Днес се проведе среща, на която са били обсъдени стратегията за развитие, инфраструктурата и шума от дискотеки и барове късно вечер. Николчев съобщи, че съвместно с туроператорите ще бъде изискано от общината и от държавата да се конкретизират мерки, ще бъде изпратено и писмо до премиера Бойко Борисов.

"Примерно ще предложим само в закрити заведения да има музика след 24.00 часа, защото тя е наистина един огромен бич за комплекса. Ние ще напишем една съвместна декларация или писмо до общината, до министерството на енергетиката и туризма, в което да искаме едни сериозни правила относно шума в комплекса”, допълни хотелиерът, цитиран от "Фокус".

Част от масовото недоволството са и високите децибели от DJ партита, които се провеждат на открито през нощта на самия плаж и събират около 15 - 20 000 почитатели на хаус, техно и транс музиката, предаде БТА.

Директорът на РПУ Несебър Стайко Манев увери, че след подаден сигнал униформените съставят констативен протокол, но общината си "затваря очите" за глобите и голяма част от актовете отпадат. Той коментира, че след това собствениците отново пускат музиката силно. Само за последния месец проверките са установили, че има едни и същи собственици на заведения, на които са им съставени по 10-11 протокола заради нарушения с децибелите, а всяка нощ има оплаквания от туристи, който не могат да спят, уточни Манев.

Туроператори се оплакаха и от шума на остарелите автобуси и клаксоните на автомобили, които денонощно обикалят комплекса. Георги Николчев предложи на входовете и изходите на Слънчев бряг да се поставят табели, които да приканват шофьорите да не използват клаксони. Според туроператорите, ако не бъде разрешен въпросът с шума, това ще бъде основният проблем, който ще "убие" най-големия туристически курорт по българското Черноморие.

Според тях санкциите за вдигане на шум трябва да бъдат високи, като такива трябва да има и за туристите под 18 години, които посещават заведенията с консумация на алкохол. 
"Може би ще трябва и в Слънчев бряг, подобно на Испания и други курорти, да се развива младежки туризъм на определени места. За да не може младежите да безпокоят хората, които са дошли наистина да почиват и да си върнем по-възрастните туристи, тъй като младежите скъсиха изключително много сезона в Слънчев бряг. Той започва рязко в началото на юли и свършва към края на август, докато преди имахме туристи от април до средата на октомври и дори в края на октомври в определени моменти”, коментира още Георги Николчев.
В същото време бяха изнесени данни, според които туристите в Слънчев бряг в момента са около 400 000.

Междувременно се оказа, че вече в скандинавските страни Слънчев бряг се е превърнал в символ на разврат, обилно полят с алкохол. Шведската мебелна компания "ИКЕА" използва в рекламата си името на курорта. В клипа баща и майка казват на дъщеря си: "Мислим, че си прекалено малка, за да те пуснем в Слънчев бряг", съобщи БНТ.

Още в началото на юни чужди дипломати заявиха, че българските власти трябва да предприемат сериозни мерки срещу незаконните обменни бюра в Слънчев бряг и фирмите, които нелегално продават екскурзии.