"Не позволявайте да ви крадат", призова д-р Райчинов и уточни, че ще заведе дело срещу вицепремиера като гражданин, а не като лекар или председател на съюза, предаде БТА.

През декември, когато от съюза отказаха да подпишат Националния рамков договор и поискаха оставката на Дянков заради пренасочените към бюджета здравни вноски, той отвърна невъзмутимо: "От началото на мандата може би около 20 пъти са ми я искали, така че отдавна съм претръпнал. Защо ми искат оставката - защото се вижда друг пример за нереформиран сектор".

Според Райчинов, друг проблем е непрекъснатото прехвърляне на дейности от Министерството на здравеопазването към НЗОК и заплащането им отново със здравни вноски.
"Казват, че държавата дава 15 млн. лева за ин витро - това е абсолютна лъжа. Тази година за първи път държавата не дава една стотинка за програмите ин витро. Всички българи, които си плащаме здравните вноски, финансираме програмата ин витро, защото парите са взети от здравните осигуровки, а не от държавата", обясни д-р Райчинов.

По думите му не може за всичко, което не е благополучно в здравеопазването, да се обвиняват лекарите.
Няма как да преглътна това, след като средствата са ни ограничени, болниците ни са още на ниво 19 век и ние да искаме от тези хора да правят чудеса - не може. Няма как лекарите да бъдат непрекъснато преследвани, плюти и гонени. Логично е да напуснат тази държава и аз лично ги съветвам да го направят - нямат работа в тази държава", каза председателят на БЛС, цитиран от БГНЕС.

Той допълни, че в Европа в момента има около 300 000 вакантни места за медици, а българските лекари са висококвалифицирани и отговарят на всички изисквания. Например сега във Франция всеки четвърти анестезиолог е българин.