България може да получава газ от центровете в Западна Европа

След 2019 г. България може да получава газ от най-големите газови центрове в Западна Европа по новия газов проект на словашката "Юстрийм".

Обратно в новината

Коментари - България може да получава газ от центровете в Западна Европа | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ДА, ИЗТЪРВАХА НАРОЧНО ПИТОМНОТО, ЗА ДА ГОНЯТ ДИВОТО !

Значение: Възможността една държава да внася руски газ от Германия, Украйна, Турция, Гърция или Македония.

Много мудни тия европейци бе. Путин подписа само СПОРОЗУМЕНИЕ за НАМЕРЕНИЕ за строеж на газопровод и каза, че след месец пуска газта по него. Па тия ще им трябва години да го построят.

Скъсах те ни с тая газ. От север, от юг, от изток от запад, отзад, отпред. То голямо предлагане, голямо чудо. Направо сме смешни. Е, как да се уважава такава държава.

И какво ти пречи, че се предлагат различни алтернативи? Аз съм за.

А, нищо! Само дето очевидно защото си Р. Овч. не си вдянал сарказма.

САЩ субсидира втечненият газ за ЕС от повишените цени за далечният изток. Рускияте тръби обаче ще закарат евтин газ и сериозно ще подбият цената на втечненият газ за далечният изток. След години тези хъбове в западна Европа ще продават на по високи цени.

повече предлагане - по-ниски цени! Повече конкуриращи се, толкова по-ниски цени. За момента няма конкуренция на руския газ и затова си плащаме, като попове най-високата цена в ЕС!

Ама имали тук хора които мислят че втечнен метан от майната си ще им излезе по-сигурно и по-евтино от тръбата.

А на каква цена ще получаваме газ? Щото ако е на тази сега или по-висока за какво ни е?

Ти дето слагаш минус си за по-висока цена ли че не разбрах?

още ли не си в затвора?Нестига, че изпра 300 милиона евро и гърмя пресата за теб 2007г, че си задминал Доктора?

В България не щем ГАЗсрам......И Русия не е единствения източник!!!

Да, Русия не е източника на нашия срам.

Никога не ме е било срам, че съм българин. Това обаче мога да го кажа само във минало свършено невъзвратимо време.

ако държиш, може и ром да те наричаме!

Не съм казал , че ще се откажа от народността си. Моите предци са се борили в Егейска Македония за правото си да се наричат Българи и да говорят на български език.

Вместо руска газ от Турция ще можем да внасяме Руска газ от Европа. Сега вече се чувствам диверцифициран и (у)спокоен.

от ТЮурция, а и от Европа(западна) може да купуваме тази газ, която ни е по-евтина, ОК? Сега купуваме най-скъпата газ и то само и единствено от русопитеците!

газ.През 2019 година, най- евтиният газ ще е в Китай, на базата на договора, който сключиха с Русия за доставака на газ за 400 милиарда долара.Така, че от Китай, през Индия, Иран, Турция, Гърция, Македония, Италия,Австрия, Словакия и - ХОП в България!

Да, ама договор още няма и не се знае дали ще има! След 5 години Русия ще се разпадне, Китай ще си гепи своя Сибир, анексиран по-рано от руската Империя и ще си точ газот безплатно от вече построения от руснаците газопровод, в който Китай няма намерение да инвестира и 1 рубла!!

си, братле! Анексиран Сибир - това само пън може да го измисли. Какво, китайски ли е бил преди? Ами анексираната от англичаните Америка кво да я правим?

само дето тенденциите са Китай да стане най-евтиният нетен износител на шистов газ и петрол. Т.е. тръбата, която евентуално путеф ще построи, ако има пари, а той няма, ще бъда канализационна за отпадучните води на Китай към тайгата.

А центровете в Западна Европа от къде получават газ?

Цар си на тъпите въпроси! Евала и машала!

Ало управляващите ква стана тя сега? Вместо хъб получаваме друг трибуквен атрибет пак започващ с Х. Сега освен газа ще плащаме и транзитни такси на половин Европа вместо да ги получаваме. Пак ни прецакахте, като не мислите, а послушно изпълнявате нарежданията! Време е за българска СИРИЗА - някой да защитава интересите на народа и да краде по-малко!

Вярно.

Интересно, защо словаците и австрийците са по-умерени,когато става дума за Русия и руски газ? Ами просто е! Щото си знаят интересите и сега ще ни продават руска газ, а ние като много умни, ще плащаме заедно с транзитните такси на всички посредници до Централна Европа и обратно до нас! Човек не може да се освободи напълно единствено от глупостта си, защото тя е до живот!

И как Словакия продава руската газ по евтино на Украйна?? Кажи бе?? Нали си умен?? Ама май не си??

Няма значение по колко ще продава на Украйна - въпросът е, че за самата Словакия газта ще е по-евтина, както и, че ще прибира такси - нещо, което в момента самата Украйна прави, и тези такси са почти 1 МЛРД. долара годишно!

Е, как точно разбра, че продава по-евтино! Или дай да приказваме глупости, щото имаме време! А и парите които украинците сега подаряват за транзита на синчето на Байдън, едва ли им помагат да се спасят от зависимост! Само че сега тя е от рода на нашите Марици с друг адресат! Щото управниците им са по-тъпи и по-марионетни и от нашите! Или по-алчни!

каква стана тя? Русия строи до Турция и Гърция, оттам Македония, Сърбия, Унгария и Австрия, които не са се отказали. От Баумгартен до Братислава се ходи пеш, така да се каже, а австрийците си издействаха навремето удължаване на газопровод "Дружба", който стигаше до Словакия. Та като стигне руския газ до Баумгартен, после реверсивно ще ходи до Словакия, Украйна и Румъния по стария газопровод, пък каквото остане по дъното, ще е за нас. Познайте колко ще струва, след като обиколи Европа. Така се диверсифицирАхме, че свят ще ни се извие. Но нейсе, може и без гащи, ама да сме в Европа, белким тя даде по нещо да си прикрием срамотиите.

И как от гръцката граница ще стигне до Македония, Сърбия, Австрия, Унгария??

Как ли - ами погледни карта на Европа...

Ами както иска! Руснаците подават до границата на една цена, както искат от Европа, а нататък - всеки се бръква и строи тръба, ако иска газ! И разрешава на всички да му ползват тръбата, както е в "енергийния пакет", каквото и да значи това! А дотогава Русия ще построи договорените с Китай тръбопроводи и ще доставя на надежден партньор, със стабилна иконимика и независима външна политика, количеството, което я прави независима от прищевките на САЩ, Украйна и марионетките от Европа! На който му харесва - харесва! На който не - да си пее песента, че е независим и да плаща като поп за независимостта си! То както се знае, свободата си има цена! И не всеки може да я плати!

А след някоя друга година ще получаваме газ, който няколко пъти е обиколил Земята по разни тръби и хъбове! :-D

Ако е с още $100 за 1000 кубика по-евтин, тогава какъв е проблемът?

Ама разбира се,че е възможно да се диверсифицират доставките на газ.Винаги има възможности.Ако путин иска да продава трябва да се конкурира.А той иска да е монополист и всички да му се кланят.Макар,че до 2019 има много време и путин до тогава няма да е фактор в политиката.Ако бъде жив изобщо.

Шило

Изправени сме пред сериозна дилема- руски газ от хъба в Словакия и руски газ без хъба в Турция....Мдааа...

Шило

не "без", а "през" хъба в Турция.Интересно, транзита, как ще се отрази на крайната цена?

Като има цени , ще ги мислим!! Хъб в Словакия има, такъв в Турция няма и едва ли ще има. Трябва и голямо газохранилище, а то струва пари!!

3евзек

Първо виж колко доставчика има в газовия хъб, после си помисли как се отразява монополът. Дали е повече от транзитната такса, която в днешно време през наша територия е смешна - около $2 на 1000 кубика.

от Турция и Гърция ще може да купуваме най-евтиния газ, не само руски, ОК? От западна Европа ще може да купуваме най-евтиния газ, не само руски, ОК? Сега купуваме най-скъпия газ и то само руски, ОК? Да променим ли статуквото или да си останем руски балъци?

"ОК" след всяко изречение няма да те направи американец, созе! Ония са умни хора! А не балъци като тебе!

Плевенчани в подобни случаи казват: "За гарата през Кайлъка"!

от сегашната и после говорете. Това че губим сегашните транзитни такси,не бъдещите ...които щяхме да имаме от ЮП е отделен ио не маловажен въпрос. Поучете се поне малко от гърците и не представяйте едно поражение за победа.

FT: България търси 3,5 млрд. евро заеми Георги Брандийски - 30 януари 2015, 09:17 След 2 трудни години с 5 правителства, протести и банкова криза България през 2015 година може би се връща към нещо близо до нормалното, пише Файненшъл таймс. Благословена с по-голяма стабилност, но със значителен фискален дефицит и заеми за връщане, страната планира да събере 6,9 милиарда лева (3,5 милиарда евро) от облигационни емисии тази година. Инвеститорите обаче все още вероятно са бдителни към рисковете на една страна с бавен растеж и нестабилност в близкото минало, отбелязва авторът на статията във "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

Имайки предвид, че годишно получаваме ДВА МИЛИАРДА ЕВРО от ЕС и най-вече , че 2.3 милиона българи работят на Запад с което заработават поне още два милиарда евро, естествено е да скъсаме с Русия и да приемем Европа за свой дом. Руснаците може и да плачат, но бизнеса си е бизнес. Интереса клати калпака. Досвиданя братушки, сбогом .

А колко пари внасяме в ЕС бе умник? Като се прибавят и редицата ограничения и квоти за бизнеса, както и двойния стандарт ... по-добре без ЕС!

3евзек

700-800 милиона лева на година. Не евро.

Какви квоти за бизнеса, бе Ганьо? Ти бизнес някога правил ли си? Откакто България е в ЕС най-малкото с Румъния се отвориха редица нови сътрудничества между фирми и пазари. Да не говорим колко експорт има за Западна Европа. Дори ароматизаторите за кенеф в Сейнсбърис, една от водещите британски търговски вериги, са произведени в България.

... че трябва да купуваме руска газ от Европа, макар и по-скъпа от директния внос от Русия, защото .... Европа ни е "роден дом"! Отворен съм да чуя и други глупости!

Глупости на търкалета. Не бъркая супата и мухите. Не бъркай патриотизмът и идиотизмът. Има шанс да станем енергийно-транспортна страна а се превръщаме в обикновен потребител. Какви глупости бръщолевиш за мигрантвки поток или екропейски програми!

Сбогом Русия ще каже през 2018 г. когато изтича договор за доставка на газ през Украйна. И газопровод спре. Няма да бъдете неприятно изненадани, защото тогава всека европейска страна ще се погреже първо за себе си, а уж ако има излишък и тук ще докара. Нищо лично. Only business

И какво ще направи Русия?? Нищо!! Пак ще снабдява през Украйна!! Ако Русия няма нужда от парите на ЕС, ОК , супер. Ние ще се оправим и без тях!! Между другото защо не оставите Украйна на мира??

Кога руснаците ще разберете, че идва времето, когато ще се договаряте директно с ЕС като икономически субект? И няма как да ползвате природните си богатства за политическо влияние към малките държави от ЕС?

газът в Аушвиц си беше полски, т.е. европейски, много демократичен, нали :) Що да не се разнообразим = диверсифицираме?

Определяща е цената, на която България получава суровините, а не на всяка цена. Това е българският първоопределящ интерес! Иначе ще ходим прислужващ персонал по света!

В момента плащаме най-скъпия газ в ЕС благодарение на Р.Овч

Вместо да получаваме газ директно от Русия ще го получаваме същия, но през Словакия! А може и през Германия за "по-евтино"!? Важното е, че и от държави с "европейски ценности", пък кво значат тук някакви си национални интереси.... Правят ни на идиоти!

Тебе не те правят!! Важна е само цената!!

... от къде си сигурен, че ще е по-евтин от трета страна, а направо от Русия - по-скъп!? Да ти имам "логиката"!

В ЗАПАДНА ЕВРОПА СЕ ИЗПОЛЗВА ОКОЛО 28 ПРОЦЕНТА РУСКИ ГАЗ. Повтарям само около 30 процента. Тези ''филми'', че ЕС е зависим от рускоя газ , са усмивки от старите ленти. При положение, че Путин вече обяви война на Европа, абсолютно нормално е да скъсаме всякакви отношения с Русия, най-вече енергийни.

да затворим...та да ти харесаме???

Предлагам България да изкупи обратно цялата недвижимост на руснаци. Като по-голям процент парите да дадат тези, дето толкова войнствено се настроили. Ако заместо клавиатура държали автомат - отдавна от Русия нищо да не се остана

И да пратят германски фирми за монтажа на тръбите, че на'ще ще оскъпят проекта поне 3 пъти.

Ами проекта изглежда доста по евтин от ЮП!! Руските фирми най много оскъпяват проектите!!

Така се прави нормален проект!!

има огромна разлика между политически и икономически изгоден проект. Словенците не случайно гонят вече средното европейско ниво... ама комундетата, русофили не вдяват от икономика!

А ти разлика между Словакия и Словения правиш ли?

Пропускат нещо много важно - България щеше да прибира стотици милиони ЕВРО такси от Южен Поток годишно, сега не само няма да прибира, ами ще загуби сегашните 100 млн. долара годишно от транзит и ще плаща, и ПО-СКЪПА ГАЗ! Не, че съм подстрекател, но някой хора са за разстрел!

щеше, след 34 години.

За сметка на това още след 4 (ЧЕТИРИ) години, не само ще спре транзита за Гърция и Турция през България, а и ще се наложи да купуваме скъпа "демократична евро" газ от Европа, която най-вероятно отново ще е руска.

Ако се беше осъществил проектът ЮП, така или иначе щяхме да загубим транзитните такси, които в момента получаваме за пренос на газ към Гърция и Македония! Новите транзитни такси от ЮП щяха да са евентуално след 20 години, евентуално при натовареност на тръбата от над 90%, което не е реално, какти и при цена на петрол около 100$. Но огромните лихви към Газпром щяхме да плащаме всяка година!

турците по-прости ли ги смяташ от нашите гъзолизци, та се натискат всички тръби да минават през тях, и да стават енергиен разпределител и център?

Правилното заглавие е: "България може да получава РУСКИ газ от центровете в Западна Европа" :))) пОРЕДНАТА ТЪПНЯ.

Само ти си тъп в случая, важна е само цената!! Няма значение от къде и как. Словакия и сега продава на Украйна руски газ по евтино!!

ЕС ще ни изгради тръбопровода, по европейски проект, без пари. После при всяко положение ще има по-евтин от руския газ. Браво. Хубаво е ,че сме в ЕС.

ни облъчват вече няколко пъти с този проект Юстрийм, с някакви газови центрове в Зап.Европа и т.н. съмнителни идеи. Нека да кажат просто и ясно, като спре газът през Украйна, с какво и от къде ще се компенсира. Например като спрат да постъпват Х милиарда куб. метра от Русия през Украйна, от къде ще дойдат Y + Z + ... милиарда кубически метра газ, така че Y + Z + ... = X ???

По добре да имаме избор да купуваме от различни тръби за да не може да ни изнудва доставчика с високи цени. Като имаш избор ще купиш по-евтината газ. Като нямаш избор ще пълни джоба на путин.

И защо досега не сме купували по евтината газ? Румънците добиват петрол и газ, защо не сме купували от тях примерно? Защото по-евтина от руската за сега - НЯМА!

не обичам да ми се говори наизуст и с някакви клишета, характерно за герберастките българомразци, и с опорни точки. А още повече мразя тези, които искат една зависимост да я сменят с друга. Като искат избор, да кажат тези терминали с каква газ и откъде ще ги пълнят. Като им е скъпо, да затворят северен поток. Стига с тези демагогии, лъжи и простотии.

Нуждите на България от природен газ са сравнително малки като обем в сравнение със страни като Германия и Франция. Като се изградят интерконекторните връзки, каквото по същество представлява този проект, ще можем да получаваме газ от германската мрежа. Цената на газа за Германия е много ниска - под 350$ за 1000 куб.м. Със всичните му транзитни разходи няма как цената за нас да набъбне над 400$., колкото го купуваме в момента. (Разходите за транзит се движат около 2-3 $ на 100 км за 1000 куб.м) За доставките и количествата ще имат грижата германците от името на ЕС. Не виждам повод за драми, напротив...

ама ти си мислиш, че като секне газа през Украйна, цената за Германия ще остане същата? Аз пък виждам повод за големи драми, да сме живи и здрави, ще видим как ЕС ще се разпадне, дано да няма много жертви.

Русия директно ви отцепва! Оправяйте се както си искате,проблема си е ваш!

Тоест руснаците да се оправят както могат, проблема си е техен!! Ние газ ще намерим ,ама те пари няма да намерят!!

то от тебе едни пари........

Затваряме руските реактори на АЕЦ Козлодуй , прави американски и ....Прощчай Григорий. Скъсахме оковите на руските окупатори.

...и плащаш яко. Ама наистина яко. Само да те открехна - токът от руските реактори е по 4 ст, а от американските ще е 13 ст (прогнозна)...и бас слагам, че ще излети нагоре. Не случайно не кой да е, а англичаните се отказаха от американските тенекета - а защо ли? Пич, няма руско, няма американско - има изгодно и неизгодно - толкова ли не можеш да разбереш?

Хайде честито русофили. България вече ще е свободна да купува от този дето дава по-евтино. Няма да е вързана за един доставчик и да снася крупни суми на путин :)

ЕС има милиарди евро, парите на се проблем. Отделно Полша ще стане най-големия производител на газ за ЕС. Ще купуваме полска газ. Ще купуваме и от скандинавските находища, от САЩ с танкери. Много добре замислено. ЕС е велика общност. Няма проблем който да не можем да решим.

Ти си за освидетелстване. Танкери?.. Пренос на каквото и да било с танкер НЕ е по-евтино от тръбата. Освен това в цената на газа ще се включат терминали, които ще трябва да се изграждат за тези "танкери" (наричат се газовози, между другото) и т.н. Така, че по въпроса за "евтиното" айде без... Доматите не ги ядем с колците.

Хумора Ви в случая е неподходящ, но както и материала отразява отношението към България. Станахме "канарчетата" на Европа Пропуснали са само доставките на газ от Западна Европа към Русия? "... транспортира газ от Русия до Балканите или от Запада до Балканите..."

Преди 25+ години същите такива оптимисти като тебе чертаеха светлото икономическо бъдеще пред СИВ по абсолютно същия начин!

Саше, Сашее-е-е... Я да посмятаме - например, на Европа и трябват годишно (от Русия) около 30 000 000 000 кубика. Да предположим, че този газ се сгъсти някак си - той става течен при сгъстяване (110-140):1 - оттам - 30 000 000 000 делено на 140 = 215 000 000 кубически метра втечнен газ. Един танкер може да поеме до 4000-5000 кубически метра втечнен газ - и това означава почти 54000 курса годишно, или около 150 на ден. При това трябва да има още 150, които се връщат, и още толкова, които се пълнят с газ. Т.е. - за това упражнение са нужни някъде към 500 танкера (не знам някой да има толкова) - а за терминалите да не говорим. Та си направи сметка колко ще е евтин този газ; представи си, че фирмата ти потребява много газ, и трябва да решиш откъде да го купиш. Хайде давай, смятай!

Оказа се, че България има и други варианти за газ! Стига умишлено да не се потдържа 100% зависимост от Русия.

Ти глупак ли си? Знаеш ли колко ще струва?

На глупаци ни правехте ВИЕ!

Най вероятно ще е по евтино от сега. В момента плащаме най-скъпия газ в ЕС благодарение на Р.Овч. Колкото е по малко корумпирана една страна толкова по-евтино плаща.

За можене-може, ама колко ще струва?!!!

А Кога же продължът пътя на ЖЖ - Какви тикви са на тази територия) АА УУУУУУУ

ЕВРОПЕЙСКИЯТ ГАЗ - НАЙ-ДОБРИЯТ ГАЗ НА СВЕТА!

ДЕМОКРАТИЧЕСКИ С ХАМЕРСКАИ МИРИС

И аз мога да отида от София до Виена, но за по-пряко и по-евтино ще мина през Токио!

Колкото и да обикаля газа по тръбите, разстоянието до Сибир винаги ще е по - голямо. От Сибир /Уренгой/ да не би да идва без пари.

може ли само да попитам Словакия откъде получава газ? Има значителни собствени находища? Не - получава го от Русия... ама защо докато стигне до България да не мине през още няколко страни?

НЕ ПЛАЧИ МАИКО НЕ ТЪЖИ !!!НЯМА ЛИ ВЕЧЕ НИКАКВИ БЪЛГАРИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ТАЗИ НЯКОГАШНА ДЪРЖАВА Б-Я ! КАКВА Е ТАЗИ РОБСКА ТЕРИТОРИЯ С НЕЗВЕСНИ ЦЕЛИ ЗА БЪДЕЩЕТО НА ТЕЗИ КОИТО СА ОСТАНАЛИ - ИЛИ ВСИЧКИТЕ СА МАНГАЛИ ОТ СТОЛИПЕНОВОИ ТЯХНИТЕ РОДНИНИ

БATKO

Защо преди да пишете глупости не проверите каква е цената на газа в Западна Европа. А тя е поне с 50% по-висока от настоящата цена в България. Докато дойде дотук ще стане 100% по-висока. Кой ще купува газ в България, ако струва два пъти повече? Или ще не принуждават като американските ТЕЦове и фотоволтаици да купуваме задължително газ на огромна цена. Аман от многознайковци!

ще ни отцепят нас и румънците,като намалят доставките през Украйна. Затова се търси спасителен вариант през Словакия.

беше обещан за да е по-евтино от Южен поток ама май ББ само с обещания си остава. И с насаден опиумен мак около несъществуващ завод / ама мака точно ще го има /.

И цената ще е само малко по-висока от тази на Газпроп. Но този газ ще е демократичен и евроатлантически. Ми така де. Закво ни е директна тръба, като може да си купуваме през 10 държави ...