Това стана по идея на двама  - семейство Гергана и Соломон Паси.

В предаването "Вокс поп" ("Глас народен") телевизията представи историята на уеднаквените зарядни устройства, благодарение на които всяка година могат да бъдат произвеждани по 50 000 тона електронни отпадъци по-малко, предаде БТА.

В репортажа бе уточнено, че идеята е хрумнала на семейство Паси през 2008 г. и това, че и двамата са политици от европейски мащаб - Гергана Паси като министър по европейските въпроси, а Соломон Паси - министър на външните работи и председател на комисията по външна политика в Народното събрание - е помогнало за нейното осъществяване.

Соломон Паси представя идеята на българските власти, а само три месеца по-късно ЕК въвежда изискването уеднаквените зарядни устройства да бъдат част от аксесоарите на всеки новопроизведен мобилен телефон в ЕС.

Авторите на репортажа са посетили София, където отбелязват, че телефонните кабини са се превърнали в непотребни вещи, докато същевременно през миналата година в страната са били продадени над 2 милиона мобилни телефона.

Соломон Паси показа пред камерата собствените си зарядни устройства, излезли от употреба - десетина - като определи стария похват в създаването на различни зарядни като разхищение на средства и материали, а и като злоупотреба с природата.

"Идеята ни дойде съвсем естествено, запитахме се защо в XXI век - времето на всеобщата свързаност, има толкова различни устройства за зареждане на телефоните", разказва Гергана Паси.

Винаги е по-лесно да променяш нещата в институциите отвътре, отколкото отвън, обяснява Соломон Паси успеха на идеята.

С разочарование авторите отбелязват, че засега производителите на мобилни устройства успяват да преодолеят формалните изисквания на ЕК и поставят във всяка кутия с нов телефон устройство за зареждане. Така, поне засега, ефектът за опазването на природата е почти невидим, обобщават те.