Те публикуваха на фейсбук страниците си кратки коментари в защита на Фандъкова, тъй като виждат София в развитие и коренно различна в добрия смисъл от преди години. 

Оперната прима Райна Кабаиванска написа на своята фейсбук страница, че е благодарна на Йорданка Фандъкова за развитието на културата в период на глобална криза.

„Благодарна съм на кмета на София г-жа Фандъкова, защото виждам, че има развитие на културата в един период на глобална криза и в период, когато много малко държави правят нещо за изкуството. Културата за човечеството е най-важното и българската традиция трябва да бъде показана.

Поздравявам Йорданка Фандъкова за работата й като кмет на София и й пожелавам да продължи развитието на града.”, заявява Кабаиванска.

Тя отбелязва, че стипендия от Столична община за 2017 г., е спечелила младата и талантлива оперна певица Александрина Михайлова, която е едва на 19 години. Днес от 13:00 часа БНТ излъчи Галаконцерта на XVII международен майсторския клас, организиран от Нов български университет, който се ръководи от оперната прима.

Популярният български волейболист Владо Николов също изразява гражданската си позиция, отбелязвайки подобряването на инфраструктурата на столицата ни:

"Като човек, който дълги години работи в чужбина, при всяко връщане в София виждах новите неща които се правят и колко по-хубав стана нашият град. Безспорни са разширяването на метрото, пешеходната зона на Витошка, ремонта на всички основни булеварди, строителството на околовръстното, северната тангента, обновяването на спортните салони в училищата и изграждането на детски градини.

Често казваме, че "тревата на съседа винаги е по- зелена", но ако само си спомним какво беше в София преди 10 години и какво е сега, ще можем наистина да видим разликите.

За мен лично Йорданка Фандъкова е най-добрият кмет от Иван Иванов насам и ще е хубаво да я оценим преди да сме я загубили", заявява Владо Николов.

Известната естрадна певица Ирина Флорин заявява, че макар и да не познава лично Йорданка Фандъкова, изпитва респект към нея. Ето какво написа Ирина Флорин на фейсбук страницата си:

"Рядко се включвам със статуси, че дори не помня последния по какъв повод е бил.. и това е защото моята работа ме занимава повече от всичко. Да си под светлината на прожекторите е много красиво, зашеметяващо, но и твърде отговорно. Но не за мен ще говоря, а за нашия кмет - Йорданка Фандъкова. И знаете ли защо? Заради натрапчиво внушение, което долавям от някои групи в последно време.

Не я познавам лично и никога не съм я виждала на живо. Имам уважение и респект към нея, просто като жена и заради професионалния ѝ стоицизъм. София се променя и модернизира пред очите ни. Да отричат могат само тези, които не я помнят преди 7-8 години. Фандъкова е в сърцето на промяната. Тя управлява всеотдайно и грижовно. Точно както го прави една жена и майка. Изключително смел и фин, ненатрапващ се човек, който премина през тежки лични изпитания, и нямаше и да разберем, защото не се отразиха на темпото ѝ на работа. Може ли да се отрече, че нашия град е по-чист, по-уютен, интересен, пълен с туристи, и че е залят от културниh афиши, подкрепяни от Столична община", коментира Ирина Флорин. 

Директорът на ДСК банкерката Виолина Маринова също обръща внимание на това, че София изглежда различно от преди години и определя Фандъкова като кмет  за пример:

"Кмет за пример! Скромна без да афишира трудностите! Трябва да признаем, че градът изглежда различно! Разбира се има трудности, но трябва да имаме търпение за да видим промените!"

Артистът и мениджър на Derida Dance Center Атанас Маев е възмутен, че не се гледа градивно, а по-скоро на принципа "огън и пепел". Ето какво споделя той във фейсбука си: 
"Рядко коментирам политика, но ме е яд, когато българският е стадният принцип и не търсим прогресивното, не развиваме в себе си анализаторското, не гледаме партньорски, а обратно на това- използваме инструменти, които носят огън и пепел!

Предвид, че съм представител на организация, която няма политически и институционални зависимости, не съм пестял никога критика, която да има градивен елемент (като например статия в "Дневник" през 2013, в която излагаме проблематика към СПК), но и не можем да игнорираме и постиженията, които никой кмет до сега преди Фандъкова не е постигал. Освен промените, които са очевадни
, то в сферата на културата (в която имам компетенция), са в процес създаването на два проекта за центрове за съвременно изкуство: "Топлоцентрала" и "Синергия: ОКИ Средец", които да са допълнителен инструментариум, както и случването на мащабни международни срещи на мрежи/платформи (IETM, Aerowaves, Адвокати на Танца) и препознаване потенциала на културните оператори и условията, които може да предложим като равноправни партньори.

И още нещо: не може без критика, но когато тя стане "навик" и не е конструктивна, положението е зле както за протестиращите, така и за тези, срещу които се протестира, а крайният резултат е маршируване на едно място, докато работещите нации гледат напред и на горе! Отговорността остава за всички нас, действията ни и усилията да променим средата, в която живеем! "



ИЗБРАНО