетения.

Налагат тримесечен мораториум върху износа на дървесина Абе не налагайте този мораториум.Сека ще почне една сеч , като за последно.

Никакви мораториуми няма да ги спрат.Заврени в горите ни секат ли,секат.КОНТРОЛА МУ Е МАЙКАТА,НО ДАЙТЕ НА ЛЕСНИЧЕИТЕ ОРЪЖИЕ,ЗАЩОТО ДРУГИТЕ СЕ ДВИЖАТ НА ГЛУТНИЦИ И САМ ЧОВЕК,НЕВЪОРЪЖЕН Е БЕЗСИЛЕН.

Малко са 3 месеца. Трябва да са 30 години поне, за да може природата да се възстанови. За 3 месеца тези унищожители само ще се прегрупират и ще станат по -силни.

Съгласен съм забраната за износ на дървесина да е за минимум 30 години, а за Турция да е за минимум 300 години.Тази варварска сеч на дървесина е резултат на антибългарската политика която води турската партия.А анози т.н. уж законна сеч си е чиста проба узаконена кражба.

PS. След многократно подавани сигнали до полицията разбрах, че те не проверяват камионите които превозват дървесината, тъй като това не било тяхна работа. Редно е Министърът на МВР също да включи целия състав на министерството за борба с дървената мафия.

От 20 г. се сече поголовно.....нищо не остана.Знаете кои са дерибеите в региона:((

КАКТО ТУРЦИЯ,ГЪРЦИЯ И МАКЕДОНИЯ НЕ ИЗНАСЯТ, ТАКА И БЪЛГАРИЯ НЕ ТРЯБВА ДА ИЗНАСЯ ДЪРВЕСИНА ! ПЪЛЕН МОРАТОРИУМ, ПОНЕ НЯКОЛКО ГОДИНИ ИЛИ С БЪЛГАРСКАТА ГОРА И ПРИРОДА Е СВЪРШЕНО !!

Три месеца звучат като преразпределяне на баницата.

България от рай ,превърната в пустиня.Тотално унищожена природа.Казахстан от пустиня превърнат в рай,масово залесяване .Народ ,който си унищожава горите е глупав народ-думите на Велик Мъдрец.Изнасят най хубавата дървесина ,най вече от частно пристанище в Бургас ,товарят я на турски кораби.Има списък на унищожителите на българската природа "Черен списък на унищожителите на българската природа"-Човек само като го чете изпитва гадост.Този списък е преведен на няколко чужди езика.Първенство държат в изсичане на горите ДПС.Кръгът "дървена мафия"-Доган,Местан,Бесоолу и др.Използват цигани ,предимно от Котел за поголовния сеч.Мерки никакви.

Налагат тримесечен мораториум върху износа на дървесина Дървесината, като нищо може да изкара и повече от три месеца на склад.

Три месеца, много, бе! Три дни стигат!

Това не означава че ще се направи. Ако бяха забранили износа на дървесина отдавна, щяхме да имаме мебелни фабрики, фабрики за хартия... т.е. работни места за специалисти, принадена стойност! С рязането на трупи имаме само далевера и нищо друго!

Прав си, но в България няма политици държавници. Има "политици"келеперджии.

ми като имат стадо насреща си, така ще е!

Налагат тримесечен мораториум върху износа на дървесина В отговор на това Доган наредил преди влизането на закона неговите фирми сега да изсекат толкова, колкото им се полага за три месеца напред.

Приветствам решението на Атака и Патриотичният фронт да излязат с общо предложение. Абе тия партии, с еднакви програми, какво толкова голямо ги разделя и прави едва ли не врагове. Аз лично обяснение нямам.

Единия е кум на другия :)

Красноречиво подсещане дървената мафия да си плати вноската и да продължи да го прави методично и постоянно !! Мислите ли, че някой го е еня за българската гора ??? Съжалявам за истината , която ме души отвътре !

очаквайте в близко бъдеще "удар под кръста" от страна на дпс!

Ще видите, че в наближаващата предизборна кампания този акт ще бъде отчетен като враждебен към бизнеса на Партията и Фирмата. Да не говорим, че по същество това е само едно добро начало, нищо повече, ако остане еднократен акт. Незаконната сеч може да бъде спряна. Трябва да бъде спряна. Че не остана гора за бъдещите царе, тип Сакскобурготски!

Можем ли да броим това за първият удар върху дървената мафия от много години насам? Ако бяхме сторили това през 90-та година и бяхме заставили хората да засаждат толкова, колкото изсичат, днес може би щеше да е друго положението. Но пак е добре, че налагат мораториум.

Изрязаха горите мамицата им! Ще превърнат България във втори Афганистан! (За тези, които не знаят в близкото минало Афганистан е бил покрит изцяло с гори, а сега е пустош).

Сега циганите като се обидят и рипнат и от три- месечен срока бързо ще стане на три дни.

Фирмите с доказана дейност от дърводобива да залесяват минимум два пъти повече, от изсечените площи за които имат официално разрешение.

МНОГО ИДИОТСКО РЕШЕНИЕ .... НЯКОЙ ХОДИЛ ЛИ Е ДА БЕРЕ ТРУПИ В СНЕГА И КАЛТА .... ... СТАВА САМО С ГАЗ 66 ВИЕТНАМКА .... А ГОРАТА ИЗСЪХВА ЧАК КЪМ МАЙ - КОГАТО МОРАТОРИУМА ЩЕ ИЗТЕЧЕ :))

"Последна точка от решението гласи, че срокът влиза в сила от 6 април 2015 г.,

И ПРЕЗ ЮЛИ ЩЕ ПАЛНАТ ГОРИТЕ , А ПРЕЗ АВГУСТ ЩЕ РЕЗАТ :)))

Цяла зима в района Своге, Огоя, Ябланица, Нови Искър и Искрец не е спирало претоварването от "Виетнамки", "Джогани", "Праги" и други подобни на "ТИР"-ове. Само от Батулия на такива камиони са изнесенеи над 1000 кубика предимно иглолистна дървесина. Кратък е този срок.

Сега манго три месеца ще залесява та да има какво да се сече още поне тридесет години !!!!!!!!! Това ми звучи точно като три дни няма да пипаме новите милиарди , е и кво ????

И какво? 3 месеца ще складират и после наново

крайно време беше стига незаконна печалба на дърветата мафия -мутрите

30 години трябват

Това е добре, на теория... Как ще се налага ефективно обаче...