Преди дни собственици на земя в Монтанско се оплакаха, че фирма, без тяхното знание, е регистрирала договори за собствената им земя, че ще я обработва. В същото време собствениците или сами си я обработват, или са я дали на други фермери под аренда.

На някои от земеделците дори собствената земя е взета под наем от въпросната фирма и след това е отдадена на друга фирма с един и същи собственик.

Хората се притесняват, че ще засеят земите си и след това някой друг ще им обере реколтата.

От фирмата регистратор се уповават на решение на ВАС, с което фирми имат право да сключват такива договори.

Във връзка с получени сигнали за преотдаване на земеделска земя чрез договори за наем на несобствениците, придобили известност като "бели петна",
Министерството на земеделието, храните и горите заяви, че е реагирало своевременно и категорично.

Със свое писмо на 19 юли т.г. министърът на земеделието, храните и горите е наредил на областните дирекции "Земеделие" всички договори, представяни в общинските служби по земеделие за регистрация да бъдат проверени за връзката на наемодателя със собствеността на имота или наличието на пълномощно от собственик.

В случаите, в които тази връзка не е установена, служителите на общинска служба земеделие уведомяват лицата, вносители на договора за регистрация, за предоставяне в срок на допълнителни доказателства по отношение на правата за сключване на договори.

Ако поисканата информация не е предоставена, общинска служба земеделие не регистрира договорите и уведомява районната прокуратура.

Към момента такива действия са предприети за 79 случая в областите Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Монтана, Разград, Русе, Силистра, Смолян, Шумен и Ямбол, като са уведомени съответните районни прокуратури.

От аграрното ведомство уверяват, че не само не се допусна регистриране на такива договори, но и всички подобни опити се предават на компетентните органи.