Лидерът на РЗС Яне Янев изчисли наскоро, че един депутат чисто взема около 5000 лева месечно.
Премиерът Бойко Борисов пък коментира преди време, че неговата заплата от 3200-3300 лв. е таванът за държавните служители, "другото е нахално".

"Според мен не е редно депутатите да получават повече, примерно от министър-председателя, както в момента се случва. Трябва да има някакво градиране на това колко работиш, какви са ти правомощията, колко са ти задачите и смятам, че един министър-председател, министър на финансите, министър на екологията, който и да е министър, има доста повече отговорности от средния депутат", каза Дянков, цитиран от БГНЕС.

Той е поръчал анализ за допълнителните пари, които получават народните представители, съобщи БТА. В анализа ще има сравнителни характеристики за дейностите и отговорностите на различни министерски длъжности с тези на депутатите, а както и възнагражданието, което получават за това.

Дянков уточни, че трябва да се преразгледа моделът на заплащане на народните представители. По думите му те получават законно допълнителни средства към заплатите и парламентът може да помисли за промяна в закона, както и в правилника си тези допълнителни възнаграждения да се облагат с данъци.

Министърът коментира и друга тема - според него няма сигнал за схема, по която товарните коли плащат по 8000 лева на столичната митница, както твърди Мария Капон от Единната народна партия.
"Проверил съм, при нас няма такъв сигнал нито напоследък, нито преди година, както се говореше. Просто не познавам госпожа Капон, но тя явно иска повече интерес към нея, но са чисти глупости това, което говори". обясни вицепремиерът.

Той бил убеден, че шефът на "Агенция Митници" Ваньо Танов прави всичко възможно, "за да изчисти тоя боклук от миналото".
"В момента може би има някакви проблеми някъде, но първо са много по-малко, отколкото в миналото, и конкретно по тези неща - това са си измислици", призна Дянков.