"Това не са бонуси, а е напълно законен начин за разпределяне на средствата. Не се утвърждава методиката от контролния съвет. Касата не е със статут на държавно дружество. Средствата са разпределяни, като е спазен законът", каза Нешева, цитирана от БГНЕС.

"И като говорим за законност – все още никой не знае как са разпределени 340 млн. лева, трансферирани от касата към Министерството на здравеопазването", заяви още тя.

По думите на Нели Нешева, между нея и вече бившия зам.-министър на здравеопазването Гергана Павлова не е имало конфликт. Тя не отговори дали има някакъв натиск за цените на лекарствата, заради които беше уволнена Павлова.

В същото време Нешева каза, че я притеснява фактът, че Гергана Павлова, която е председател на Надзорния съвет на НЗОК, е освободена, "а трябва да се разпределят средствата".

По-късно парламентът прие оставката на Нешева след около два часа дебати. Самата Нешева не присъства, което накара депутати да отбележат, че хората са в залата, когато ги назначават, но ги няма, когато ги отстраняват.

Вчера от ГЕРБ заявиха, че на Нешева може да бъде предложен друг пост в управлението на държавата, и по-специално в сферата на здравеопазването.

В срок до един месец ще бъде предложен и избран нов управител на НЗОК.

Председателят на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване Деница Сачева коментира случая по БНР така: "Работата на Министерството на здравеопазването е непрозрачна. Освен петте милиона лв. бонуси, раздадени от здравния министър неясно как и защо, има още едни 340 млн. лв., с които НЗОК субсидира министерството през 2011 г. Отчет за тези пари ние не сме видели. За тази година в бюджета на НЗОК има планирани 100 млн. лв., с които Касата отново да субсидира министерството. В разпределянето на тези големи пари прозира лобизъм – има ли го или го няма. Учудващо би било Нели Нешева да си отиде, защото е взела 12 хил. лв. бонус, а здравният министър, който не може да обясни как е раздал 5 млн. лв. и за какво е похарчил 340 млн. лв. от Здравната каса, да остане и да продължи да се занимава с управлението на системата".

Въпросните 340 млн. лв. и 100 млн. лв. са гласувани в закона за бюджета като трансфер от здравната каса към министерството. Конституционният съд образува дело през януари по искане на опозицията заради тази разпоредба.

"Средствата (за бонусите) не са дадени на бюрократи и администратори, а на хора от спешната помощ, от домовете за медикосоциални грижи, от регионалните здравни инспекции", обясни неотдавна министър Стефан Константинов и попита риторично: "Не е ли разхищение на човешки живот линейки да не достигат навреме, защото нямаме екипи?".